Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planovi o novim "lažnim" napadima

Tillerson u Moskvi, Washington traži objašnjenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Washington želi ispitati odgovornost Rusije za kemijski napad koji pripisuje vojsci sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, no zaključke još nije donio, rekao je visoki američki dužnosnik u utorak kada je Rex Tillerson već stigao u Moskvu, prvi put otkako je na dužnosti američkog državnog tajnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije u utorak kako Rusija posjeduje informacije da Sjedinjene Države planiraju novi raketni napad na Siriju, te da ondje postoje i planovi o novim "lažnim" napadima kemijskim oružjem koji će poslužiti kao povod da se ukloni Asad.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Emomali Rahmon Nakon napada u Moskvi Rusija proširila istragu i na Tandžikistan: Nadgledat će ju sam vrh države Ruševine Crocus City Hall Strašne posljedice Žrtve se i dalje broje, u bolnici je gotovo 100 ljudi, a strahuje se da će ispod ruševina pronaći još tijela

U Washingtonu je, netom nakon Tillersonova dolaska u Moskvu, neimenovani visoki dužnosnik postavio pitanje o ulozi Rusije u kemijskom napadu 4. travnja s više od 87 žrtava, a koji Sjedinjenih Države i saveznici pripisuju al-Asadu, koji ima podršku Moskve.

"Kako je moguće da su se ruske snage nalazile u istoj bazi kao sirijske snage koje su pripremale, planirale i izvele taj napad i da za njega nisu ranije znale", pitao se taj dužnosnik. "Mislimo da to pitanje trebamo postaviti Rusima", dodao je.

Drugi visoki dužnosnik američke administracije optužio je Moskvu da sije razdor u svijetu u vezi uloge sirijskog režima u kemijskom napadu.

Tillersonov posjet prvi je posjet američkog dužnosnika te razine nakon što je u Bijelu kuću ušao Donald Trump koji se tijekom kampanje zauzimao za bolje odnose s Rusijom.

Ministri vanjskih poslova skupine G7 na sastanku u Italiji zaključili su da u budućnosti Sirije nema mjesta za Bašara al-Asada.

"Nama je jasno da se Asadova vladavina bliži kraju. Nadamo se da će ruska vlada doći do zaključka da su se priklonili nestabilnom partneru u Bašaru al-Asadu", kazao je Tillerson nakon sastanka G7, a uoči puta u Moskvu.

Ruska diplomacija je navela da se nada produktivnim pregovorima s državnima tajnikom Tillersonom i u priopćenju je naglasila da želi konstruktivnu suradnju, a ne sukob sa Sjedinjenim Državama. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene