Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija želi postaviti visokoprecizno oružje u blizini Poljske koja je Sjedinjenim Državama dopustila da u istočnoj Europi postave dijelove svog proturaketnog štita, izjavio je u četvrtak predsjednik Odbora za obranu ruske Dume, Viktor Zavarzin.


"Imamo nove uzorke oružja" koje ćemo "postaviti u blizini poljskog područja", gdje će biti postavljene američke rakete presretači, kazao je zastupnik donjeg doma ruskog parlamenta.

Vezani članci Koronavirus u Poljskoj Dnevni broj novozaraženih veći nego na vrhuncu epidemije u studenom: "Nije isključeno ponovno uvođenje ograničenja" Koronavirus u Poljskoj, ilustracija Za ulazak u ovu europsku zemlju uskoro ćete morati imati negativan test na koronu: "Na početku smo trećeg vala pandemije"

"Radimo na tom pitanju", dodao je, ne navodeći pojedinosti o vrsti oružja i o realizaciji projekta.

Varšava i Washington su 14. kolovoza zaključili ugovor o postavljanju protubalističkih raketa u Poljskoj, u okviru proturaketnog štita koji je dodatno povećao napetost između Rusije i Zapada koja je narasla zbog sukoba u Gruziji.

Rusija koja se već mjesecima osjeća ugrožena zbog tog projekta, upozorila je da će uzvratiti na postavljanje tog štita za koji SAD tvrdi da bi trebao štititi američki teritorij od mogućih prijetnja iz zemalja poput Irana.

Visoki ruski vojni dužnosnik upozorio je sredinom kolovoza da bi Poljska koja je pristala da se na njezinu teritoriju postave dijelovi američkog proturaketnog štita mogla postati "glavna" meta u eventualnim napadima na taj sustav.