Dnevnik Nove TV točno je izračunao koliko imamo rupa na Banovini nakon potresa. Zatrpava se najveća među njima, ona u u Mečenčanima. Ali čini se da se neće predati bez borbe.

Galerija Mečenčanske rupe - 1 Mečenčanske rupe - 2 Mečenčanske rupe - 3 +1 Mečenčanske rupe - 4

Najveću rupu od 30 metara zatrpat će 5000 kubika kamenja. Vlasnik je očajan zbog travnjaka. "Ja sam prije njima predlagao nek ostane, neće ići možda tako daleko, bila bi tamo ova živica. Možda i ribnjak, znate da sam ja to čistio", kaže Nikola Borojević.

Vezani članci Mečenčani: Rupe bez dna - 3 Počela sanacija rupa u Mečenčanima, a već su isplivali prvi problemi: "Procijenili smo 350.000 kuna za sve, ali mislim da će nam troškovi porasti" Rupa u Mečenčanima - 1 I svjetski mediji pišu o rupama u Mečenčanima: "Selo u kojem je zemlja postala švicarski sir"

Vesna Dovranić Kardaš, voditeljica sisačke ispostave Hrvatskih voda, kaže kako je planirano 8 milijuna kuna za zatrpavanje 102 vrtače. No, ako se nastavi s odronima taj iznos će rasti.

"Trenutačno su kiše zaustavile radove, ona se napunila vodom, inače smo mi nju već prije ispumpali i ona se može ispumpati", kaže Dovranić Kardaš.

Rupe zatrpavaju novcem iz Fonda solidarnosti. A ako im pričine štetu, država će obeštetiti vlasnike. Nezatrpane rupe mještani i dalje zatrpavaju svačim...

Jesmo sigurni da se neće nakon zatvaranja ponovno otvarati, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja voditeljicu sisačke ispostave Hrvatskih voda.

"To nitko ne može reći, urušne vrtače se prvi puta u našoj državi zatrpavaju", kaže Dovranić Kardaš. 

Vrtače se stalno proširuju i u blizini su stambenog naselja, opcija je bila zatrpati ih ili raseliti stanovništvo. Stožer je odlučio da se vrtače zatrpavaju. Stanovnici nisu sudjelovali u odlučivanju.

Ako je suditi po dosadašnjoj dinamici, rupe će se zatvarati još godinama. U 2021. zatrpano ih je 6. U 2022. niti jedna. Polovicom 2023. trebala bi nestati ona najveća.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju