Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Silajdžić i Radmanović pobjednici na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović definitivno su i uvjerljivo pobijedili u utrci za bošnjačkog odnosno srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovački dnevni listovi ističu kako je utrka za hrvatskog člana neizvjesna te da će tako vjerojatno i ostati do objave potpunih rezultata. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima" Miljacka Privezani zajedno Užas u Sarajevu: Iz Miljacke izvučena tijela majke i četverogodišnjeg djeteta

'Silajdžić i Radmanović slave, Komšić i Jović nastavljaju utrku', naslovnica je sarajevskog 'Oslobođenja' koje sugerira kako će između kandidata Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Socijaldemokratske partije (SDP) odlučiti glasovi birača s područja Sarajeva i Tuzle.

Najtiražniji 'Dnevni avaz' na naslovnici prenosi slavljeničko ozračje iz Silajdžićeva izbornog stožera no gotovo da prešućuje sve izgledniju pobjedu Željka Komšića citirajući prijetnje Ive Mire Jovića kako kandidat SDP-a 'ne može i neće biti član Predsjedništva BiH'.

Taj je list i tijekom predizborne kampanje otvoreno protežirao
Stranku za BiH i njezina lidera, te napadao SDP.

Mostarski 'Dnevni list' na naslovnici čitateljima sugerira kako su pravi pobjednici upravo završenih izbora među hrvatskim biračkim tijelom upravo Komšić, te HDZ 1990. kao stranka. Taj list Komšića je predstavio političarem 'europskog profila'.

Središnje izborno povjersntvo BiH (SIP) službene rezultate
predsjedničkih kao i izbora za zastupnike u parlamentima na svim razinama vlasti trebalo bi objaviti danas u večernjim satima. 

S obzirom da je Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojila više od 50 posto glasova biračkog tijela u Republici Srpskoj izvjesno je kako će ona ubuduće biti najjača parlamentarna stranka na razini tog entiteta.

Za poziciju najjače na državnoj razini natjecat će se sa Strankom demokratske akcije (SDA) i SDP-om o čemu će ovisiti i formiranje budućeg Vijeća ministara.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ustvrdio je kako njegova stranka ima pravo prva ponuditi mandatara za sastav vlade iako je dodao da osobno nije zainteresiran za tu dužnost.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić koji je u noći između nedjelje i ponedjeljka priznao poraz u predsjedničkoj utrci i čestitao na pobjedi Harisu Silajdžiću pri tom je ustvrdio kako SDA ostaje najjača stranka u zemlji s osvojenom uvjerljivom većinom glasova u najmanje pet od deset županija u Federaciji BiH.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je pak kako je 'veoma izvjesno' da će njegova stranka ostvariti najvažnije izborne ciljeve uključujući i taj da budu prva stranka po broju glasova u Federaciji BiH i na razini cijele države.

Pojasnio je kako je ovoga puta za SDP glasovalo više od 200 tisuća birača dok je prije četiri godine ta stranka dobila potporu njih 115 tisuća.

Lagumdžija drži kako SNSD nema nikakvo automatsko pravo na mandatara za sastav vlade sugerirajući kako će se SDP također boriti za tu poziciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene