Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastu napetosti

Rusija osudila povećanje broja američkih vojnika u Europi: ''To je štetan i neopravdan potez''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je osudila odluku SAD-a da pošalje dodatne vojnike u Europu u vrijeme bojazni od ruskog napada na Ukrajinu, javlja BBC u četvrtak.

Moskva je taj potez ocijenila "štetnim" jer pojačava napetosti i umanjuje šanse za političko rješenje.

Pentagon je objavio da će 2000 vojnika iz Sjeverne Karoline stići u Poljsku i Njemačku, a još 1000 iz Njemačke u Rumunjsku.

Rusija je rasporedila oko 100.000 vojnika blizu Ukrajine, ali uporno niječe da planira napasti tu zemlju.

U tom području rastu napetosti osam godina nakon što je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim i podržala krvavu pobunu u istočnoj regiji Donbasu.

Glavi tajnik NATO-a je u četvrtak rekao da je u posljednjih nekoliko dana opaženo "značajno upućivanje" oko 30.000 ruskih vojnika u Bjelorusiju, najveće u toj zemlji od kraja Hladnoga rata. Rusija tvrdi da ondje sudjeluju u zajedničkim vojnim vježbama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregovori u tijeku Procurio dokument: Amerikanci spremni na razgovore s Rusima, ali pod jednim uvjetom

Ukrajina u međuvremena pokušava "spustiti loptu". Ministar obrane Oleksij Reznikov izjavio je u četvrtak da je pao broj slučajeva kršenja primirja na istoku Ukrajine i da tri tjedna nije bilo žrtava.

Odgovarajući na odluku američkog predsjednika Joea Bidena o slanju vojnika u Europu, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško je rekao da se radi o "štetnom" i "neopravdanom" potezu.

Govoreći u srijedu, Gruško je dodao da će to "oduševiti" ukrajinske vlasti koje će tako nastaviti nekažnjeno kršiti sporazum iz Minska.

Pentagon je ranije objavio da se američki vojnici koji dođu u Europu neće boriti u Ukrajini, nego osnažiti obranu saveznika iz NATO-a.

Američko ministarstvo obrane je prošli mjesec stavio u stanje pune pripravnosti 8500 vojnika radi mogućeg slanja u Europu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene