Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija i Srbija potpisale sporazume o energetskoj suradnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se danas u Kremlju sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, a nakon susreta potpisana su dva ključna sporazuma o suradnji Rusije i Srbije na području energetike.

"Ti sporazumi imaju veliku važnost za daljnje produbljivanje suradnje", istaknuo je Putin dodajući da se njima otvara nova važna stranica u odnosima između dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Muškarac poginuo, troje ozlijeđenih u ukrajinskim napadima Područje Belgoroda Ukrajinci žestoko napali teritorij Rusije! Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

Sporazum o suradnji na području energetike i protokol prema kojem ruski Gazpromnjeft kupuje 51 posto dionica Naftne industrije Srbije potpisani su u nazočnosti Putina, Tadića i Koštunice.

Prema Putinovim riječima, Srbija će postati "jedna od ključnih
tranzitnih točaka u sustavu za dopremu ruskih energenata na jug Europe".

Taj je sustav "dugoročno pouzdan, visoko učinkovit i, što je vrlo važno, značajno će ojačati energetsku sigurnost u Srbiji i cijeloj Europi", kazao je Putin.

Osim suradnje na području energetike razgovori u Kremlju bili su usredotočeni i na budućnost Kosova i pritom je Putin ponovio poznato stajalište Rusije.

"Tijekom današnjeg susreta ja sam još jednom potvrdio da Rusija je kategorički protiv jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova", istaknuo je on u izjavi za novinare nakon sastanka s Tadićem i Koštunicom.

Tadić je zahvalio Rusiji na potpori koju pruža Srbiji oko kosovskog problema.

"Bez takve ruske pozicije Srbiji bi bilo jako teško štititi svoje
interese na Kosovu", rekao je Tadić tijekom susreta s Putinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene