Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neispunjena očekivanja

Sastanak Merkel, Hollandea i Ciprasa doveden u pitanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporazum o reformama spasio bi Grčku od bankrota i mogućeg izlaska iz Eurozone.

Sastanak čelnika Njemačke, Francuske i Grčke planiran za srijedu doveden je u pitanje budući da grčki prijedlozi reformi, koji bi trebali omogućiti Ateni da dobije financijsku pomoć i izbjegne stečaj, nisu ispunili očekivanja, izjavili su dužnosnici Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez napretka Slika govori više od tisuću riječi Slika nije dostupna Izvanredni sastanak Je li sastanak u četiri oka ublažio napetosti? Vrijeme istječe

Kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francois Hollande i premijer Aleksis Cipras trebali bi se sastati na marginama summita EU-Latinska Amerika u Bruxellesu kako bi postigli politički sporazum o tehničkim prijedlozima koje je Grčka ranije iznijela.

Sporazum o reformama, koje bi Grčka provela u zamjenu za nove zajmove, spasio bi zemlju od bankrota i mogućeg izlaska iz eurouzone.

EU UKORILA SVOJU ČLANICU 'Moraju se pokoriti'

Međutim, sastanak je doveden u pitanje u utorak navečer budući da se novi prijedlozi, koje je Grčka predstavila institucijama koje zastupaju vjerovnike, smatraju nedovoljnima i nisu zakazani novi razgovori s grčkim predstavnicima.

'Ako nema napretka, nema sastanka', rekao je jedan dužnosnik EU-a. 'Njemačka i Francuska zasad ne vide smisao održavanja sastanka', kazao je.

Grčka je u utorak ujutro predala međunarodnim vjerovnicima novi prijedlog reformi, ali u njemu nije navela kako misli doći do planiranih fiskalnih ciljeva, rekli su dužnosnici.

Cipras: Grčka ne pristaje na apsurdne prijedloge vjerovnika

Ako se i održe razgovori u srijedu, vjerovnici kažu da je sada nemoguće isplatiti ostatak novca Grčkoj bez formalnog produženja roka koji istječe 30. lipnja.

Europska komisija još je u utorak navečer, kad razgovori Ciprasa i europskih čelnika još nisu bili upitni, ocijenila da je sporazum 'moguće postići idućih dana'.

'Moguće je postići sporazum sljedećih dana', izjavio je u utorak zamjenik predsjednika Europske komisije Valdis Dombrovskis. 'No, prije svega je potrebna politička volja grčkih vlasti, dakle manje taktike i manevara, a više rada na bitnom', kazao je on na konferenciji za tisak u Europskom parlamentu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene