Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan B

SAD prijeti vojnom silom: ''Nismo vidjeli da je Iran spreman razgovarati''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države Joea Bidena u srijedu su zaprijetile primjenom vojne sile protiv Irana ako diplomacija ne uspije spriječiti Teheran da proizvede atomsko oružje, prvi put reagirajući na izraelska upozorenja prema Iranu.

Washington misli da je "diplomatsko rješenje najbolji način" da se spriječi da Islamska Republika postane nuklearna sila, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken na tiskovnoj konferenciji koju je održao zajedno s izraelskim kolegom Yairom Lapidom u američkome glavnom gradu.

No otvorenije je nego prije pokazao svoje nestrpljenje u trenutku kada su pregovori radi spašavanja međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanog 2015. od lipnja u zastoju, u očekivanju da se Teheran vrati za pregovarački stol.

"Za dijalog je potrebno dvoje i zasad nismo vidjeli da je Iran spreman razgovarati", izrazio je žaljenje državni tajnik ocijenivši još jednom da je "vremenski okvir" za povratak u ugovor "sve uži".

"Spremni smo okrenuti se drugim mogućnostima ako Iran ne promijeni smjer", upozorio je odgovarajući na pitanje o mogućoj primjeni sile. "Uzet ćemo u obzir sva moguća rješenja".

Izraelski ministar koji je stajao kraj njega, potvrdio je to, a državni tajnik mu se nije usprotivio. "Kada kažem 'druge mogućnosti' mislim da svi razumiju o čemu je riječ", rekao je.

Yair Lapid je bio još jasniji u ime židovske države koja se odavno protivi ugovoru iz 2015. smatrajući ga nedostatnim.

Pročitajte i ovo Kim Jong-Un (Foto: AFP) vladavina Kim Jong-una Droga, oružje i teror: Bio je špijun i odani sluga sjevernokorejskog režima, a sada je odlučio otkriti njihove najveće tajne

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajni zadatak FBI-a Otkriveni špijuni: Bračni par tajne o nuklearnim podmornicama skrivao - sendviču

"Državni tajnik Blinken i ja djeca smo roditelja koji su preživjeli holokaust. Mi znamo da postoje trenutci kada zemlje moraju upotrijebiti silu kako bi zaštitile svijet od zla", rekao je. "Izrael si pridržava pravo da djeluje u svakom trenutku i na svaki mogući način", istaknuo je.

Izraelski ministar vanjskih poslova doputovao je u Washington s namjerom da od Bidenove administracije zatraži "zamjenski plan B" u slučaju diplomatskog neuspjeha.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene