Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaoštravanje odnosa

Procurio plan Rusa kojim gotovo sigurno ulaze u rat s NATO-om, državni mediji sve pokušavaju ublažiti

Ruski brodovi na Baltiku
Ruski brodovi na Baltiku Foto: Afp
Rusko Ministarstvo obrane predložilo je promjenu morskih granica s dvije susjedne zemlje, no stigao je neslužbeni demanti.

Rusija nema namjeru mijenjati pomorske granice sa susjednim državama, tvrdi ruska novinska agencija Interfax pozivajući se na vojnodiplomatski izvor.

Demanti je uslijedio nakon bombastične objave nacrta zakona ruskog Ministarstva obrane u kojem stoji da Rusija namjerava dio teritorija Finske i Litve proglasiti svojim. 

Na pitanje novinara o prijedlogu ministarstva tajnik Kremlja Dmitrij Peskov nije ni potvrdio ni zanijekao prijedlog rekavši da u tome "nema ničega političkog".

Prema ranije objavljenom nacrtu vladine uredbe, zemljopisne koordinate u istočnom Finskom zaljevu i teritoriju u blizini gradova Baltijsk i Zelenogradsk u Kalinjingradskoj regiji trebale bi se prilagoditi i postati ruskim u siječnju 2025. godine.

Ovaj potez ruske vlasti u dokumentu bio je opravdan tvrdnjom da su sadašnje geografske koordinate utvrđene rezolucijom sovjetskog kabineta 1985. godine za koju su korištene pomorske karte iz sredine 20. stoljeća i samim time "ne odgovaraju u potpunosti trenutačnoj geografskoj situaciji", prenosi RBC Ukraine.

Pročitajte i ovo Munje zbrajaju se štete DHMZ izdao novo upozorenje! Apokaliptični prizori oluje u Hrvatskoj, zabilježili 107.000 munja u 24 sata

Države zgrožene prijedlogom

Finske vlasti o potencijalnoj promjeni državnih granica nisu bile obaviještene, a o svemu se oglasila i finska ministrica vanjskih poslova Elina Valtonen. 

"Rusija se treba pridržavati Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora. Ovako samo nastaje zbrka", poručila je Valtonen. 

Dokument o reviziji granica komentiralo je i litavsko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Smatramo da su je ovo ciljana i namjerna provokacija od Rusije. Ovo je još jedan dokaz da je ruska agresivna i revizionistička politika prijetnja sigurnosti susjednih zemalja i Europe u cjelini", poručili su za Politico

Nakon ruske invazije na Ukrajinu zapadne su zemlje počele razmatrati mogućnost ruskog napada i na članice NATO-a. Mnogi nagađaju da bi meta Kremlja mogle biti upravo baltičke zemlje. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene