Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel osumnjičen za nepravilnosti u istrazi o 'krtici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva dužnosnika slovenskog ministarstva vanjskih poslova, među njima i ministar Dimitrij Rupel, osumnjičena su za nezakonito dobivanje i obradu 110.000 ulaznih i izlaznih telefonskih poziva zaposlenih u tom ministarstvu, a državna povjerenica za informacije Nataša Musar Pirc pozvala ih je da u roku od tjedan dana u prekršajnom postupku iznesu svoju obranu.

Riječ je o pokušaju kojim je ministarstvo u internoj istrazi nastojalo utvrditi koji je službenik listu "Dnevnik" prije dva mjeseca omogućio objavljivanje povjerljive bilješke o razgovorima o priznanju neovisnosti Kosova, koje su u Washingtonu vodili američki i slovenski diplomati.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene

Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati prijavu, ali je potvrđeno da je Rupel na odluku povjerenice o pokretanju prekršajnog postupka podnio žalbu upravnom sudu. Dok povjerenica za informacije tvrdi da je obrada podataka bila nezakonita jer se njome kršilo pravo na privatnost razgovora, ministarstvo se brani da je ona u nekim slučajevima odobravala takve istrage i pregled elektroničke pošte kada su za to postojali utemeljeni razlozi.

Ministarstvo je CD sa spomenutim podacima kasnije na zahtjev povjerenice uništilo, a nije priopćeno koliko je istraga o krivcu za "curenje" osjetljive diplomatske bilješke bila uspješna. Visoki službenik ministarstva, veleposlanik Marjan Šetinc, koji je bio pod istragom, oslobođen je sumnje i ministarstvo mu se ispričalo zbog zapljene i pečaćenja računala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene