Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP)
Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP)

Savjetnik za sigurnost Bijele kuće John Bolton rekao je u nedjelju da glavnina sjevernokorejskoga programa oružja može biti rastavljena unutar godinu dana, dok SAD i Sjeverna Koreja nastavljaju pregovore na radnoj razini.


Bolton je u emisiji CBS-a "Face the Nation" rekao da je Washington osmislio program da se u godinu dana rastavi sjevernokorejsko oružje za masovno razaranje - kemijsko, biološko i nuklearno - i program balističkih projektila, bude li Pjongjang surađivao u potpunosti.

Vezani članci Donald Trump i južnokorejski predsjednik Moon Jae In (Foto: AFP) Sastanak Trumpa i južnokorejskog predsjednika: Govorimo o velikom dogovoru, a to znači denuklearizaciju Kim Jong Un (Foto: Getty Images) Dvije Koreje pregovaraju u jeku rasta napetosti zbog otkrića američkih špijunskih satelita

"Ako već imaju stratešku odluku da tako učine i ako su kooperativni, možemo ga rastaviti vrlo brzo", rekao je. "Konkretno, bit ćemo sposobni rastaviti glavninu njihova programa unutar godinu dana".

On je kazao da će državni tajnik Mike Pompeo vjerojatno uskoro o tom prijedlogu razgovarati sa Sjevernom Korejom.

The Financial Times objavio je da će Pompeo posjetiti Sjevernu Koreju ovaj tjedan, no State Department nije potvrdio te planove. (Hina)