Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

SAD: Prosvjednici traže procesuiranje zločina rasne mržnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće aktivista iz SAD-a jučer je prosvjedovalo u Washingtonu tražeći od ministarstva pravosuđa da procesuira sve češća kaznena djela rasne mržnje i intervenira u predmet 'Šestorice iz Jene', koji je postao simbol rasnih nepravdi u američkom pravosuđu.

"Ovdje smo kako bi federalnoj vladi poručili da ima odgovornost. Budući da ministarstvo pravosuđa neće doći do naroda, danas smo mi narod doveli ministarstvu pravosuđa", rekao je na skupu pastor Al Sharpton, jedan od vodećih boraca za građanska prava Amerikanaca afričkog podrijetla.

Pročitajte i ovo Dragana Jeckov sa sramotnom slikom "Serbian family tree" VIDEO Jeckov u Saboru poderala sramotnu sliku: "Treba se ograditi od mrzitelja. Namjere su opasne i pogubne" Slika nije dostupna Eksplozija u Moskvi posljedica rasne mržnje

Sharpton, Martin Luther King III., unuk vođe pokreta za građanska prava crnaca u SAD, i članovi Sharptonove Nacionalne mreže za akciju, vodili su "Mimohod protiv zločina iz mržnje" od Trga slobode do zgrade ministarstva pravosuđa, koju su obišli sedam puta aludirajući na biblijsku priču o padu Jerihona.

U posljednjih godinu i pol u SAD su učestali incidenti s pojavom omči za vješanje, simbolom linča, na raznim mjestima - studentskom domu u Marylandu, na vratima ureda profesora prestižnog sveučilišta Ivy Lige, u svlačionici policijske postaje na Lond Islandu i one najzloglasnije u dvorištu srednje škole u mjestu Jena, u Louisiani.

Nakon incidenta s tri omče obješenom na drvo u školskom dvorištu, slijedili su mjeseci rasne napetosti koji su u prosincu 2006. doveli do navodnog premlaćivanja jednog bijelog učenika od šest crnačkih kolega. 

Trojica bijelih učenika nisu optužena za vješanje omči, a
šestorica crnaca su optužena za pokušaj ubojstva i suđeno im je kao da su odrasle osobe.

Prije dva mjeseca, oko 20.000 ljudi prosvjedovalo je u Jeni, gradiću s 3.000 stanovnika, zbog te pravosudne nepravde. Predmet je prebačen sudu za maloljetnike.

"Jena postoji svugdje. Zato ste vidjeli tisuće nas da smo došli u Jenu i tisuće nas da smo danas došli ovdje", rekao je Sharpton.

Nakon slučaja iz Jene, učestali su incidenti s omčama za koje crnački čelnici traže da se procesuiraju kao zločini izazivanja rasne mržnje.

"Puno omči visi diljem Amerike. Svaki puta kada postoji zločin iz mržnje ministarstvo pravosuđa treba ga procesuirati, a omča za vješanje je svakako zločin iz mržnje", rekao je u petak Martin Luther King III.

Lisa Krigsten, savjetnica ministra pravosuđa za građanska prava, izjavila je uoči današnjih prosvjeda kako je "ministarstvo predano procesuiranju tih posljednjih incidenata, rasno motiviranih prijetnji i nasilnih postupaka".

"Nema sumnje da je postavljanje omče simbol mržnje i rasno
motiviranog nasilja. Njemu nema mjesta u sjajnoj zemlji u kojoj živimo", kazala je Krigsten.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene