Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sastanak Olmert - Mubarak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak i izraelski premijer Ehud Olmert javno se nakon jučerašnjih pregovora u Sharm el-Sheikhu, nisu složili o prijedlogu za održavanje summita četiriju strana na kojem bi bili i palestinski i jordanski čelnici.

Mubarak je Olmertu na konferenciji za novinare rekao da Izrael ne smije postavljati uvjete za mirovne pregovore s Palestincima i da bi morao pregovarati bez obzira na raketne napade gerilskih skupina u pojasu Gaze.

Pročitajte i ovo Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

Olmert je ponovio izraelsku želju da Egipat odlučnije reagira na krijumčarenje novca i oružja preko egipatske granice u Gazu. Mubarak mu je na to rekao da će Egipat spremno presresti pošiljke oružja, ali da egipatski zakon dopušta prolaz novca.

Olmert je izbjegao odgovor na novinarsko pitanje želi li Izrael
predloženi sastanak na vrhu s Mubarakom, palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i jordanskim kraljem Abdullahom.

Rekao je da se zadnjih nekoliko tjedana već sastao sa svom trojicom. "Naravno, svaki sastanak, u bilo kojem sastavu, može pridonijeti jačanju veza, poboljšanju ozračja i unapređenju izgleda za ozbiljne i odgovorne pregovore između Palestinaca i nas", rekao je izraelski premijer.

"To ne sprečava održavanje četvornoga sastanka koji bi naglasio bit toga stava", dodao je Mubarak.

Na drugome sastanku u Egiptu otkako je prije godinu dana Olmert postao premijer Olmert i Mubarak otkrili su različite ideje o tome kako nastaviti mirovne pregovore ugasle 2001.

Na sastanku su razgovarali i o izraelskom vojniku Giladu Shalitu kojega drže u Gazi od lipnja, a za kojega Palestinci žele zamijeniti stotine svojih sunarodnjaka iz izraelskih zatvora.

Mubarak je izrazio želju da se što prije postigne dogovor o tome, a Olmert je dodao: "Ne mogu više od toga reći jer Gilada Shalita još drže elementi koji ne žele priznati Izrael niti s njime pregovarati".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene