Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DETALJNA ISTRAGA

"Samo je jedan čovjek kriv": U izvješću o Capitolu poručeno da takvim osobama treba zabraniti državničke dužnosti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Donald Trump bio je uključen u "višestruku zavjeru" kako bi poništio zakonite rezultate predsjedničkih izbora 2020., navodi se u izvješću američkih političara.

Komisija Zastupničkog doma od 6. siječnja objavila je svoje završno izvješće, temeljeno na razgovorima s više od 1000 svjedoka, 10 saslušanja i milijunima stranica dokumenata. Na više od 814 stranica sedam demokrata i dva republikanca dokumentirali su svoju 18-mjesečnu istragu o pobuni u američkom Capitolu 6. siječnja 2021.

Zaključili su da su dokazi doveli do najvažnijeg i izravnog zaključka: središnji uzrok 6. siječnja bio je jedan čovjek, bivši predsjednik Donald Trump, kojeg su mnogi drugi slijedili.

"Nijedan od događaja od 6. siječnja ne bi se dogodio bez njega", poručeno je.

Istraga je detaljno opisala Trumpove postupke u tjednima koji su prethodili pobuni i kako je njegova kampanja za poništavanje poraza na izborima utjecala na one koji su bili uključeni, piše Sky News. 

Rečeno je da su između izborne pobjede Joea Bidena i potvrde te pobjede - na dan pobune - Trump ili njegov najuži krug "sudjelovali u najmanje 200 očitih činova javnog ili privatnog napada, pritiska ili osude usmjerenih na državne zakonodavce, državne ili lokalne izborne administratore da se ponište rezultate izbora.

"Unatoč tome što su njegovi viši savjetnici opovrgli njegove tvrdnje o izbornoj prijevari i pozvali ga da prizna svoj izborni poraz, Donald Trump je odbio prihvatiti zakonite rezultate izbora 2020.", piše u izvješću.

Pročitajte i ovo Donald Trump IZGUBLJENA BITKA Godinama se borio protiv toga, ali Trumpove redigirane porezne prijave sada će izaći u javnost

"Umjesto da poštuje svoju ustavnu obvezu da se brine o tome da se zakoni vjerno provode, predsjednik Trump kovao je zavjeru da poništi ishod izbora", napisano je. Tako je Trump radio pritisak na države, savezne dužnosnike, političare, pa čak i Mikea Pencea, svojeg potpredsjednika, u nastojanju da dobije ono što je želio.

I nije ništa napravio da zaustavi svoje sljedbenike kada su nasilno uzeli stvari u svoje ruke. Izvješće je pokazalo da je prošlo 187 minuta između završetka Trumpova govora u kojem poziva svoje pristaše da marširaju na Capitol i njegova prvog pokušaja da se pobunjenici raziđu, što je učinjeno dok ih je uvjeravao: "Volimo vas, vrlo ste posebni." Nekoliko njegovih djelatnika molilo ga je da kaže nešto snažnije, ali on to nije učinio.

Izvješće također detaljno opisuje propuste policijskih i obavještajnih agencija, ali kaže da oni nisu doveli do pobune.

Pročitajte i ovo Donald Trump NAPAD NA KAPITOL Loše vijesti za bivšeg predsjednika SAD-a: Povjerenstvo Kongresa traži kazneni postupak protiv Trumpa

Pročitajte i ovo Donald Trump Opet će se kandidirati Bijela kuća traži od republikanaca da osude Trumpove izjave: "Zakleli su se braniti Ustav..."

Predsjednik odbora Bennie Thompson rekao je u predgovoru izvješća: "Predsjednik Sjedinjenih Država koji potiče gomilu da maršira na Capitol i ometa rad Kongresa nije scenarij koji su naše obavještajne službe i zajednice za provođenje zakona zamislile za ovu zemlju." Također se u izvješću preporučuje da Kongres stvori "mehanizam za procjenu" kako bi se osobama spomenutima u izvješću zabranile buduće savezne ili državničke dužnosti.

Povjerenstvo je također preporučilo Ministarstvu pravosuđa da istraži bivšeg predsjednika za četiri zločina, uključujući pomaganje pobune, ali ti zahtjevi nemaju pravni status.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene