Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unilateralni potezi Hrvatske oko gradnje mosta kopno-Pelješac ne doprinose prijateljskim odnosima BiH i Hrvatske i dodatno kompliciraju situaciju oko granice na moru između dviju država, kaže član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.


Silajdžić je za sarajevski Avaz dodao kako se BiH ne protivi suverenom pravu Hrvatske da povezuje dijelove svog teritorija, ali kako to ne može raditi na način koji krši prava i interese BiH.

Vezani članci Slika nije dostupna BiH i dalje protiv gradnje mosta za Pelješac Slika nije dostupna Izgradnja mosta za Pelješac i dalje sporna

'Predsjedništvo BiH, kao jedini organ nadležan za vođenje vanjske politike, iznijelo je jasan stav BiH o ovom pitanju tijekom sjednice Međudržavnog vijeća, kao i prilikom posjete premijera Hrvatske Ive Sanadera Sarajevu, te ga ponovilo na svojoj prethodnoj sjednici, uključujući kako je neophodno utvrditi granicu na moru između dviju država prije početka gradnje mosta', navodi Silajdžić. 

>> Sanader: BiH poseže za hrvatskim teritorijem

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ovaj je stav po hitnom postupku prenijelo veleposlaniku Hrvatske u BiH Josipu Vrbošiću, kao i stav da BiH zadržava pravo pokretanja spora pred nekim od međunarodnih sudskih ili arbitražnih tijela, istiće Silajdžić.

'Hrvatska je stoga od samog početka svjesna stava BiH i potencijalnih rizika kojima se izlaže unilateralnim potezima. Predsjedništvo BiH pažljivo promatra razvoj situacije i pridaje ovom problemu najviši značaj. O budućim konkretnim koracima odlučivat će na svojim sjednicama, ovisno od potrebe i eventualnih poteza Hrvatske', dodao je Silajdžić.