Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SAD, Japan i Južna Koreja rade na tome da presjeku Sjevernoj Koreji priljev prihoda od prodaje ugljena i radnika u inozemstvu i razmatraju daljnje zajedničke korake nakon zadnjeg sjevernokorejskog nuklearnog pokusa, rekao je u utorak jedan visoki američki dužnosnik.


Daniel Russel, pomoćnik američkog državnog tajnika za istočnu Aziju, rekao je da tri zemlje napreduju u ključnim pitanjima, uključujući blokiranje sjevernokorejske trgovine oružjem i oduzimanje zastava sjevernokorejskim brodovima.

Vezani članci Koronavirus u Sjevernoj Koreji Potvrdili prvi slučaj korone od početka pandemije i odmah zavladala panika: "Došlo je do najveće hitne situacije u zemlji" Provjereno: Mame odgojiteljice - 6 Čeka se odluka o mjeri roditelj odgojitelj: "Za demografski procvat u Hrvatskoj puno je važnije stanovanje, mogućnost jaslica..."

"Usredotočili smo naše napore na prekidanje izvora prihoda za nezakonite nuklearne i raketne programe sjevernokorejskog režima, uključujući prihode od trgovine ugljenom i od sjevernokorejskih radnika u inozemstvu", rekao je Russel na saslušanju u Kongresu.

"Naše tri zemlje nastavit će povećavati troškove Sjevernoj Koreji i ciljati njezine prihode i ugled dok ne donese stratešku odluku da se vrati ozbiljnim pregovorima o denuklearizaciji i poštuje svoje međunarodne obveze", rekao je.

Pregovara se i o mogućoj novoj UN-ovoj rezoluciji o sankcijama Sjevernoj Koreji nakon što je 9. rujna izvela novi, do sada najveći nuklearni pokus.

Russel je u petak rekao kako vjeruje da će se uskoro postići dogovor koji će uvesti nove i postrožiti postojeće sankcije.

Vijeće sigurnosti UN-a u rezoluciji usvojenoj u ožujku, nakon četvrtog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa u siječnju, izuzelo je iz trgovinskih sankcija izvoz ugljena i nekih drugih minerala kako bi se Sjevernoj Koreji omogućilo preživljavanje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju