Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Rusija sprema brz odgovor na nove sankcije Zapada: "Požalit će svoju odluku. Europa će živjeti bez ruske nafte"

Skupina zemalja G7 i Australija su u petak rekle da su se dogovorile oko ograničenja cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu. Detalji sankcija bit će objavljeni u nedjelju, a Rusija je objavila da će ih proučiti i pripremiti odgovor.

 

  • EU, G7 i Australija dogovorili su ograničenje cijene ruske nafte
  • Rusija je rekla da neće prihvatiti ograničenje cijena nafte
  • Rusi spremaju odgovor na sankcije i zaprijetili su da će "Europa živjeti bez ruske nafte"
  • U Londonu uhićen ruskih oligarh

Tijek događaja pratite u nastavku:

00:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski donio je dekret o odlikovanju sedmorice stranih državljana, među njima i Vjekoslava Prebega. Više čitajte >>OVDJE.

20:57 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara, koje je dogovorila skupina G7 i Australija, nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini.

Nakon što su G7 i Australija postigli dogovor u petak, očekuje se da će to preko vikenda učiniti Europska unija. Ta mjera ima namjeru smanjiti ruski dohodak od prodaje nafte, istovremeno sprečavajući rast globalnih cijena.

"Teško da bi ovakvo ograničenje moglo nazvati ozbiljnom odlukom. To je prilično ugodno za proračun terorističke države", rekao je Zelenski u videoobraćanju.

"Samo je pitanje vremena prije nego što se budu morali upotrijebiti snažniji alati. Šteta je da će se izgubiti to vrijeme", dodao je.

Andrij Jermak, čelnik administracije ukrajinskog predsjednika, rekao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara "da se brže uništi ekonomija neprijatelja".

20:41 Rusija odbija ograničenje cijena na rusku naftu, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će Rusija brzo obaviti analizu sankcija, čiji će detalji biti objavljeni u nedjelju, te onda pronaći odgovor.

Podsjetimo, države članice G7, Europske unije i Australija su najavile da će od ponedjeljka ograničiti cijenu ruske nafte izvezene morskim putem na 60 dolara po barelu.

Ruski trajni predstavnik pred međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, upozorio je da će europski saveznici požaliti svoju odluku.

"Od ove će godine Europa živjeti bez ruske nafte", napisao je putem Twittera te dodao: "Moskva je već jasno poručila da neće dostavljati naftu državama koje podržavaju ograničenje cijene. Pričekajte malo jer će EU uskoro optužiti Rusiju da koristi naftu kao oružje."

Macron o ruskim uvjetima za mir

20:05 Energetski stručnjak Davor Štern u Dnevniku Nove TV komentirao je nove sankcije koje su nametnute Rusije vezan uz izvoz nafte.

"Kao lijepi san i poklon za Novu godinu, bilo bi lijepo da se to ostvari. Međutim, prve informacije iz Rusije su da oni ne prihvaćaju takav diktat cijene i sad ćemo vidjeti hoće li se to nastaviti. To bi, u svakom slučaju, puno značilo za Europu i za Hrvatsku", rekao je.

Više o njegovoj analizi najnovijih sankcija možete pročitati >>OVDJE

Pročitajte i ovo Mario Banožić - 1 RUBRIKA RAZOTKRIVANJE Majstor kad treba naljutiti predsjednika, ali i majstor - slavonskih kobasica: Banožić otkrio što misli o Milanoviću, kao i koja je tajna njegova novog izgleda

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme čeka idućih dana: Doznajte gdje bi moglo proviriti i sunce

17:16 "Zapad treba razmotriti kako odgovoriti na potrebu Rusije za sigurnosnim jamstvima ako predsjednik Vladimir Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u izjavi emitiranoj u subotu.

U razgovoru za francusku TV postaju TF1, snimljenu tijekom njegovog državnog posjeta Sjedinjenim Državama ovog tjedna, Macron je rekao da Europa mora pripremiti svoju buduću sigurnosnu arhitekturu.

"To znači da je jedna od bitnih točaka kojoj se moramo posvetiti, kao što je predsjednik Putin uvijek govorio, strah da će mu NATO doći pred vrata i raspoređivanje oružja koje bi moglo ugroziti Rusiju", rekao je Macron.

"Ta će tema biti dio mirovnih rasprava, stoga trebamo pripremiti što smo spremni učiniti, kako zaštititi naše saveznike i države članice te kako Rusiji pružiti jamstva onog dana kada se vrati za pregovarački stol", kazao je francuski predsjednik.

Ukrajina oslobodila 13 naselja u Luhansku

17:05 Ne prestaju reakcije na jučerašnje incidente diljem Europe, kada su na adrese više ukrajinskih ambasada stigla prijeteća pisma sa životinjskim očima. Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da ima razloga vjerovati da se odvija dobro planirana kampanja terora i zastrašivanja protiv njihovih veleposlanstava i konzulata. Održan je i sastanak s veleposlanicima, a zajednička je poruka – nećete nas uplašiti.

"Beskorisno je pokušavati. Ukrajinske diplomate ne treba zastrašivati ili lomiti. Nastavit ćemo učinkovito raditi na zaštiti Ukrajine od neprijatelja i naše pobjede. Teroristi se neće izvući ni sa čim. Nećemo im dopustiti da zastraše Ukrajinu ili potkopavaju rad diplomata", rekao je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Zasad je u 12 zemalja prijavljeno 18 slučajeva prijetnji ukrajinskim veleposlanstvima. Krvavi paketi sa životinjskim očima stigli u Mađarsku, Nizozemsku, Poljsku, Italiju, Austriju, Češku, Francusku i SAD. Sve je počelo pismom bombom u Španjolskoj. Policija je ogradila ukrajinsko veleposlanstvo u Madridu i pretražuje područje uz pomoć pasa tragača.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suradnja s Ankarom Švedska izručila kurdskog tražitelja azila Turskoj: Čeka ga zatvor zbog navodnog terorizma

Pročitajte i ovo Ilustracija KOD ZADRA Laserom namjerno ometao let zrakoplova, pogledajte kolika mu kazna sada prijeti

16:50 Ukrajinska vojska oslobodila je 13 naselja u Luhanskoj oblasti, najistočnijoj regiji Ukrajine, rekao je šef guverner Luhanska Serhij Hajdaj.

Dodao je da ruske snage i dalje artiljerijom gađaju oslobođena sela, a najavio je i da bi ih sljedećeg tjedna trebale posjetiti liječničke ekipe. Vlasti trenutačno za stanovnike prikupljanje ogrjevna drva.

16:19 Ruski ministar obrane Sergej Šoigu stigao je u Minsk, glavni grad Bjelorusije. Ondje će se sastati s bjeloruskim ministrom obrane Viktorom Khreninom.

Bjelorusija je jedna od najbližih ruskih saveznica, a na početku rata je dio ruskih snaga preko njezina teritorija napalo Ukrajinu.

U Londonu uhićen ruski oligarh

15:48 Bogati ruski poduzetnik uhićen je u svom luksuznom londonskom domu. Uhićenje su izvršile policijske snage koje se bave kriminalnom aktivnošću oligarha.

Rus, 58-ogodišnjak koji zasad nije imenovan, priveden je zbog sumnje u pranje novca, zbog prevare Ministarstva unutarnjih poslova i krivotvorenje.

Osim njega, uhićena su još dva muškarca, koje također nisu imenovana, piše Sky News. Radi se o muškarcima starim 35, odnosno 39 godina, za koje se sumnja da su sudjelovali u pranju novca.

Pročitajte i ovo Zatvor - 2 OTKRIVENE STRAHOTE "Klub za silovanje": Počelo suđenje upravitelju zatvora i čuvarima zbog seksualnog zlostavljanja zatvorenica

15:35 Rusija je ove godine u tajnosti nabavila više od 100 tankera da bi mogla odgovoriti na naftne sankcije koje joj je zbog agresije na Ukrajinu nametnuo Zapad, izvijestio je Financial Times, pritom se pozivajući se na izvore iz brodarske industrije i analitičare.

Rusija se, inače, za transport svoje sirove nafte uvelike oslanja na strane tankere. Energetski konzultanti iz kompanije Rystad rekli su za FT da je Rusija ove godine nabavila 103 tankera, "flotu iz sjene", djelomično kroz direktnu kupovinu, a djelomično kroz realokaciju brodova koje koriste Iran i Venezuela, dvije zemlje koje su također pod zapadnim sankcijama.

Kupnja tankera je, između ostalog, pokušaj zaobilaženja novih međunarodnih ograničenja koja se odnose na rusku naftu. Ona uključuju zabranu državama članicama Europske unije da uvoze rusku nafte, novo globalno ograničenje cijene ruskog plina na 60 dolara po barelu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NESVAKIDAŠNJA OBRANA Davala drogu školarcima, a sad tvrdi da im se samo rugala: Umjesto marihuane, podmetala im je čaj i duhan

14:44 Glasnogovornik ruske vlade Dmitrij Peskov odgovorio je na ograničenje cijena koje su nametnuli G7 i saveznici na izvoz morske sirove nafte iz Rusije, piše The Guardian.

Peskov je rekao da je Kremlj spreman za ograničenje cijena i da ga analizira. "Nećemo prihvatiti ovu gornju granicu", citirala ga je novinska agencija Tass.

Dodao je da će analiza biti brzo obavljena.

14:30 Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba, rekao je da je 17 ukrajinskih veleposlanstava ili diplomatskih misija diljem svijeta primilo pisma-bombe ili pakete koji sadrže dijelove životinja, uključujući kravlje oči, piše The Guardian.

Utjecaj ograničenja cijene ruske nafte

14:00 Dok ruske snage tuku istočni grad Bakhmut, Emine Dzheppar, prva zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine, podijelila je prizore iz razorene regije.

Napisala je da ruske snage nastavljaju koristiti istu taktiku koju su koristile u južnom lučkom gradu Mariupolju kako bi zauzele istočnu regiju.

13:00 Nacionalna kriminalistička agencija (NCA) uhapsila je 58-godišnjeg muškarca u četvrtak pod sumnjom za više kaznenih djela, uključujući pranje novca, zavjeru za prijevaru Ministarstva unutarnjih poslova.

Muškarac (35) koji radi u istoj rezidenciji, uhićen je zbog sumnje na pranje novca i ometanje službenika nakon što je iz rezidencije oligarha izašao sa tisućama funti u gotovini, piše Sky News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Moram i ja negdje raditi" Počeo postupak zbog 18 mrtvih u Domu za starije: HDZ-ov ravnatelj dobio posao nakon što je izgubio izbore za gradonačelnika

11:00 Rusija se oglasila o novom političkom sporazumu Zapada, odnosno o ograničavanju cijena nafte. Poručila je da će nastaviti pronalaziti kupce za svoju naftu unatoč "opasnom" pokušaju zapadnih vlada da uvedu ograničenje cijena na njezin izvoz nafte, dok Ukrajina smatra da je plafon cijene trebao biti dvostruko niži od dogovorenog. Koalicija zapadnih zemalja predvođena skupinom zemalja G7 složila se u petak uvesti ograničenje cijene ruske nafte uvezene morskim putem na 60 dolara po barelu, što je pokušaj da se ograniče prihodi Moskve i smanji njena sposobnost financiranja invazije na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i viši dužnosnici Kremlja su više puta poručili da naftom neće opskrbljivati one zemlje koje budu uvele ograničenje cijene. Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama je na komunikacijskoj platformi Telegram kritiziralo "preoblikovanje" načela slobodnog tržišta i ponovilo da će unatoč mjerama, potražnja za njenom naftom i dalje ostati velika.

"Postupci poput ovog će neizbježno dovesti do povećane nesigurnosti i nametanja većih cijena za potrošače sirovina. Neovisno o trenutnim poigravanjima s opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvjereni smo da će potražnja za ruskom naftom ostati velika", napisalo je rusko veleposlanstvo.

Ograničenje će dozvoliti zemljama izvan EU-a nastavak prekomorskog uvoza ruske nafte, no transportnim i osiguravateljskim tvrtkama će zabraniti da rade s ruskom naftom diljem svijeta, osim ako se prodaje po cijeni nižoj od ograničenja.

Ograničenje cijene na rusku naftu trebalo bi biti smanjeno na 30 dolara po barelu kako bi se snažnije oslabilo rusko gospodarstvo, rekao je u subotu viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika.

"Ruska ekonomija bit će uništena i (Rusija) će platiti i biti odgovorna za sve svoje zločine", napisao je na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija Andrij Jermak.

"Ipak je trebalo sniziti cijenu na 30 dolara kako bi ju se uništilo brže", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija (NE)BRIGA DRUŠTVA Tko brine o nevidljivoj djeci? ''Bolest roditelja nije tabu tema, bolest nitko nije svjesno odabrao''

10:19 Ograničenje cijene ruske nafte koje su dogovorile članice Europske unije, a u petak potvrdile članice G7 i Australija, "odmah će presjeći Putinov glavni izvor prihoda", kaže američka ministrica financija Janet Yellen. Napominje da je ograničenje, koje su zapadni saveznici službeno odobrili došlo nakon mjeseci napornog rada.

Ograničenje sprečava zemlje da plaćaju više do 60 dolara po barelu za pomorski izvoz ruske sirove nafte. Trebao bi stupiti na snagu 5. prosinca. "Zemlje s niskim i srednjim dohotkomna koje su uvelike utjecale visoke cijene energije i hrane posebno će imati koristi od ovog ograničenja", rekla je Yellen.

Pokušali ukrasti mural Banksyja

9:46 Fotografije koje stižu iz Donjecka slamaju srca. Radnici ondje otklanjaju ostatke pred stambenim zgradama oštećenim za vrijeme granatiranja.

Tamošnji guverner Pavlo Kirilenko poručio je kako se rusko granatiranje ovih dana znatno pojačalo.

Pročitajte i ovo Susret Europske pučke stranke - 1 NAJAVIO VAŽAN PROJEKT Plenković na sastanku Europske pučke stranke: "Najsnažnija politička grupacija mora predvoditi Europu"

9:40 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove procjene ruskih vojnih gubitaka. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, do sada je u ratu poginulo više od 90.000 ruskih vojnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Nismo vaša banka!" Rumunjski radnici prosvjedovali na riječkom Korzu: "Posao je gotov, tko sad plaća?"

9:00 Policija u Ukrajini spriječila je skupinu ljudi da ukradu mural poznatog crtača grafita Banksyja s pročelja zgrade oštećene u ratu, piše u subotu BBC.

Skupina je odrezala dio ploče i žbuke s pročelja na kojem se nalazio prikaz žene s plinskom maskom, rekli su dužnosnici.

Policija je kazala da je nekoliko ljudi uhićeno na mjestu događaja u Gostomelu blizu Kijeva te da im je mural oduzet.

Riječ je o jednom od nekoliko umjetničkih djela izrađenih u Ukrajini prošlog mjeseca.

Grafit nije oštećen, a štiti ga policija, poručio je guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba na komunikacijskoj platformi Telegram.

"Ove slike su, na koncu konca, simboli naše borbe protiv neprijatelja. To su priče o podršci i solidarnosti čitavog civiliziranog svijeta s Ukrajinom. Učinit ćemo sve kako bismo očuvali ta djela ulične umjetnosti kao simbol naše pobjede", kazao je Kuleba.

Policija je objavila fotografije žutog zida u Gostomelu, na kojima se vidi novo oštećenje.

Novo izvješće britanskih obavještajaca

8:12 Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je kako "postoji rizik da Putin koristi prekid vatre da bi uvježbao više trupa i proizveo više streljiva te obnovio oštećene oružane snage".

Njegovo upozorenje uslijedilo je nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da bi bio spreman razgovarati s Putinom ako on uistinu želi okončati rat.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je rekao da će nastaviti razgovarati s ruskim čelnikom kako bi pokušao spriječiti daljnju eskalaciju i postići "vrlo konkretne rezultate" kao što je osiguravanje sigurnosti nuklearnih elektrana, piše Sky News.

Pročitajte i ovo Potraga za Ivanom Božićem U smjeru Klisa Novi detalji: Nakon što je udario Golfom policajca, Božić bježao s ugašenim svjetlima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UKUPNO IH IMAMO ČETIRI FOTO U Hrvatsku stigla još dva američka Black Hawk helikoptera, Banožić ih preuzeo pa opleo po Milanoviću

8:10 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove obavještajne podatke o tijeku rata u Ukrajini. Među ostalim, ondje stoji kako ruske snage nastavljaju ulagati velike napore na bojišnici oko grada Bakhmuta u Donjecku.

8:00 Skupina zemalja G7 i Australija su u petak rekle da su se dogovorile oko ograničenja cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu nakon što su članice Europske unije prevladale otpor Poljske i ranije istog dana postigle politički sporazum.

Unija je dogovorila tu cijenu nakon što je i Poljska, koja je pružala otpor, odlučila podržati sporazum, čime je utrla put službenom odobrenju tijekom vikenda.

G7 i Australija su u izjavi rekli da će ograničenje cijena stupiti na snagu 5. prosinca, kada stupa na snagu i europski embargo na rusku naftu, ili vrlo brzo nakon toga.

"Koalicija za ograničenja cijene bi također mogla razmotriti daljnje djelovanje kako bi se osigurala učinkovitost ograničenja cijene", stoji u izjavi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna program 2021.-2027. Europska komisija odobrila RH program vrijedan 1,56 milijardi eura: Novac namijenjen inovacijama, zelenoj tranziciji...

Nisu odmah pružene pojedinosti o tome koje bi to daljnji postupci mogli biti.

Svrha ograničenja cijene, što je zamisao skupine G7, jest smanjiti prihode Rusije od prodaje nafte, a istovremeno spriječiti porast globalnih cijena nakon što na snagu stupi embargo Europske unije na uvoz ruske nafte 5. prosinca.

Varšava se protivila predloženoj cijeni i razmatrala je mogućnost da se cijena zadrži ispod njene tržišne razine. Poljska se u pregovorima u EU-u zalagala za to da cijena bude što niža kako bi se Rusiji smanjili prihodi i ograničila mogućnost Moskve da financira svoj rat u Ukrajini.

Poljski veleposlanik pri EU-u Andrzej Sados je u petak rekao novinarima da je Poljska dala svoju podršku sporazumu, koji uključuju mehanizam kojim će se zadržati ograničenje cijene na najmanje pet posto ispod tržišne razine. Američki su dužnosnici rekli da je riječ o sporazumu bez presedana, koji pokazuje odlučnost koalicije u protivljenju ruskom ratu.

Glasnogovornik Češke, koja trenutno predsjeda Vijećem EU-a i nadgleda pregovore unutar Unije, je nakon poljskog pristanka rekao da je njegova zemlja započela pismeni postupak, kojim će svih 27 zemalja članica službeno odobriti sporazum.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NA TRGU BANA JELAČIĆA FOTO/VIDEO Stotine muškaraca ponovno klečalo i molilo u Zagrebu: Istovremeno održan i prosvjed "Tiha misa"

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je kazala da će ograničenje cijene značajno smanjiti ruske prihode.

"Ono će nam pomoći stabilizirati cijene energenata u svijetu, od čega će koristi imati gospodarstva u razvoju diljem svijeta", napisala je von der Leyen na Twitteru, dodavši da će ograničenje biti "prilagodljivo kroz vrijeme" kako bi odgovaralo razvoju tržišta.

Ograničenje će dozvoliti zemljama izvan EU-a nastavak prekomorskog uvoza ruske nafte, no transportnim i osiguravateljskim tvrtkama će zabraniti da rade s ruskom naftom diljem svijeta, osim ako se prodaje po cijeni nižoj od ograničenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene