Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ratni čin"

Ključni za razvoj balističkih projektila: Amerika najavila sankcije za dvojicu sjevernokorejskih dužnosnika

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjedinjene Države su u utorak, pojačavajući kampanju kojom žele izvršiti pritisak na Pyongyang da odustane od njegovog nuklearnog i programa projektila, najavile sankcije za dvojicu sjevernokorejskih dužnosnika zbog njihove uloge u razvoju balističkih projektila Sjeverne Koreje.

Ministarstvo financija SAD-a je objavilo da su dvojica dužnosnika Kim Jong Sik i Ri Pyong Chol. Ministarstvo je reklo da je po izvješćima Kim ključna osoba u sjevernokorejskim nastojanjima da se program projektila prebaci s tekućih na kruta goriva, dok bi Ri bio ključan dužnosnik uključen u razvoj interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) Sjeverne Koreje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje Slika nije dostupna nema kraja na vidiku Sjeverna Koreja će nastaviti razvijati "zastrašujuće udarne sposobnosti", poručuje Kim Jong Un

Sankcije "ministarstva financija usmjerene su na predvodnike sjevernokorejskog programa balističkih projektila u okviru naše kampanje stvaranja najvećeg pritiska kako bi se Sjeverna Koreja izolirala i došlo do potpuno denukleariziranog Korejskog poluotoka", rekao je ministar Steven Mnuchin u izjavi.

"Ove akcije su uslijedile nakon rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a od petka koja nameće snažne nove sankcije Sjevernoj Koreji i dodatno blokira njenu sposobnost pristupa nezakonitim sredstvima".

Vijeće sigurnosti UN-a je prošlog tjedna nametnulo nove sankcije zbog nedavnog ispitivanja interkontinentalnog projektila. Sankcije nastoje ograničiti pristup te zemlje naftnim derivatima, sirovoj nafti i prihodima od njenih radnika u inozemstvu.

Sjeverna Koreja, koja nastoji razviti projektile s nuklearnim glavama sposobne doći do SAD-a, te je korake proglasila ratnim činom i jednakima potpunoj gospodarskoj blokadi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene