Obavijesti Video Pretražite Navigacija
program 2021.-2027.

Europska komisija odobrila RH program vrijedan 1,56 milijardi eura: Novac namijenjen inovacijama, zelenoj tranziciji...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija odobrila je Hrvatskoj programe za novo programsko razdoblje, a Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. s više od milijardu i pol eura omogućit će daljnja ulaganja u razvoj, zelenu tranziciju i bolji standard građana, poručila je u subotu ministrica Tramišak.

Republika Hrvatska među prvim je državama Europske unije kojima su odobreni svi programi za novo programsko razdoblje, a Integrirani teritorijalni program s više od milijardu i pol eura omogućit će daljnja ulaganja u razvoj, zelenu tranziciju i boljitak životnog standarda za sve naše građane, istaknula je u priopćenju ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Ravnomjeran teritorijalni razvoj

Nakon prihvaćanja Sporazuma o partnerstvu u kolovozu 2022. godine i odobrenja najvećeg razvojnog Programa unutar Kohezijske politike – Programa Konkurentnost i kohezija, Europska komisija odobrila je 2. prosinca 2022. godine i posljednji program unutar Kohezijske politike kojeg je Hrvatska poslala na usvajanje - Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027., dodaje se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Dizelaši - 4 NOVA REGULATIVA Dizelaši ipak ne odlaze u povijest, no vlasnici bi se u budućnosti mogli susresti s problemima

Pročitajte i ovo Ekonomska prognoza Europske komisije - 1 RAST OD 6 POSTO Hrvatskoj raste BDP, a klizimo u tehničku recesiju: Europskoj uniji inflacija došla do grla

"Odobrenjem Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. ostvaren je temelj za provedbu ulaganja koja su usmjerena na specifične potrebe određenih područja na lokalnoj i regionalnoj razini čime se postiže ravnomjeran teritorijalni razvoj Republike Hrvatske. Misao vodilja u programiranju novog programskog razdoblja je bila da niti jedan kraj naše Domovine ne bude izostavljen i odobrenjem ovog programa svaki kraj Domovine će imati posebna sredstva za svoj daljnji razvoj!", naglasila je ministrica Tramišak.

U okviru Integriranog teritorijalnog programa na raspolaganju je 1,569 milijardi eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za pravednu tranziciju.

Industrijska tranzicija regija; čist gradski promet

"Navedena sredstva biti će usmjerena prema jačanju regionalnog gospodarstva putem procesa industrijske tranzicije regija, ulaganja u razvoj pametnih i održivih otoka, razvoj pametnih i održivih gradova te ublažavanja učinaka tranzicije prema klimatski neutralnom gospodarstvu u Sisačko-moslavačkoj i Istarskoj županiji, a predviđena ulaganja provodit će se putem četiri prioriteta", istaknula je ministrica Tramišak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJASNIO I ZAŠTO Zahuktava se u Splitu: Puljak će prijaviti Ministarstvo regionalnog razvoja Europskoj komisiji

Iznos od 554,76 milijuna eura izdvojen je za Industrijsku tranziciju hrvatskih regija, koja su prvenstveno usmjerena na širenje inovacija kroz uspostavu strateških partnerstva za inovacije i razvoj inovacijskih klastera, na unaprjeđenje regionalne konkurentnosti Sjeverne, Panonske i Jadranske Hrvatske, na rast i razvoj MSP-ova u okviru regionalnih lanaca vrijednosti NUTS 2 regija, razvoj poduzetništva u urbanim područjima, podrška razvoju specijalizirane poslovne infrastrukture za MSP-ove potpomognutih i brdsko-planinskih područja, te na razvoj pametnih vještina za industrijsku tranziciju.

Za ulaganja u vozni park čistoga gradskog prometa, biciklističku infrastrukturu i digitalizaciju gradskog prometa na raspolaganju su sredstva od 146,55 milijuna eura.

Razvoj urbanih područja

Velik dio dodijeljenih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Programa usmjerit će se na integrirana ulaganja u gradovima i na otocima u okviru razvoja urbanih područja kao pokretača regionalnog rasta i razvoja njihovih funkcionalnih područja te razvoj održivih i zelenih otoka, za koja su planirana sredstva od 682,76 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Euri, ilustracija kraj čekanjima? Europska komisija predložila važan zakon o transakcijama u eurima: Tiče se svih građana i banaka

U cilju razvoja gradova i jačanju njihove uloge kao pokretača regionalnog rasta planiraju se provoditi aktivnosti poput sanacije brownfield područja, vrednovanja, očuvanja, obnove i prezentacije materijalne i nematerijalne kulturne baštine, ulaganja u višenamjensku kao i modernizaciju i obnovu javne turističke infrastrukture, izgradnje i značajne nadogradnje zelene infrastrukture, uz ulaganja u mjere energetske učinkovitosti.

Obnova objekata kulturne baštine

Radi podupiranja razvoja pametnih i održivih otoka ulaganja će se usmjeriti prema integriranim ulaganjima u javnu društvenu i poslovnu infrastrukturu, razvoj zelene i plave infrastrukture, ulaganja u fizičku obnovu i revitalizaciju objekata kulturne baštine, uz ulaganja u energetsku učinkovitost, ističe se u priopćenju.

Iz Fonda za pravednu tranziciju osigurano je 185,8 milijuna eura za ulaganja koja će, procjenjuje se, doprinijeti ublažavanju učinaka tranzicije prema klimatski neutralnom gospodarstvu kroz jačanje poduzetništva u zelenom i digitalnom gospodarstvu, smanjivanju emisija stakleničkih plinova, diversificiranje regionalnih gospodarstava i povećavanju mogućnosti zapošljavanja radne snage u Sisačko-moslavačkoj i Istarskoj županiji.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Odmjeravanje politika Dodik komentirao status BiH za članstvo u EU, osvrnuo se i na Zapad: "Izgubio je kompas zbog sankcija Rusiji"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREPORUKA KOMISIJE Novi početak za BiH: Status kandidata po istom modelu kao Ukrajina

Predviđena ulaganja će se provoditi temeljem planova industrijske tranzicije za NUTS 2 regije, odnosno u skladu s teritorijalnim strategijama za ulaganja u gradovima i otocima te teritorijalnim planom za pravednu tranziciju za ulaganja planirana unutar Fonda za pravednu tranziciju u skladu s principom "odozdo prema gore".

Ministrica Tramišak čestitala je svim kolegicama i kolegama na izvrsno obavljenom poslu te je istaknula kako će uskoro biti otvoreni i prvi pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava Kohezijske politike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene