Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka vlada je podnijela tužbu protiv britanske naftne korporacije BP i nekoliko drugih tvrtki zbog divovske naftne mrlje u Meksičkom zaljevu.


U tužbi podnesenoj u New Orleansu, Ministarstvo pravosuđa tereti BP i njegove partnere na bušotini Macondo, te tvrtku Transocean kao izvođača bušenja da nisu poduzeli 'nužne mjere opreza' kako bi spriječili ili stavili pod nadzor eksploziju do koje je došlo 20. travnja.

Vezani članci Slika nije dostupna Godišnjica katastrofe: 'Bila je to najgora godina našeg života' Slika nije dostupna Nova katastrofa u Meksičkom zaljevu

Nakon eksplozije je iz oštećenih instalacija bušotine na morskom dnu nafta istjecala tri mjeseca, stvorivši najveću naftnu mrlju u povijesti SAD-a, s procijenjenih oko 4,9 milijuna barela sirove nafte.

>> Gdje je završila nafta iz Meksičkog zaljeva?

U tužbi se traži da sud novčano kazni tužene tvrtke prema Zakonu o čistoći vode, te da ih proglasi neograničeno odgovornima za naknadu šteta, prema Zakonu o zagađenju naftom. Traži se da im sud nametne podmirenje svih troškova i šteta uzrokovanih izlijevanjem nafte, uključujući štete na prirodnim resursima i štete koje su pretrpjele tvrtke, prema navodima Ministarstva pravosuđa i Agencije za zaštitu okoliša (EPA).

BP kaže da je već isplatio 4,2 milijarde dolara odšteta, te je pristao dati 20 milijardi dolara u poseban američki fond za čišćenje zagađenja. Tvrtka procjenjuje da puni trošak izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu može doseći 40 milijardi dolara. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju