Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzvratne mjere u aferi Skripal

Rusija pozvala zapadne diplomate na razgovor, među njima i hrvatskog

Sergej Lavrov (Foto: AFP)
Sergej Lavrov (Foto: AFP) Foto: Afp
U zgradu ministarstva su do sada pristigli dužnosnici veleposlanstava Australije, Belgije,Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Švedske i Ukrajine.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak na razgovor veleposlanike zapadnih zemalja, među kojima je i Hrvatska, kako bi ih informirali o protumjerama koje Moskva kani poduzeti kao odgovor na masovno koordinirano protjerivanje ruskih diplomata zbog slučaja trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Britaniji.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Kako javlja Reuters, u zgradu ministarstva dosad su pristigli dužnosnici veleposlanstava Australije, Belgije,Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Švedske i Ukrajine.

Ranije je Moskva objavila da je donijela odluku o zatvaranju američkog konzulata u Sankt Peterburgu i protjerivanju 60 američkih diplomata.

Ministarstvo je priopćilo da "poziva diplomatske predstavnike zemalja koje su poduzele neprijateljski čin prema Rusiji u znak solidarnosti s Velikom Britanijom oko afere Skripal".

"Izaslanicima će biti uručene prosvjedne note i biti će informirani o uzvratnim mjerama", ističe se u priopćenju.

SAD te 16 zemalja EU-a, kao i Kanada i Australija protjerali su više od 100 ruskih diplomata, a Moskva je poručila da će uzvratiti istom mjerom.

Britanska veleposlanica Laurie Bristow nije po izlasku iz ministarstva htjela reći o čemu je razgovarala, dok je njemački veleposlanik kazao da je ruska strana imala pitanja vezana uz trovanje Skripala. Također je istaknuo da Berlin ostaje otvoren za dijalog s Moskvom.

Velika Britanija je optužila Rusiju da je izvela napad kemijskim oružjem na njezinu tlu, no Moskva odbacuje bilo kakvu umiješasnost u taj slučaj.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene