Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Sastavlja se optužnica protiv Moshe Katsava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured tužitelja okruga Jeruzalem započeo je sastavljati optužnicu protiv izraelskog predsjednika Moshe Katsava,javljaju izraelski mediji.

Nacrt optužnice bit će predan glavnom državnom tužitelju u roku od dva tjedna, a on će tada odlučiti o tome hoće li podignuti optužnicu, navodi izraelski list Haaretz. 

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Prema neimenovanim izvorima na koje se poziva list, Katsav će biti optužen i zbog seksualnog napastovanja, nedoličnih činova i ometanja pravde, te zbog korupcije. 

Policija ga sumnjiči i da je kupovao desetke vrijednih poklona novcem iz proračuna za predsjednikov ured. Za ta djela, prema izraelskom zakonu, predviđena je zatvorska kazna u trajanju od 3 do 16 godina.

Katsav uglavnom ima protokolarne dužnosti, ali se smatra snagom ujedinjenja u inače politički duboko podijeljenom Izraelu. 

Izraelski predsjednik odbija optužbe i tvrdi da je postao žrtva "javnog linča bez suđenja". Njegovo mišljenje dijeli i umirovljeni predsjednik izraelskog vrhovnog suda Mishael Cheskih koji je kazao kako smatra da je Katsavu učinjena nepravda te da su ga mediji već osudili.

Katsavov odvjetnik Tsin Amir kazao je da će izraelski predsjednik
podnijeti ostavku ako protiv njega bude podignuta optužnica. Pravni stručnjaci smatraju da bi Katsav trebao podnijeti ostavku kako bi na taj način izbjegao sramnu proceduru svrgavanja, dok su istovremeno izvori ministarstva pravosuđa, koji su željeli ostati anonimni, kazali da će protiv izraelskog predsjednika biti podignuta optužnica čak iako podnese ostavku na svoje funkcije.

Izraelski predsjednik jučer prvi put nije bio nazočan otvaranju zimskog zasjedanja izraelskog parlamenta Knesseta. Takvu je
odluku, koja je izazvala val olakšanja u Knessetu, donio nakon što su brojni zastupnici izraelskog parlamenta objavili su da će ostati sjediti kada Katsav uđe u zgradu parlamenta, unatoč običaju da u znak poštovanja ustanu sa svojih zastupničkih mjesta. Neki zastupnici bili su najavili da će bojkotirati zasjedanje.

Izraelski list Maariv objavio je u četvrtak da je zamjenik izraelskog
premijera i dobitnik Nobelove nagrade za mir Shimon Peres kandidat za novog predsjednika. Katsav je pobjedio Peresa na izborima održanim 2000. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene