Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodik utvrdio da genocida nije bilo

SAD osudio Republiku Srpsku zbog izvješća o genocidu u Srebrenici: "To je pokušaj negiranja povijesti"

Srebrenica (Foto: AFP)
Srebrenica (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjedinjene Države u srijedu su optužile Republiku Srpsku za pokušaj negiranja povijesti odlukom o stavljanju izvan snage izvješća prema kojemu se odgovornost za pokolj više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u i oko Srebrenice u srpnju 1995. pripisuje vojsci i policiji bosanskih Srba.

Američki State Department priopćio je kako izvješće vlade RS iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak ka pomirenju.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija"

"Sjednica parlamenta Republike Srpske održana 14. kolovoza predstavlja korak u pogrešnom smjeru", stoji nadalje u priopćenju State Departmenta.

"Pokušaji da se odbaci ili izmijeni dokument o Srebrenici dio su širih nastojanja usmjerenih na reviziju činjenica rata, negiranje povijesti i politiziranje tragedije. U interesu je građana Republike Srpske preokrenuti trend štovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, te osigurati da njihovi zločini nastave biti javno osuđivani', dodaje se.

Ustvrdio da genocida nije bilo

Parlament Republike Srpske u utorak je na zahtjev predsjednika tog entiteta Milorada Dodika odlučio zatražiti od vlade RS da stavi izvan snage svoje izvješće iz 2004. koje je potvrdilo činjenice o genocidu nad Bošnjacima što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

U potezu koji dio analitičara smatra još jednim pokušajem mobilizacije glasača oko srpske nacionalističke agende uoči općih izbora u listopadu, Dodik je na početku posebne skupštinske sjednice ustvrdio kako genocida u Srebrenici uopće nije bilo, a više od 7.000 ubijenih Bošnjaka nazvao je pretjerivanjem.

Parlament RS je zaključio kako entitetska vlada mora uspostaviti novo povjerenstvo koje će "na objektivan i nepristran" način utvrditi činjenice o zbivanjima na području Srebrenice u cijelom razdoblju od 1992. do 1995. godine, te prebrojiti i Srbe koji su ondje poginuli ili ubijeni. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene