Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Saklpel a ne čekić'

Nove sankcije SAD i EU 'gađaju' u srce ruske industrije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove sankcije pogodile bi glavne ruske industrije, uključujući rudarstvo i plin.

SAD i EU postigli su u četvrtak visok stupanj suglasnosti oko uvođenja sektorskih sankcija Rusiji ako bude ometala održavnje predsjedničkih izbora u Ukrajini kasnije ovoga mjeseca, izjavio je visoki američki dužnosnik.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine Njemačka policija Istraga je u tijeku Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj: Ubio ih Rus

Američki državni tajnik John Kerry upoznao je kolege iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije s američkim stajalištem o mogućim sankcijama koje bi pogodile glavne ruske industrije, uključujući rudarstvo i plin.

Dužnosnik je rekao da bi novi krug sankcija bio 'skalpel, a ne čekić' i usredotočila bi se na nove investicije u tim sektorima.

'Svi ministri, predvođeni Kerryem, istaknuli su da su slobodni i pošteni izbori u svim dijelovima Ukrajine 25. svibnja apsolutno nužni', rekao je dužnosnik State Departmenta novinarima u Londonu.

'Postoji visoki stupanj suglasnosti da, ako Moskva bude ometala izbore, moramo uvesti sektorske sankcije. Tome se nitko nije usprotivio', istaknuo je.

Britanski ministar vanjskih poslova Willam Hague pozvao je nakon sastanka Rusiju da se suzdrži od bilo kakvih koraka koji bi mogli spriječiti mirno održavanje izbora.


Clinton upozorava svjetske vođe oko Putina!

Ministri su se suglasili da će 'o ponašanju Rusije prema izborima ovisiti hoće li biti novih sankcija', rekao je novinarima šef britanske diplomacije.

Moskva je istovremeno objavila da nije primila službeni zahtjev proruskih separatista iz Donjecka na istoku zemlje o pripojenju Rusiji nakon nedavnog referenduma o samoodređenju.

Nakon referenduma istoku Ukrajine 11. svibnja, čelnik ustanika u Donjecku rekao je: 'Pozivamo Rusku Federaciju da razmotri pripojenje (regije)'. Separatisti u susjednoj provinciji Luhansk najavili su da bi mogli održati novi referendum o pripojenju Rusiji.

'Nisam čuo da je primljen ikakav službeni zahtjev', rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene