Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet će se kandidirati

Bijela kuća traži od republikanaca da osude Trumpove izjave: "Zakleli su se braniti Ustav..."

Donald Trump
Donald Trump Foto: AFP
Bijela kuća je u ponedjeljak osudila izjave Donalda Trumpa, kojima je ustvrdio da slučaj navodne izborne krađe dopušta suspenziju ustavnih odredbi, te je pozvala republikance da istupe i kritiziraju bivšeg predsjednika.

"Svaki predsjednik i svaki kongresmen zaklinje se da će 'braniti' Ustav Sjedinjenih Američkih Država", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates.

"Tražiti od članova Kongresa da ponovno potvrde svoju prisegu i poštuju Ustav ne bi trebalo biti teško. Republikanci u Kongresu moraju to učiniti odmah, umjesto da opetovano odbijaju odgovoriti na najosnovnije pitanje", dodao je.

Neki republikanci osudili su Trumpove stavove koje je objavio na svojoj internetskoj platformi Truth Social u subotu, ali ga mnogi nisu osudili izrijekom.

Trump je prošlog mjeseca najavio da će se treći put kandidirati za predsjednika na izborima 2024.

"Ogromna prijevara ove vrste i njezini razmjeri omogućuju ukidanje svih pravila, propisa i članaka, čak i onih koji se nalaze u Ustavu", rekao je Trump u subotu, ponovivši svoju tvrdnju da su izbori 2020. koje je izgubio namješteni, što državne institucije odbacuju.

Pročitajte i ovo Donald Trump Optužio velike tehnološke kompanije Trump pozvao na ukidanje američkog Ustava: Sve je krenulo nakon objave internih mailova Twittera

Trump je to rekao nakon objave internih dokumenata o tome kako je Twitter pred izbore 2020. onemogućio dijeljenje članka New York Posta o poslovnim aktivnostima trenutnog predsjednikova sina Huntera Bidena u Ukrajini i povezanosti tadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena s njima.

Donald Trump Joe Biden (Foto: Afp)

Hunter i Joe Biden negiraju da je riječ o nečemu spornom.

Trump je pokušao ublažiti svoje primjedbe još jednom objavom na svojoj društvenoj mreži Truth Social u ponedjeljak.

"Ono što sam rekao je da kada postoji 'MASOVNA I ŠIROKASPROSTRANJENA PRIJEVARA I OBMANA', kao što je nepobitno dokazano na predsjedničkim izborima 2020., moraju se odmah poduzeti koraci za ISPRAVLJANJE'", napisao je.

Pence i Bolton mu okrenuli leđa

Bivši potpredsjednik Mike Pence i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, obojica republikanci, kritizirali su Trumpove izjave u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Herschel Walker UTRKA ZA SENAT Bizaran govor na izbornom skupu, Trumpov kandidat s politike otišao na horor filmove: "Ne želim više biti vampir, želim biti vukodlak"

Bolton je rekao da je spreman razmotriti mogućnost da se sam kandidira za predsjednika ako više republikanaca ne osudi Trumpove komentare.

Trumpa su osudili i republikanski senatori John Cornyn, Lisa Murkowski, John Thune i Mike Rounds.

"Jednostavno mislim da je to neodgovorno", rekao je Cornyn novinarima u ponedjeljak.

Tune, drugi najistaknutiji republikanac u Senatu kazao je da se "ne može više neslagati" s Trumpovom izjavom.

"Položio sam zakletvu da ću braniti i podržavati Ustav i uzimam je vrlo ozbiljno", kazao je.

Međutim, Cornyn i Thune, nisu rekli da te izjave diskvalificiraju Trumpa kao predsjedničkog kandidata nakon što su ih o tome pitali novinari. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene