Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvodili napad

Osveta za špijunski dron: Izraelci s F-16 ušli u Siriju, pa ostali bez aviona

Od izraelskog aviona ostala je samo olupina (Foto: AFP)
Od izraelskog aviona ostala je samo olupina (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Izraelski avion pao je na teritorij Izraela (Foto: AFP) Od izraelskog aviona ostala je samo olupina (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Od izraelskog aviona ostala je samo olupina (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Izraelska vojska potvrdila je da je jedan njihov borbeni zrakoplov srušila sirijska protuzračna obrana.

Izraelski borbeni zrakoplov F-16 srušila je sirijska protuzračna obrana nakon izraelske ofenzive protiv iranskih meta u Siriji, priopćila je izraelska vojska.

Pročitajte i ovo Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno Ilustracija napetosti na Bliskom istoku Američki vojnici ubijeni u krvavom napadu, Biden poslao znakovitu poruku: "Odgovorne ćemo pozvati na odgovornost u vrijeme i na način koji sami odaberemo"

''Prije nekoliko trenutaka letjelica izraelskih zračnih snaga targetirala je sirijski zračni obrambeni sustav i iranske mete u Siriji. Napadnuto je 12 ciljeva, među kojima tri baterije protuzračne obrane i četiri iranske mete koje su dio iranskog vojnog establišmenta u Siriji", stoji u priopćenju izraelske vojske. Tijekom napada ispaljene su protuzrakoplovne rakete prema Izraelu zbog čega su se u sjevernom Izraelu čule sirene", napisali su u priopćenju, javlja BBC.

Dva pilota koja su se nalazila u letjelici s padobranima su sletjeli na sigurno prije nego je avion pao na sjevernom izraelskom teritoriju.

Sve je počelo kada je izraelski borbeni helikopter uspješno presreo iransku bespilotnu letjelicu koja je bila lansirana iz Sirije te je ušla u prostor Izraela.

Ubrzo su letjelicu identificirali kao iranski izvidnički dron. Dron je nakon presretanja pao na izraelski teritorij. Kao odgovor na slanje drona, Izraelci su proveli zračnu misiju napada na sirijskom teritoriju tijekom koje su ostali bez borbene letjelice F-16.

"Sirijci i Iranci igraju se vatrom. Mi smo spremni nanijeti teške posljedice bilo kome tko djeluje protiv nas, ali naša namjera nije izazvati eskalaciju", objavio je izraelski vojni glasnogovornik Ronen Manelis na Twitteru.

Od izraelskog aviona ostala je samo olupina (Foto: AFP) Izraelski avion pao je na teritorij Izraela (Foto: AFP) Foto: Afp

Sirijska strana priče

Izvori u Damasku rekli su da među sirijskim snagama ima žrtava te da su do tri osobe ubijene na vojnom položaju u središnjoj pokrajini Homsu.

Sirijski državni mediji izvijestili su o dva odvojena izraelska napada. Vojni izvor je rekao da je u prvom napadu sirijska zračna obrana otvorila vatru kao odgovor na izraelski čin "agresije" na vojnu bazu te da je pritom pogodila "više od jednog zrakoplova".

Kasnije su sirijski državni mediji izvijestili da je zračna obrana odgovorila na novi izraelski napad te da je spriječila napade na vojne položaje na jugu zemlje.

Rastuća snaga i utjecaj Irana u Siriji tijekom gotovo sedmogodišnjeg rata, uključujući razmještanje snaga koje podupire Iran nedaleko od granice na Golanskoj visoravni, izaziva zabrinutost Izraela koji kaže da će djelovati protiv bilo kakve prijetnje svog regionalnog neprijatelja Teherana.

Iran priču o dronu proglasio lažnom

Milicije u Siriji koje podupire Iran i koje se bore na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada demantirale su da je meta drona bio Izrael ustvrdivši da su njegov cilj bili militanti Islamske države.

"Ono što je izraelski neprijatelj rekao o dronu.... obmanjujuća je laž", navodi jedna od milicija.

Iran nema dronove u Siriji niti je umiješan u ranije rušenje izraelskog borbenog zrakoplova, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

"Ove optužbe cionista su tako smiješne da nećemo ni odgovoriti na njih", kazao je u subotu glasnogovornik ministarstva Bahram Hasemi nazvavši izraelske tvrdnje o iranskoj upletenosti "lažima".

Iran u Siriji djeluje samo kao vojni savjetnik i to na zahtjev sirijske vlade, dodao je.

Sirijska vojska ima legitimno pravo reagirati na stranu agresiju i braniti svoju zemlju, istaknuo je Hasemi.

Libanon osudio izraelske napade na Siriju

Libanon je osudio izraelske zračne udare u susjednoj Siriji priopćivši da će poslati Ujedinjenim narodima pritužbu protiv Izraela zbog korištenja libanonskog zračnog prostora, izvijestila je novinska agencija NNA.

"Ova agresivna politika, koju Izrael prakticira, ugrožava stabilnost u regiji", priopćilo je libanonsko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija izrazila zabrinutost

Moskva je ozbiljno zabrinuta zadnjim razvojem događaja u Siriji i poziva strane da pokažu suzdržanost i izbjegnu eskalaciju stanja, objavilo je u subotu rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost i izbjegnu bilo kakve akcije koje bi mogle voditi u čak i veće komplikacije stanja", navodi u priopćenju ministarstvo.

"Neophodno je bezuvjetno poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i drugih zemalja u regiji". (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene