Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJAVIO VAŽAN PROJEKT

Plenković na sastanku Europske pučke stranke: "Najsnažnija politička grupacija mora predvoditi Europu"

Susret Europske pučke stranke - 1
Susret Europske pučke stranke - 1 HDZ
Aktualno Galerija Susret Europske pučke stranke - 1 Susret Europske pučke stranke - 1 Foto: HDZ Susret Europske pučke stranke - 2 Susret Europske pučke stranke - 2 Foto: HDZ Susret Europske pučke stranke - 3 Susret Europske pučke stranke - 3 Foto: HDZ +0 Susret Europske pučke stranke - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je na neformalnom susretu lidera Europske pučke stranke (EPP) u Ateni rekao kako ta politička grupacija treba predvoditi Europu u izazovnom razdoblju koje slijedi, priopćeno je iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Na okupljanju lidera EPP-a u Grčkoj sudjelovali su i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik grupacije Manfred Weber, predsjednici Cipra i Rumunjske Nicos Anastasiades i Klaus Iohannis, premijer Slovačke Eduard Heger, austrijski kancelar Karl Nehammer, potpredsjednik talijanske Vlade Antonio Tajani, predsjednik CDU-a Friedrich Merz, kao i niz drugih dužnosnika i lidera sestrinskih stranaka EPP-a, stoji u priopćenju.

EPP je pritom izrazio jasnu podršku Ukrajini kojoj će Europska unija nastaviti zajednički pomagati, a razgovaralo se i o pripremama stranaka u okviru grupacije za predstojeće izbore za Europski parlament 2024. godine na kojima pučani žele zadržati najveći broj parlamentarnih zastupnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna program 2021.-2027. Europska komisija odobrila RH program vrijedan 1,56 milijardi eura: Novac namijenjen inovacijama, zelenoj tranziciji...

Pročitajte i ovo Ekonomska prognoza Europske komisije - 1 RAST OD 6 POSTO Hrvatskoj raste BDP, a klizimo u tehničku recesiju: Europskoj uniji inflacija došla do grla

"Kao najsnažnija politička grupacija, čvrsto usidrena na europskom desnom centru, EPP ima najveću odgovornost pokazati vodstvo te u krizi biti uz građane i gospodarstvo", stoji u priopćenju.

Plenković je u svom izlaganju na skupu istaknuo da u "izazovnom razdoblju za Europu i njezine građane" EPP "treba predvoditi u pronalasku rješenja kojima će se ublažiti inflatorni pritisci, kao i osigurati pristupačne cijene energenata te sigurna opskrba energentima i hranom".

Naveo je primjer svoje vlade, kazavši da je ona "pravodobno i sveobuhvatno te uz dva paketa mjera u ukupnoj vrijednosti od 26 milijardi kuna snažno stala iza građana i gospodarstva".

Najavio je i projekt širenja kapaciteta hrvatskog LNG terminala na Krku, te govorio o hrvatskom ispunjavanju svih preduvjeta za članstvo u europodručju i šengenskom prostoru, zahvalivši kolegama na podršci.

Plenković se u Ateni sastao s predsjednicom Europske komisije te s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene