Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rice: Izraelska gradnja naselja šteti mirovnim pregovorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da stalna izraelska gradnja novih naselja na okupiranim teritorijima može štetiti izraelsko-palestinskim pregovorima.

Rice je u šestom ovogodišnjem posjetu Bliskome istoku, s ciljem da unaprijedi izraelsko-palestinske pregovore, a izjavu je dala uoči sastanka s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni.

Pročitajte i ovo Palestinci koji bježe na sjever, 24. studenog 2023. Ministri izazvali buru SAD odgovorio Izraelcima koji žele Palestince iseliti iz Gaze: "To je zapaljivo i neodgovorno" Demonstracije Podržali ih predsjednikovi sinovi Deseci tisuća ljudi prosvjedovali u Turskoj: "Smrt Izraelu, van iz Palestine"

'U trenutku kad treba izgrađivati povjerenje između strana, stalna gradnja i doseljenička aktivnost mogu ugroziti pregovore', rekla je novinarima.

Izrael je u subotu objavio kako kani sagraditi 1.300 novih kuća na okupiranoj Zapadnoj obali, području koje Izrael smatra dijelom Jeruzalema.

Mirovni plan, smjernice iz 2003., prihvaćaju i Izraelci i Palestinci i njihovi su čelnici to potvrdili na mirovnoj konferenciji što ju je u studenome ugostio George W. Bush. Prema tom planu, mora prestati svaka doseljenička aktivnost na okupiranim teritorijima na kojima Palestinci žele ustanoviti državu.

Prema ugovoru, i Palestinci moraju onemogućiti djelovanje gerilaca.

Nakon sastanka sa Tzipi Livni, Rice će se s palestinskim čelnicima sastati u Ramallahu na Zapadnoj obali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene