Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se danas u Kremlju sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, a nakon susreta potpisana su dva ključna sporazuma o suradnji Rusije i Srbije na području energetike.


"Ti sporazumi imaju veliku važnost za daljnje produbljivanje suradnje", istaknuo je Putin dodajući da se njima otvara nova važna stranica u odnosima između dviju zemalja.

Vezani članci Policija uhićuje prosvjednike u Rusiji - 2 Dok Zapad poziva na oslobađanje, Rusima to ne pada na pamet: ''To je za vlast veliki problem, ne mogu si dopustiti da Navaljnog drže predugo'' Slika nije dostupna Rusija: Američki senator u Hrvatskoj je tražio odvraćanje od Rusije

Sporazum o suradnji na području energetike i protokol prema kojem ruski Gazpromnjeft kupuje 51 posto dionica Naftne industrije Srbije potpisani su u nazočnosti Putina, Tadića i Koštunice.

Prema Putinovim riječima, Srbija će postati "jedna od ključnih
tranzitnih točaka u sustavu za dopremu ruskih energenata na jug Europe".

Taj je sustav "dugoročno pouzdan, visoko učinkovit i, što je vrlo važno, značajno će ojačati energetsku sigurnost u Srbiji i cijeloj Europi", kazao je Putin.

Osim suradnje na području energetike razgovori u Kremlju bili su usredotočeni i na budućnost Kosova i pritom je Putin ponovio poznato stajalište Rusije.

"Tijekom današnjeg susreta ja sam još jednom potvrdio da Rusija je kategorički protiv jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova", istaknuo je on u izjavi za novinare nakon sastanka s Tadićem i Koštunicom.

Tadić je zahvalio Rusiji na potpori koju pruža Srbiji oko kosovskog problema.

"Bez takve ruske pozicije Srbiji bi bilo jako teško štititi svoje
interese na Kosovu", rekao je Tadić tijekom susreta s Putinom.