Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Bloomberg napustio republikansku stranku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg od utorka više nije član Republikanske stranke, no taj njegov potez nema veze sa predsjedničkim izborima jer je Bloomberg ponovio da se ne namjerava kandidirati za predsjednika SAD-a na izborima 2008.

- Od danas sam politički neovisan, a iako se moji planovi o budućnosti nisu promijenili, držim da će mi napuštanje Republikanske stranke pomoći da bolje vladam New Yorkom, kazao je Bloomberg, multimilijunaš koji se obogatio poslovima vezanim uz financije i medije.

Pročitajte i ovo Sir Jeffrey Donaldson Sustigla ga prošlost Političar i vitez podnio ostavku: Optužen je za seksualni prijestup Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina

Zanimljivo je da je Bloomberg isprva bio članom Demokratske stranke, a postao je republikancem kada se po prvi puta natjecao za mjesto newyorkškog gradonačelnika 2001. Kao gradonačelnik provodi konzervativnu gospodarsku i fiskalnu politiku, no zato je liberalan kod socijalnih pitanja poput nošenja oružja, ekologije i homoseksualnih brakova.

TV-postaja NBC navodi da je Bloombergovo napuštanje Republikanaca gotovo sigurna najava da će se ipak kandidirati za predsjednika, a o tome će konačno odlučiti početkom 2008. ovisno o kandidatima dviju stranaka i tonu kampanje.

Bloomberg vjeruje da su demokrati otišli previše ulijevo, a
republikanci udesno, te da postoji značajna praznina u centru, pa je voljan potrošiti i do 500 milijuna dolara svojeg novca, ali samo ako procijeni da ima šanse za pobjedu, tvrdi NBC. New York Post dodaje kako bi Bloomberg mogao lako biti prvi ne-stranački američki predsjednik, a taj list mu također ne vjeruje da neće istaći predsjedničku kandidaturu.

Ako Bloomberg ne razmišlja o kandidaturi, zašto je onda u zadnjih godinu i pol obišao gotovo cijelu Ameriku, a u ponedjeljak držao govore u San Franciscu i Los Angelesu tvrdeći da je "zemlja u ogromnim problemima", navodi New York Post.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene