Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni zadatak FBI-a

Otkriveni špijuni: Bračni par tajne o nuklearnim podmornicama skrivao - sendviču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki vojni nuklearni inženjer i njegova supruga su optuženi da su više puta pokušavali prenijeti tajne o američkim nuklearnim podmornicama u stranu zemlju, u špijunskoj akciji koju je proveo FBI.

Američke vlasti kažu kako je 42-godišnji Jonathan Toebbe, uz suprugu Dianu, slao povjerljive podatke o nuklearnim podmornicama stranoj državi. Aktivno je bio na dužnosti od 2017. godine gdje je radio na nuklearnom pogonu za podmornice, na tehnologiji koju su Sjedinjene Američke Države nedavno dogovorile osigurati Australiji.

No, sudski zapisi ne otkrivaju s kojom je zemljom Toebbe mislio surađivati. Navedene podmornice sadrže najnoviju tehnologiju oružja, a izgradnja jedne košta tri milijarde dolara.

Sudski zapisi kažu da je u prosincu 2020. godine dužnosnik FBI-a primio paket koji je poslan stranoj zemlji s dokumentima američke mornarice, uz upute kako kroz šifre komunicirati s osobom koja nudi informacije, prenosi The Washington Post.

''Ispričavam se za loš prijevod na vaš jezik. Molim vas proslijedite ovo pismo vašoj vojnoj obavještajnoj agenciji. Vjerujem da će informacija biti od velike koristi za vašu naciju. Ovo nije prijevara'', stajalo je u pismu.

FBI agenti su se tada predstavljali kao osobe iz strane zemlje kojoj su trebali biti dostavljeni podaci o nuklearnim podmornicama i komunicirali s Toebbeom. Predlagali su sastanak, ali je Toebbe rekao da je to preriskantno. Nakon nekoga vremena postao je povjerljiv, s obzirom da mu je slan novac. Tražio je sveukupno 100.000 dolara u kriptovalutama.

Nakon što je primio dio novca, FBI agent ga je uspio nagovoriti da mu da dio informacija. Dostavio je 16-gigabajtni dokument u plastičnoj vrećici, skriven u sendviču s maslacem od kikirikija.

Njegova 45-godišnja supruga Diana, koja je učiteljica u srednjoj školi, čuvala mu je leđa prilikom dostavljanja dokumenata. Nakon što je dobio 70.000 dolara u kriptovalutama, Toebbe je dao ključ za dešifriranje sadržaja jedne od kartica s podacima.

Supružnici su uhićeni prilikom drugog dogovorenog ostavljanja kartice s podacima. ''Podaci su sporo i pozorno prikupljani tijekom nekoliko godina tijekom mog posla kako bi se izbjeglo privlačenje pozornosti'', navodno je Toebbe napisao stranoj državi, dodajući da više nije imao pristup povjerljivim podacima, ali da bi mogao odgovoriti na sva tehnička pitanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U suradnji s NATO-m Europski parlamentarci složni: EU mora ojačati svoju kibernetičku otpornost

Pročitajte i ovo Mobiteli OPASNOSTI IZ VIRTUALNOG SVIJETA Kako se zaštititi od cyber napada: "Mogu vam pokupiti sav novac s računa i ukrasti sve vaše podatke"

Također je navodno napisao kako se nada da će inozemna vlada izvući njega i njegovu obitelj ako ikada bude otkriven, dodajući da  imaju spremne putovnice i gotovinu.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene