Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija potvrdila suspenziju CFE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdio je u četvrtak zemljama NATO-a da Rusija obustavlja primjenu Sporazuma o konvencionalnim snagama u Europi (CFE), rekao je u Oslu glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

"Razgovarali smo o posljedicama govora predsjednika Vladimira Putina o CFE i Sergej Lavrov je potvrdio suspenziju, upotrijebivši termin 'moratorij' sporazuma CFE", rekao je de Hoop scheffer nakon sastanka ministara vanjskih poslova 26 zemalja NATO-a s ruskim kolegom.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

"Saveznici su sa žaljenjem dočekali tu odluku jer sporazum CFE je jedan od temelja europske sigurnosti", dodao je.

"Saveznici su uvijek poštivali tekst i duh sporazuma CFE i nisu ga kočili", rekao je u odgovoru na ruske optužbe da su Amerikanci u Bugarskoj i Rumunjskoj kršili CFE.

Lavrov je pred novinarima branio odluku Moskve. "Mislim da ne možemo bez zabrinutosti gledati kako se vojna infrastruktura NATO-a primiče našim granicama".

On je dodao da se Rusija pridržava odredaba tog sporazuma a da bi NATO trebao pokazati koliko je ozbiljan partner.

"Ako naši partneri to ne učine, mi ćemo se povući iz sporazuma", upozorio je .

CFE je bio sklopljen u mjesecima neposredno nakon završetka Hladnog rata između tadašnjeg NATO-a i Varšavskog pakta s ciljem smanjenja konvencionalnog oružja u Europi.

Sporazum je revidiran 1999. godine ali tu inačicu sporazuma su dosad ratificirali samo Bjelorusija, Kazahstan, Rusija i Ukrajina. NATO ustraje na tome da će novu verziju sporazuma ratificirati kad se ruski vojnici povuku iz Gruzije i Moldove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene