Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump sastali su se u Singapuru, a nakon sastanka u četiri oka, sastanka izaslanika i radnog ručka potpisali su dokument o kojem nisu željeli reći više detalja. Ali Trumpu se ipak omaknulo nešto važno.

Galerija


Iako je rekao da će detalji potpisanog dokumenta biti objavljeni kasnije u priopćenju, Donald Trump se zaletio prilikom potpisivanja pa je dokument uzdigao i pokazao pred fotoreporterima, a oni su ga uslikali i tako saznali što u njemu piše.

Vezani članci Kim Jon Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Kim Jong Un nadgledao testiranje "supervelikoga" raketnog bacača, projektili letjeli oko 330 kilometara Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Sjeverna Koreja poziva na nastavak dijaloga dok ispaljuje projektile

Dokument sadrži nekoliko glavnih točaka:

- SAD i Sjeverna Koreja bit će predani uspostavi novih odnosa u skladu sa željom naroda dviju država za mirom i prosperitetom.

- SAD i Sjeverna Koreja zajedničkim će naporima graditi trajni, stabilni i mirni režim na Korejskom poluotoku.

- Sjeverna Koreja obvezuje se da će raditi na denuklearizaciji.

U dokumentu je također navedeno da će lideri provoditi opsežne, detaljne i iskrene razmjene mišljenja. Trump se obvezao da će Sjevernoj Koreji osigurati sigurnosna jamstva. U dokumentu nisu navedeni vremenski okviri. U obvezi nastavka pregovora stoji samo da će se dogoditi najranijeg mogućeg datuma.

Trump i Kim na kraju sastanka potpisali su, kako kažu, povijesni dokument o kojem su više detalja trebali izložiti u priopćenju nekoliko sati nakon sastanka. ''Oboje smo vrlo počašćeni što ćemo potpisati dokument'', rekao je Trump netom prije nego što je na nespecificirani dokument stavio svoj potpis.

''Svijet će vidjeti velike promjene. Želim izraziti zahvalnost predsjedniku Trumpu što je omogućio da se ovaj sastanak dogodi'', kazao je Kim.

Trump je nakon potpisivanja dokumenta rekao da Kim ima ''odličnu osobnost i vrlo je pametan, vrlo pametan pregovarač''. A na pitanje što je naučio o njemu, kaže: ''Naučio sam da je vrlo talentiran čovjek i da jako voli svoju zemlju''. Trump je također rekao da će se s Kimom sastati još mnogo puta.

Donald Trump i Kim Jong Un u četiri ujutro po našem vremenu završili su sastanak u četiri oka koji je trajao oko 40 minuta. ''Bilo je vrlo dobro. Vrlo dobro. Imamo sjajan odnos. Hvala vam'', rekao je Trump novinarima, ignorirajući njihova pitanja.

Nakon toga je oko sat vremena trajao sastanak izaslanstava, a razgovori su se poslije nastavili i na radnom ručku. Prije odlaska na ručak Trump je reporterima dobacio da se nada da će na fotografijama svi ispasti ''prelijepi, naočiti, zgodni, mršavi i savršeni''.

Trump je rekao da će on i Kim uskoro potpisati dokument, ali nije specificirao kakav. ''Dogodilo se mnogo pomaka. Stvarno vrlo pozitivnih. Mislim da bolje nego što je itko mogao zamisliti'', rekao je američki predsjednik.

Trump je rekao da će Kima pozvati u Bijelu kuću te da će vrlo brzo početi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Prije sastanka također su bile upućene pozitivne poruke. "Drago mi je što vas vidim, gospodine predsjedniče", rekao je Kim široko se nasmiješivši kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignuti palac. Trump je rekao kako je siguran da će njihov odnos biti "sjajan".

"Doista se izvrsno osjećam", rekao je Trump. "Ovo će biti sjajan susret i mislim golem uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam."

Kim je uzvratio: "Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su (...) mnoge zapreke bile na našem putu, ali smo ih sve svladali i danas smo ovdje."

Donald Trump pokazuje dokument koji je potpisao s Kim Jong Unom u Singapuru (Foto: AFP)
(Foto: AFP) Foto: Afp

Obojica su bila ozbiljna dok su izlazila iz automobila u hotel Capella na otoku Sentosi u Singapuru.

No uskoro su se nasmiješili i držali se za ruke, nakon čega je Trump poveo Kima u knjižnicu, gdje su 40-ak minuta razgovarali u pratnji prevoditelja.

Dvojica čelnika zatim su počela sastanak s izaslanstvima, a nakon toga će imati radni ručak kojim će se završiti povijesni summit o budućnosti sjevernokorejskog nuklearnog arsenala. (I.D. / Hina)