Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Sinovi majkama mogu skratiti život!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, žene koje rađaju više muške djece kraće žive.

Naime, finski su znanstvenici istraživanjem došli do rezultata koji ukazuju na to da žene koje rađaju sinove žive u prosjeku 8 i pol mjeseci kraće od onih koje rađaju djevojčice, i to zbog većeg naprezanja u trudnoći i dodatnih bioloških razloga povezanih s nošenjem muškog djeteta, piše Daily Mail.

Istraživanje, u kojem su analizirani podaci o 11.000 žena, pritom je pokazalo da opće zdravstveno stanje i socijalni status majki nisu imali utjecaja na to. Istovremeno se pokazalo da spol djece nije nimalo utjecao na životni vijek očeva. Znanstvenici vjeruju da su istraživanjem utvrdili biološke razloge zašto žene koje su rodile nekoliko sinova žive kraće, pri čemu smatraju da je za to odgovorno više čimbenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija 30 godina zatvora Dijete joj umrlo nakon porođaja pa osuđena za pobačaj: "Prestanite optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene" Slika nije dostupna Recept za izbjegavanje rizika OVO JE DOKAZ DA SU TRIDESETE NOVE DVADESETE Žene, ne žurite!

>> Što djeca proživljavaju dok se roditelji svađaju

Prema jednoj teoriji, žene koje nose muško dijete imaju višu razinu testosterona, što slabi ženski imunološki sistem. Također, muška djeca u maternici rastu brže od ženske i teža su pa ih je i teže nositi, pri čemu se tijelo majki dodatno napreže.

Istraživački tim, koji je vodio dr. Samuli Helle, prikupio je i usporedio podatke žena iz 8 različitih finskih regija koje su živjele između 17. i 20. stoljeća, kada nije bilo ni naznaka današnje zdravstvene skrbi.

Bez efekta u razvijenim zemljama

Utvrđeno je da su žene koje su rodile šest sinova živjele u prosjeku još 32,4 godine nakon rođenja zadnjeg djeteta, dok su žene koje rađale djevojčice živjele 33,1 godinu nakon posljednjeg porođaja. zaključak istraživanja je da je mušku djecu biološki teže nositi nego žensku i da to ima utjecaj na tijelo majki i određene posljedice.

Ipak, u razvijenim zemljama, smatra Helle, taj efekt danas izostaje zbog visoke razine zdravstvene i medicinske skrbi, ali i obitelji s manje potomaka nego je to bilo nekad. No, fenomen bi i dalje mogao pogađati žene u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene