Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je u utorak ponovila da dijeli stajalište Sjedinjenih Država da sjevernokorejski program nuklearnog naoružanja krši odluke Vijeća sigurnosti UN-a.


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov američki kolega Rex Tillerson u telefonskom razgovoru na inicijativu SAD-a bili su "jedinstveni u mišljenju" glede pitanja Sjeverne Koreje, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi.

Vezani članci Aleksej Navaljni SAD uveo sankcije Rusiji zbog trovanja Navaljnog Donald Trump Peking uveo sankcije Pompeu i drugim dužnosnicima Trumpove administracije

Lavrov se, međutim, nije složio s prijetnjama SAD-a vojnom intervencijom i novim sankcijama protiv Sjeverne Koreje rekavši da SAD treba zauzeti miroljubiviji pristup za pregovore.

Rusija i Kina imaju razmjerno najbliže diplomatske veze s izoliranom Sjevernom Korejom koja predstavlja nuklearnu prijetnju susjedu Južnoj Koreji i njenim saveznicima Japanu i SAD-u.

Prošlog su tjedna Rusija i Kina u Vijeću sigurnosti UN-a glasali za prijedlog SAD-a o nametanju dodatnih gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji u okviru sve snažnijih nastojanja da se zaustavi nuklearni program te zemlje. (Hina)