Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer izrazio je u srijedu osobno i profesionalno žaljenje jer je iznevjerio predsjednika usporedivši sirijskog čelnika Bašara al-Asada s Adolfom Hitlerom, a zbog te pogreške izraelski memorijalni centar Yad Vashem pozvao ga je u posjet kako bi se upoznao s holokaustom.


"Pogriješio sam. Nema drugog načina da se to kaže. Rekao sam nešto što nisam smio i zabrljao", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer novinarima u Washingtonu, prenosi Reuters.

Vezani članci Gordan Jandrokovic i Furio Radin na Mirogoju povodom obilježavanja dana sjećanja na zrtve holokausta Sjećanje na holokaust - Jandroković najoštrije osudio NDH: ''Bolno povijesno iskustvo'' Polaganje vijenaca na Mirogoju povodom dana sjecanja na zrtve holokausta Na Mirogoju položeni vijenci za žrtve Holokausta: "Svima je cilj da očuvamo sjećanje i da se sjetimo svih stradalih"

Dodao je da je njegova izjava bila profesionalno neugodna, jer je predsjednik Donald Trump imao "nevjerojatno uspješnih par tjedana" a njegov posao je da širi poruku o tim postignućima, no on ga je "iznevjerio".

Izraelski memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem iz Jeruzalema pozvao je u srijedu Spicera da posjeti njegovu internetsku stranicu.

"Izražavamo duboku zabrinutost zbog Spicerovih netočnih tvrdnji i manjka osjetljivosti u pogledu holokausta", priopćio je Yad Vashem.

"Te izjave pokazuju duboko nepoznavanje događaja tijekom Drugog svjetskog rata, uključujući holokausta. Štoviše, mogle bi ići u prilog onima koji žele falsificirati povijest", dodaje se u priopćenju, koje prenosi AFP.

Spicer je u utorak rekao da Adolf Hitler nije upotrijebio kemijsko oružje, dok sirijski predsjednik Bašar al-Asad jest, no nakon kritika se ispričao jer je previdio činjenicu da su milijuni Židova ubijeni u nacističkim plinskim komorama.

Spicer je to kazao na dnevnoj konferenciji za novinare u razgovoru o napadu kemijskim oružjem 4. travnja u Siriji u kojem je ubijeno 87 ljudi. Washington je za napad optužio Asada.

"Imate nekog toliko vrijednog prijezira poput Hitlera koji ipak nije pao do uporabe kemijskog oružja", rekao je, upitan o ruskom savezu sa sirijskom vladom.

Nacisti su tijekom Drugoga svjetskog rata ubili oko šest milijuna Židova, a mnogi od njih, kao i drugi ljudi, ubijeni su u plinskom komorama u europskim koncentracijskim logorima.

Upitan da razjasni svoje riječi Spicer je rekao: "Mislim kada se radi o plinu sarinu, on nije upotrijebio plin na svom vlastitom narodu kako to Assad čini".

Spicer se kasnije u utorak ispričao i rekao kako nije trebao napraviti tu usporedbu.

"Bila je to pogreška. Nisam to trebao učiniti i neću to ponoviti", rekao je za CNN. "Bilo je to neprimjereno i neosjetljivo".

"Ni na koji način nisam želio umanjiti groznu narav holokausta. Nastojao sam napraviti razliku o taktici uporabe zrakoplova za bacanje kemijskog oružja na naseljena središta. Bilo kakav napad na nedužne ljude je za osudu i neoprostivo", naglasio je Spicer kasnije u priopćenju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju