Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na visini od 160 km

Novi neuspjeh Rusa: Zapalila se raketa nakon lansiranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nesreća se dogodila na visini od 160 kilometara, a izgubljen je satelit vrijedan 200 mil. eura.

Ruska raketa koja je nosila napredni telekomunikacijski satelit zapalila se nedugo nakon lansiranja u petak, što je posljednji u nizu neuspjeha ruskog svemirskog programa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Ilustracija Nova generacija oružanih sustava Rusija upotrijebila novo moćno oružje: Putuje devet puta brže od zvuka, a domet joj je 1000 kilometara

Riječ je o drugom neuspješnom lansiranju ruske rakete Proton-M u posljednjih godinu dana. Raketa je u orbitu trebala postaviti napredni telekomunikacijski satelit čija je svrha omogućiti pristup internetu i telekomunikacijama ljudima u udaljenim dijelovima Rusije.

Nesreća se dogodila na visini od 160 kilometara, oko devet minuta nakon što je raketa lansirana s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Raketa i sve krhotine izgorjele su u atmosferi.

Nove sankcije SAD i EU 'gađaju' u srce ruske industrije

"Sa sigurnošću možemo reći da ništa nije došlo do Zemlje", rekao je Oleg Ostapenko, čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos za ruske novinske agencije. Dodao je da je uzrok nesreće zasad nepoznat.

U nesreći je izgubljen napredni satelit Express AM4R vrijedan više od 200 milijuna eura koji je proizvela tvrtka Astrium u vlasništvu europskog Airbusa. Gubitak satelita odgodit će niz komercijalnih ruskih projekata za tri do četiri godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene