U subotu prijepodne u zračnu luku "Franjo Tuđman" u Zagrebu sletio je transportni avion C-17 koji je dopremio dva hrvatska Blackhawka UH-60M.

Galerija UH-60M Black Hawk - 1 UH-60M Black Hawk - 2 UH-60M Black Hawk - 3 +15 UH-60M Black Hawk - 4

Nakon što su dva stigla u veljači, Hrvatska je od subote bogatija za još dva moćna helikoptera. 

U zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman prijepodne je sletio transportni avion C17 i sa sobom dopremio dva hrvatska Black Hawka UH-60M.

"Projekt opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske predmetnim helikopterima započeo je u prosincu 2018. godine u suradnji s Vladom SAD-a", priopćili su ranije iz MORH-a.

Od ukupno četiri helikoptera, dva su predmet donacije Vlade SAD-a, a preostala dva nabavilo je Ministarstvo obrane.

"Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je bogatije za dva Black Hawka i značajno će ubrzati rad na operacijama. Dalje ćemo ići u pravcu zajedničke suradnje zamjene svega onog sovjetske proizvodnje”, kazao je ministar Banožić tim povodom. 

"Imamo dvije vrste helikoptera, jedni su nabavljani za vrijeme Domovinskog rata. Oni u pravilu istječu jedan dio iduće godine, a dio 2024. godine. Problem su i rezervni dijelovi koji su ruske proizvodnje", dodao je ministar.

"Želja nam je nabaviti još 8 helikoptera Black Hawk", rekao je.

Black Hawk, ilustracija Potvrdio MORH: Hrvatskoj stižu još dva Black Hawka

Osvrnuo se i na komentare predsjednika Zorana Milanovića o lošem stanju u vojsci. "Žao mi je što takve stavove nije imao dok je bio premijer i mogao je učiniti više za Hrvatsku vojsku, valjda je sad doživio nekakvo prosvjetljenje pa zna kako bi se trebalo upravljati", kazao je Banožić.

Helikopter Black Hawk stigao u Zagreb VIDEO U Hrvatsku stigla dva američka helikoptera Black Hawk, otkriveni detalji o isporuci

Komentirao je istragu o padu drona na Jarunu. "Istraga se provodi u nekoliko zemalja koje su radile istragu na svom području. I dalje se radi na prikupljanju podataka i vrlo blizu smo toga da se pronađe područje s kojeg područja je dron doletio i onda bi vjerojatno trebali doznati namjenu", napomenuo je. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju