Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razvod kroz dječje oči

Što djeca proživljavaju dok se roditelji svađaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci i volonteri udruge Hrabri telefon jako dobro znaju kako, za razliku od većine dragocjenih stvari, djecu ne dobivamo s uputstvima za upotrebu. U posebno teškim životnim situacijama, poput razvoda, naročito konfliktnih, pomoć stručnjaka je potrebna posebno djeci.

Iz tog su razloga u Dječjoj kući Borovje, koja je uz Savjetodavnu liniju za djecu, drugi veliki projekt Hrabrog telefona, upravo završili prvi ciklus radionice 'Slagalica', pod stručnim vodstvom socijalne radnice Vesne Katalinić, koja je dio tima Hrabrog telefona od 2003.godine.

Pročitajte i ovo Vjenčano prstenje Mukotrpan put Provjerili smo u kojim se slučajevima može dobiti crkveno poništenje braka Slika nije dostupna Hrabri telefon 0800-0800: Linija koja nudi pomoć, kako djeci, tako i roditeljima...

Pilot-projekt 'Slagalica' zbližio djecu razvedenih roditelja

'To je pilot-projekt, za djecu u dobi od 9 do 12 godina, gdje djeca kroz kreativan rad pomažu osvijestiti svoje osjećaje. Cilj je osnaživanje djece, koja su prošla konfliktni razvod. Djeci tada nije potpuno jasno zbog čega dolazi do razvoda, često svjedoče obiteljskom nasilju, ne samo fizičkom, često je to verbalno nasilje. Dobivaju podijeljene, nejasne poruke, a najgore je što se sama osjećaju krivima'

Projekt 'Slagalica' osmislili su članovi edukacijskog tima udruge, sastoji se od 10 radionica, koje su tematski podijeljene. Od  početnog upoznavanje, osvještavanja djetetovih potreba, razgovara se o razvodu, promjenama koje donosi, o zbunjenosti, šoku, krivnji, ljutnji i nizu drugih osjećaja s kojima se djeca bore tijekom tog teškog životnog razdoblja. Voditeljica radionice Vesna Katalinić nam otkriva kako su prvi put radili grupu djece vezano uz tu temu, a iskustva su, kaže -prekrasna.

'Djeca dobiju osjećaj da napokon nisu sama, motiviraju se da kažu na glas što osjećaju, na temelju tih iskustava su se i sprijateljili, stvorili su pravu grupu podrške. Osmislit ćemo za njih radionicu podrške, kako bi nastavili s tim druženjem.'

Priča jedne majke: 'Bolje kvalitetna obitelj nego 'obitelj na silu''

Jedno, od ukupno četvero djece, koja su prošla kroz program radionice 'Slagalica' je osmogodišnji Ivan. Njegova mama Sanja kaže kako je od 'teškog razvoda' od supruga prošlo šest godina, no loša komunikacija još uvijek otežava život njihovom djetetu.

'Prošli smo užasno težak razvod. Nije bila stvar u ljubavi, nego su svađe bile neprekidne, bez mogućnosti konstruktivnih rješenja, neslaganje karaktera je bio glavni razlog razvoda. Dijete mora imati zdrave osnove za život.' No, problemi su se nastavili i nakon razvoda i još postoje, priča Ivanova majka.

'U takvim je situacijama problem nakon razvoda imati normalne odnose. Prisiljeni ste ostaviti dijete osobi s kojom imate jako konfliktne osobe, posebno kad ni osoba sama ne zna što hoće, kad vam na pitanje želi li taj dan provesti sa sinom, kaže - ne znam.' Kaže kako je dijete prirodno prihvatilo odlazak oca, jer je ionako većinu vremena bio na terenu, a u školi je odličan učenik.

'Mislim da je važnije kvalitetnija obitelj, pa makar ne bila klasična, tradicionalna, samo nikako 'obitelj na silu', kaže majka osmogodišnjeg Ivana Sanja.

Zbog jako loše komunikacije roditelja djeteta, a na preporuku Centra za socijalnu skrb, Ivan je išao na radionicu 'Slagalica', kako bi se još bolje osnažio. Također će i ona i suprug ići na savjetodavne radionice u organizaciji udruge Hrabri telefon.

Priča osmogodišnjaka:' Sad mi je ljepše. Dok su se mama i tata stalno svađali osjećao sam se kao da mi netko vadi krv 30 puta na dan'

Osmogodišnji Ivan o čitavoj situaciji priča prilično mirno, kao da je čitava ta priča iza njega. Ipak, odgovori pokazuju kako su ružne slike još jako žive u njegovoj glavi.

'Prije mi nije bilo lijepo kad su se mama i tata stalno svađali. Sjećam se jednom kad sam bio bolestan, kad su se svađali preda mnom, nije mi bilo lijepo. Bio sam jako tužan, to mi je kao da mi vadite krv 30 puta na dan. Nisam još s tatom o tome pričao, s mamom jesam nešto malo, to je samo između nas, ne bih volio da se puno ljudi u to petlja.'

A o vremenu nakon razvoda osmogodišnjak nam kaže.

'Sad se manje svađaju kad nisu skupa. S tatom se volim igrati hrvanja, s mamom volim šetati, kupovati, zabavljati se, idemo u kino, kazalište, na klizanje, idemo u luna park. Volio bih da se još malo bolje slažu, onda bi bilo to u redu. Ja sam uglavnom u redu što se toga tiče. Jako volim svoju mamu i tatu bez obzira što se svađaju. To nikako ne može utjecati na moju ljubav. Ali sad sam mnogo sretniji.'

Uključite se - sve radionice za djecu su besplatne

Voditeljica pilot projekta 'Slagalica' Vesna Katalinić iz udruge Hrabri telefon kaže kako je izuzetno bitno da se problemi zbog konfliktnih razvoda riješe ili bar počnu rješavati prije puberteta, jer su posljedice jako teške za djetetovo mentalno zdravlje. Bitno je da djeca osvijesti i vlastita prava, djeca imaju pravo na oba roditelja, imaju pravo voljeti oba roditelja, jasno im se mora reći kako ona nisu kriva za razvod. Imate li sličnih problema s punim se povjerenjem obratite Hrabrom telefonu.

Sve radionice za djecu su besplatne Dječja kuća Borovje otvorena je svakim radnim danom od 10 do 19 sati, a možete se informirati na internetskim stranicama udruge Hrabri telefon ili pisati na e- mail: djecjakuca@hrabritelefon.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene