Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjedinjene Države su u utorak, pojačavajući kampanju kojom žele izvršiti pritisak na Pyongyang da odustane od njegovog nuklearnog i programa projektila, najavile sankcije za dvojicu sjevernokorejskih dužnosnika zbog njihove uloge u razvoju balističkih projektila Sjeverne Koreje.


Ministarstvo financija SAD-a je objavilo da su dvojica dužnosnika Kim Jong Sik i Ri Pyong Chol. Ministarstvo je reklo da je po izvješćima Kim ključna osoba u sjevernokorejskim nastojanjima da se program projektila prebaci s tekućih na kruta goriva, dok bi Ri bio ključan dužnosnik uključen u razvoj interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) Sjeverne Koreje.

Vezani članci Foto: AFP Povjerljivo izvješće UN-a: "Sjeverna Koreja nije zaustavila svoje nuklearne i raketne programe'' Vasilij Nebenzja, ruski ambasador u UN-u (Foto: AFP) Rusija predložila ukidanje UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji: "Prirodno je razmišljati o koracima u tom smjeru"

Sankcije "ministarstva financija usmjerene su na predvodnike sjevernokorejskog programa balističkih projektila u okviru naše kampanje stvaranja najvećeg pritiska kako bi se Sjeverna Koreja izolirala i došlo do potpuno denukleariziranog Korejskog poluotoka", rekao je ministar Steven Mnuchin u izjavi.

"Ove akcije su uslijedile nakon rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a od petka koja nameće snažne nove sankcije Sjevernoj Koreji i dodatno blokira njenu sposobnost pristupa nezakonitim sredstvima".

Vijeće sigurnosti UN-a je prošlog tjedna nametnulo nove sankcije zbog nedavnog ispitivanja interkontinentalnog projektila. Sankcije nastoje ograničiti pristup te zemlje naftnim derivatima, sirovoj nafti i prihodima od njenih radnika u inozemstvu.

Sjeverna Koreja, koja nastoji razviti projektile s nuklearnim glavama sposobne doći do SAD-a, te je korake proglasila ratnim činom i jednakima potpunoj gospodarskoj blokadi. (Hina)