Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD poziva Kinu na suzdržanost prema prosvjednicima u Tibetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države pozvale su danas Kinu da pokaže suzdržanost i poštovanje prema Tibetancima, nakon izvješća o intervenciji vojske i policije protiv prosvjednika, među kojima su i budistički svećenici, u Lhasi.

"Peking treba poštivati tibetsku kulturu. Žalimo zbog napetosti između etničkih skupina i Pekinga", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) Bijele kuće Gordon Johndroe, prenose američki mediji.

Pročitajte i ovo Poziv - 2 Poziv Domagoja Mikića Na dan im kraj kuće prođe 800 kamiona, a vozači bacaju bočice s urinom: "Svi smo već pred pucanjem" Poziv Poziv Domagoja Mikića Na zebri koja vodi u križanje poginuo je 12-godišnjak: Gdje su institucije?

Johndroe je istaknuo da je predsjednik George W. Bush uvijek dosljedno pozivao Peking na obnovu dijaloga s Dalaj Lamom, tibetanskim čelnikom u izbjeglištvu.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack kazao je da SAD nemaju ni jednog dužnosnika na terenu u Lhasi i da SAD ne znaju da je neki američki državljanin uključen u prosvjede ili uhićen u Tibetu.

"Veleposlanik SAD je na sastanku s kineskim dužnosnicima pozvao kinesku vladu na suzdržanost u postupanju s prosvjednicima", rekao je McCormack.

Prosvjedi, koje su potaknuli budistički svećenici, traju od ponedjeljka kada je bila obljetnica krvavog gušenja tibetanskog ustanka protiv kineske vladavine 1959. godine. Tibet, koji ima status autonomne pokrajine, dugo traži neovisnost od Kine, koja je 1956. zauzela tu planinsku pokrajinu.

Američke TV mreže izvješćuju, pozivajući se na izjave svjedoka jer Kina priječi dolazak TV ekipa, da su na ulicama Lhase snage specijalne policije koje se suprotstavljaju prosvjednicima, te da je vojska okružila tri najveća budistička samostana izvan grada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene