Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi sukob?

Erdogan u strahu od novog pokolja u Siriji zaprijetio: "Nećemo to promatrati sa strane"

Tayyip Erdogan (Photo by Jasper Juinen/Getty Images)
Tayyip Erdogan (Photo by Jasper Juinen/Getty Images)
Turska "neće sa strane promatrati niti sudjelovati u igri" ako se svijet ogluši na ubijanja desetaka tisuća kako bi se ostvarili planovi sirijske vlade, upozorio je turski predsjednik Tayyip Erdogan u petak.

U seriji tvitova nakon trilateralnog samita s predsjednicima Rusije i Irana u Teheranu Erdogan je kazao kako pribjegavanje metodama koje će zanemariti živote civila "ide na ruku teroristima". "Ako svijet zažmiri na ubijanja desetaka tisuća nevinih ljudi kako bi se ispunili interesi režima niti ćemo to gledati sa strane niti sudjelovati u takvoj igri", kazao je Erdogan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Predsjednici Turske, Irana i Rusije u petak se nisu dogovorili o primirju koje bi zaustavilo ofenzivu snaga sirijske vlade u pokrajini idlib koja je u rukama pobunjenika. Ujedinjeni narodi strahuju da će ofenziva rezultirati humanitarnom katastrofom koja će pogoditi desetke tisuća civila. Erdogan, Vladimir Putin i Hasan Rohani na samitu u Teheranu u zajedničkoj izjavi suglasili su se da nema vojnog rješenja sukoba i da se jedino može završiti političkim procesom koji podrazumijeva pregovore.

Dok su snage sirijske vlade i ruski zrakoplovi u petak izvodili zračne udare na Idlib kao mogući uvod u ofenzivu punih razmjera Putin i Rohani usprotivili su se Erdoganovu pozivu na primirje. Turski predsjednik kazao je da strahuje od pokolja i da Turska ne može prihvatiti nove izbjeglice koji bi preplavili granicu dvije zemlje.

Putin je kazao da primirje ne bi imalo smisla jer ne bi obuhvatilo islamističke militantne skupine koje smatra teroristima, a Rohani je kazao kako Sirija mora uspostaviti kontrolu nad čitavim svojim teritorijem. Idlib je jedini preostali dio zemlje pod kontrolom pobunjenika.

Amerika planira vojne opcije za Siriju

Američki general u subotu je kazao kako "stalno razgovara" s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o vojnim opcijama za slučaj da Sirija ignorira upozorenja Washingtona da ne koristi kemijsko oružje u očekivanom udaru na posljednje pobunjeničko uporište u Idlibu.

Zapovjednik glavnog stožera general Joseph Dunford kazao je kako nije još donesena nikakva odluka SAD-a da angažira vojsku u odgovoru na eventualni kemijski napad u Siriji. "No vodimo razgovore, rutinske razgovore s predsjednikom kako bismo osigurali da on zna kako stojimo u pogledu planiranja za slučaj da bude korišteno kemijsko oružje", kazao je novinarima tijekom puta po Indiji.

Dunford je kasnije dodao kako Trump očekuje da budu gotove vojne opcije te ga redovito obavještavaju o koracima u razvijanju tih vojnih odgovora. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad nagomilao je vojsku na crte bojišta na sjeverozapadu zemlje kao i njegovi saveznici, a ruski vojni zrakoplovi sudjelovali su u bombardiranju pobunjenika u Idlibu u kaciji koju se doživljava kao uvod u ofenzivu.

Ovog je tjedna visoki vojni američki dužnosnik upozorio da je mnogo dokaza da sirijska vlast priprema kemijsko oružje za napad na Idlib. Bijela je kuća upozorila da će SAD i njezine saveznice odgovoriti "brzo i snažno" u slučaju da vladine snage upotrijebe kemijsko oružje. Trump je dva puta naložio bombardiranje Sirije zbog navodnog korištenja kemijskog oružja u travnju 2017. i travnju 2018.

I francuski vojni vrh prošlog je tjedna objavio kako su snage te zemlje spremne za napade na sirijske ciljeve u slučaju korištenja kemijskog oružja u Siriji. Upitan ima li izgleda da se izbjegne napad na Idlib Dunford je kazao: "Ne znam postoji li išta što ga može zaustaviti". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene