Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon burne rasprave na sjednici, 56 senatora glasalo je za stavljanje rezolucije o Iraku na dnevni red, a 34 su bila protiv.


Iako je čak sedam republikanskih senatora prešlo na drugu stranu i glasalo s demokratima, prijedlog nije prihvaćen jer je po pravilniku Senata za raspravu o zakonskom prijedlogu, kao i za njegovo usvajanje, potrebno 60 glasova. 

Vezani članci Evan McMullin Trumpova era mogla bi zauvijek promijeniti političku sliku SAD-a: Dio republikanaca razmatra osnivanje nove stranke Slika nije dostupna Senat odbacio rezoluciju o povlačenju iz Iraka

To je po drugi put, nakon 5. veljače, da u Senatu ne prolazi prijedlog većinskih demokrata za raspravu o Bushovu planu povećanja američkog kontigenta u Iraku, koji trenutačno broji oko 132.000 vojnika.

Minimalna većina koju demokrati imaju u Senatu, s 51 prema 49 zastupnika, u situaciji kada pravilnik traži kvalificiranu većinu od 60 glasova za sve važnije odluke, danas se ponovo pokazala se kao slaba točka u njihovoj kontroli nad Kongresom, koju su osvojili na izborima 27. studenoga 2006.

U odnosu na prvo neuspjelo glasovanja 5. veljače, kada su prijedlog podržala samo dva republikanska 'prebjega', danas im se pridružilo još pet republikanskih senatora nezadovoljnih politikom administracije u Iraku, no za pozitivan ishod nedostajala su još četiri glasa.

U Predstavničkom domu Kongresa, u petak je rezolucija protiv slanja pojačanja u Irak, dobila 246 glasova, uz 182 protiv, a podržalo ju je čak 17 republikanskih kongresnika.

Održavanje sjednice Senata u subotu velika je rijetkost, a današnja je bila četvrta takva u posljednjih 10 godina. Dio senatora izrazio je nezadovoljstvo zbog sazivanje sjednice u subotu, posebno brojni predsjednički kandidati u njihovim redovima, koji su zbog toga morali otkazati predizborne skupove, kao Barack Obama i Hillary Clinton, ili se uopće ne pojaviti na Capitol Hillu, kao što je učinio republikanac John McCain.