Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Senat još ne želi razgovarati o rezoluciji o Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon burne rasprave na sjednici, 56 senatora glasalo je za stavljanje rezolucije o Iraku na dnevni red, a 34 su bila protiv.

Iako je čak sedam republikanskih senatora prešlo na drugu stranu i glasalo s demokratima, prijedlog nije prihvaćen jer je po pravilniku Senata za raspravu o zakonskom prijedlogu, kao i za njegovo usvajanje, potrebno 60 glasova. 

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Slika nije dostupna Senat odbacio rezoluciju o povlačenju iz Iraka

To je po drugi put, nakon 5. veljače, da u Senatu ne prolazi prijedlog većinskih demokrata za raspravu o Bushovu planu povećanja američkog kontigenta u Iraku, koji trenutačno broji oko 132.000 vojnika.

Minimalna većina koju demokrati imaju u Senatu, s 51 prema 49 zastupnika, u situaciji kada pravilnik traži kvalificiranu većinu od 60 glasova za sve važnije odluke, danas se ponovo pokazala se kao slaba točka u njihovoj kontroli nad Kongresom, koju su osvojili na izborima 27. studenoga 2006.

U odnosu na prvo neuspjelo glasovanja 5. veljače, kada su prijedlog podržala samo dva republikanska 'prebjega', danas im se pridružilo još pet republikanskih senatora nezadovoljnih politikom administracije u Iraku, no za pozitivan ishod nedostajala su još četiri glasa.

U Predstavničkom domu Kongresa, u petak je rezolucija protiv slanja pojačanja u Irak, dobila 246 glasova, uz 182 protiv, a podržalo ju je čak 17 republikanskih kongresnika.

Održavanje sjednice Senata u subotu velika je rijetkost, a današnja je bila četvrta takva u posljednjih 10 godina. Dio senatora izrazio je nezadovoljstvo zbog sazivanje sjednice u subotu, posebno brojni predsjednički kandidati u njihovim redovima, koji su zbog toga morali otkazati predizborne skupove, kao Barack Obama i Hillary Clinton, ili se uopće ne pojaviti na Capitol Hillu, kao što je učinio republikanac John McCain.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene