Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije slučajno?

SAD za oštrije sankcije Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki zastupnici razmatraju donošenje zakona o uvođenju jačih sankcija protiv Rusije nakon pada malezijskog zrakoplova u Ukrajini, izjavio je u petak američki senator Chris Murphy, a američka veleposlanica pri UN-u optužila Rusiju da je "tehnički pomogla" proruskim separatistima da obore putnički zrakoplov s gotovo 300 putnika i članova posade.

Chris Murphy, demokrat iz Connecticuta i predsjednik senatskog odbora za Europu, najavio je da će tijekom vikenda razgovarati s utjecajnim senatorima "o novom zakonu o sankcijama". Dodao je da predsjednik Barack Obama može sam pooštriti sankcije, ali ako se odluči za agresivniju akciju, potpora zastupnika će mu dobro doći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zrakoplov srušen greškom? 'Crna kutija je oštećena, ali memorija je netaknuta' Slika nije dostupna Pobunjenici priznali 'Imali smo rakete kojima je srušen malezijski zrakoplov'

Murphy, poput brojnih američkih zastupnika, drži kako bi bilo vrlo korisno da se i europske države priključe američkoj inicijativi.

EU je manje od Washingtona sklona uvođenju jačih gospodarskih sankcija kao odgovor na držanje Moskve u sukobu u Ukrajini, djelomično zbog bliskih ekonomskih veza s Rusijom.

Rusija je upozorila da se ne donose prerani zaključci o tome na koji je način u četvrtak pao malezijski zrakolov s 298 putnika i članova posade.

Na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, ruski veleposlanik Vitalij Čurkin pozvao je na "nepristranu, otvorenu istragu". "Zašto je ukrajinski kontrolor leta poslao zrakoplov u područje gdje traju sukobi? U područje s kojeg se gađaju civilni ciljevi i gdje je bilo protuavionskih sustava?", upitao je.

"Međunarodno pravo omogućuje da država čija su područja opasna za zračni promet privremeno ih zatvori. Stoga treba istražiti ne samo nesreću, nego i jesu li ukrajinske zrakoplovne vlasti ispunile svoje dužnosti", istaknuo je Čurkin.

Američka veleposlanica Samantha Power rekla je da je malezijski zrakoplov "vjerojatno oboren raketnim sustavom zemlja-zrak SA-11 sa separatističkog područja na istoku Ukrajine".

Power je dodala kako nije vjerojatno da su separatisti mogli sami upravljati sustavom bez pomoći osposobljenih časnika.

"Stoga ne možemo isključiti tehničku potporu ruskih časnika u upravljanju sustavom", rekla je. "Ukrajinci imaju sustave SA-11...No, nemamo informacija da je u tom području bio ijedan ukrajinski sustav". istaknula je američka veleposlanica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene