Visoki sjevernokorejski dužnosnik Kim Yong Chol i američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP)
Visoki sjevernokorejski dužnosnik Kim Yong Chol i američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP)

Sjeverna Koreja upozorila je u subotu na "nezasitne zahtjeve" Sjedinjenih Država. Učinila je to nakon dva dana pregovora o nuklearnom programu u Pjongjangu, koje je američki državni tajnik Mike Pompeo ocijenio "vrlo produktivnima".


Nakon što je Mike Pompeo iz Sjeverne Koreje otputovao u Tokio, sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova je ocijenilo "krajnje neugodnim" američko stajalište tijekom razgovora i u suprotnosti sporazumu zaključenom 12. lipnja u Singapuru između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog Kim Jong Una.

Vezani članci Madraci (Foto: Screenshot/YouTube) Svi su u čudu promatrali najezdu madraca, tko bi rekao da su selice Susret Trumpa i Kim Yong Chola (Foto: AFP) Mike Pompeo nije zabrinut zbog mogućnosti nuklearnog razvoja Sjeverne Koreje: Sastaje se s generalom KIm Yong Cholom

"Američka stajališta tijekom razgovora na visokoj razini u petak i subotu bila su krajnje neprimjerena", navelo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju koje prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Ministarstvo je upozorilo na jednostrane i nezasitne zahtjeve u vezi denuklearizacije.

Nekoliko sati ranije, šef američke diplomacije je prije odlaska u Tokio pregovore ocijenio vrlo produktivnima, bez dodatnih objašnjenja.

"To su složena pitanja, ali napredovali smo u gotovo svim središnjim pitanjima, u nekima smo napravili velike korake, a u nekima još preostaje posla", rekao je.

On bi u Tokiju trebao informirati svoje japanske i južnokorejske kolege o napretku pregovora.

Pompeo je od petka pregovarao s Kim Yong Cholom, desnom rukom sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una u Pjongjangu o pokretanju konkretnog plana denuklearizacije. (Hina)