Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vladavina Kim Jong-una

Droga, oružje i teror: Bio je špijun i odani sluga sjevernokorejskog režima, a sada je odlučio otkriti njihove najveće tajne

Kim Jong-Un (Foto: AFP)
Kim Jong-Un (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Kim Jong-Un (Foto: AFP) Kim Jong-Un (Foto: AFP) Foto: Afp Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP) Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp Kim Jong Pil (Foto: AFP) Kim Jong Pil (Foto: AFP) Foto: Afp Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp +2 Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Galerija 1/7 >>
Bivši špijun iz Sjeverne Koreje koji je služio komunističkom režimu 30 godina odlučio je progovoriti o brutalnim metodama kojima se služi najizoliranija zemlja na svijetu.

Kim Kuk-song radio je za režim Sjeverne Koreje više od 30 godina. Bio je u vrhu špijunskih agencija koje su bile oči, uši i mozak Velikog vođe, ispričao je Kim svjestan opasnosti kojoj se izlaže zbog svoje priče. Iako je bio odan komunistički sluga, 2014. godine morao je pobjeći iz Sjeverne Koreje. Sada živi u Seulu i radi za južnokorejske obavještajne službe.

Bivši viši pukovnik odlučio je ispričati svoju priču za BBC. Ovo je prvi put da je jedan tako visoki vojni časnik iz Pjongjanga dao intervju jednoj velikoj televizijskoj kući. Ispričao je kako vodstvo Sjeverne Koreje očajnički želi zaraditi novac na sve moguće načine, od trgovine drogom do prodaje oružja na Bliskom istoku i u Africi. Govorio je o režimskim napadima na Južnu Koreju, a tvrdi i da špijunske i kibernetičke mreže Sjeverne Koreje mogu doprijeti do cijelog svijeta.

Čuvao je, kaže, njihove tajne, slao ubojice da ubijaju njihove kritičare pa čak i izgradio ilegalni laboratoriji za proizvodnju droge kako bi pomogao prikupljati sredstva za državu.

Sjeverna Koreja ima dugu povijest proizvodnje droga, uglavnom heroina i opijuma. Na pitanje kamo odlazi novac od droge, Kim Kuk-song je odgovorio: "Da biste lakše razumjeli, sav novac u Sjevernoj Koreji pripada sjevernokorejskom vođi", kazao je. "S tim bi novcem gradio vile, kupovao automobile, hranu, odijevao se i uživao u luksuzu", dodao je.

Drugi izvor prihoda, prema Kimu, dolazi od ilegalne prodaje oružja u Iran, kojom upravlja Operativni odjel. Pjongjang je također prodavao oružje i tehnologiju zemljama koje vode duge građanske ratove. Posljednjih godina Ujedinjeni narodi optužili su Sjevernu Koreju da isporučuje oružje Siriji, Mjanmaru, Libiji i Sudanu.

Sjeverna Koreja je 2009. godine osnovala novu špijunsku agenciju. Imala je zadatak ubiti bivšeg sjevernokorejskog dužnosnika koji je prebjegao na jug. "Formirana je teroristička snaga za tajni atentat na Hwang Jang-yopa. Ja sam osobno vodio i provodio posao", rekao je Kim. Hwang Jang-yop bio je jedan od najmoćnijih dužnosnika u zemlji. Pobjegao je iz zemlje 1997. godine.

Inače, Hwang Jang Yop je čovjek koji velikim dijelom stoji iza sjevernokorejske službene ideologije Juche, koja kombinira marksizam i ekstremni nacionalizam. Pokušaj atentata je krenuo naopako, a dva dužnosnika sjevernokorejske vojske još uvijek služe 10 godina zatvora u Seulu zbog zavjere.

Za brod južnokorejske ratne mornarice Cheonan koji se prepolovio i potonuo 26. ožujka smatralo se da je naletio na staru minu iz rata. Kim je potvrdio umješanost u napad Sjeverne Koreje. Također potvrdio je da su deseci sjevernokorejskih topničkih granata pogodili južnokorejski otok Yeongpyeong.

Kim Kuk-song rekao je kako je Sjeverna Koreja uspjela stvoriti vojsku od 6000 iznimno vještih hakera. "Sveučilište Moranbong odabralo bi najsjajnije studente iz cijele zemlje koji su zatim prolazili kroz šest godina posebnog obrazovanja", ispričao je Kim.

Nagađa se kako ozloglašena Lazarus grupa dolazi baš iz Sjeverne Koreje i da baš oni stoje iza cyber napada koji su 2017. godine utjecali na rganizacija diljem svijeta.Vjeruje se da je ista grupa napala Sony Pictures tijekom velikog hakerskog napada 2014. godine.

Njihove mete su često bile banke i to one u Ekvadoru, Poljskoj, Meksiku… Godine 2016. napali su Banku Bangladeš i ukrali 80 milijuna dolara. 2017. godine ukrali su 60 milijuna dolara od banke na Tajvanu. Većina sredstva su vraćena.

Kim je kroz godine stvorio moćne političke veze, a imao je kontakte s različitim špijunskim agencijama. No sve to ga je dovelo u opasnost. Nedugo nakon što je 2011. stupio na političko prijestolje, Kim Jong-un odlučio se riješiti onih koje je smatrao prijetnjom, uključujući i vlastitog ujaka Jang Song-thaeka. Nakon smrti ujaka Kim Jong-una, Kim kaže da je bio prestravljen i kako je znao da mora pobjeći u Južnu Koreju. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene