Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naknada štete

SAD tuže britansku tvrtku zbog naftne mrlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vlada je podnijela tužbu protiv britanske naftne korporacije BP i nekoliko drugih tvrtki zbog divovske naftne mrlje u Meksičkom zaljevu.

U tužbi podnesenoj u New Orleansu, Ministarstvo pravosuđa tereti BP i njegove partnere na bušotini Macondo, te tvrtku Transocean kao izvođača bušenja da nisu poduzeli 'nužne mjere opreza' kako bi spriječili ili stavili pod nadzor eksploziju do koje je došlo 20. travnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naftna mrlja duga 160 kilometara Nova katastrofa u Meksičkom zaljevu Slika nije dostupna 'Splet loših odluka' 'Do katastrofe u Meksičkom zaljevu došlo je zbog štednje'

Nakon eksplozije je iz oštećenih instalacija bušotine na morskom dnu nafta istjecala tri mjeseca, stvorivši najveću naftnu mrlju u povijesti SAD-a, s procijenjenih oko 4,9 milijuna barela sirove nafte.

>> Gdje je završila nafta iz Meksičkog zaljeva?

U tužbi se traži da sud novčano kazni tužene tvrtke prema Zakonu o čistoći vode, te da ih proglasi neograničeno odgovornima za naknadu šteta, prema Zakonu o zagađenju naftom. Traži se da im sud nametne podmirenje svih troškova i šteta uzrokovanih izlijevanjem nafte, uključujući štete na prirodnim resursima i štete koje su pretrpjele tvrtke, prema navodima Ministarstva pravosuđa i Agencije za zaštitu okoliša (EPA).

BP kaže da je već isplatio 4,2 milijarde dolara odšteta, te je pristao dati 20 milijardi dolara u poseban američki fond za čišćenje zagađenja. Tvrtka procjenjuje da puni trošak izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu može doseći 40 milijardi dolara. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene