Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Za ukrajinske dužnosnike više ništa neće biti isto: Zelenski potpisao kontroverzni dekret

Predsjednik Zelenski
Predsjednik Zelenski Afp
Aktualno Galerija Olaf Scholz i Emmanuel Macron Olaf Scholz i Emmanuel Macron Foto: Afp Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Foto: Afp Soledar Soledar Foto: Afp Soledar Soledar Foto: Afp +5 Sergej Lavrov i Naledi Pandor Galerija 1/10 >>
Njemačka mijenja stav o slanju tenkova u Ukrajinu. Glasnogovornik Kremlja zaprijetio svima koji sudjeluju u oboružavanju, direktno ili indirektno. Američka administracija planira podržati Ukrajinu u ofenzivnoj akciji prema poluotoku Krim. Lavrov tvrdi da su oni bili spremni na pregovore, ali ih je Zapad spriječio.

 

  • Zelenski je potpisao dekret kojim se dužnosnicima zabranjuje putovanje u inozemstvo zbog bilo koje druge svrhe osim službene
  • Poljski premijer ne treba pristanak Njemačke da bi poslao Leoparde 
  • Ukrajinci uz pomoć Amerike planiraju ofenzivu u smjeru Krima
  • Lavrov tvrdi da je Zapad spriječio pregovore o okončanju rata
  • Sumnja se da je Rusija naručila pismo bombu za španjolskog premijera
  • EU odobrio 500 milijuna eura vojne pomoći Ukrajini
  • Rusi optužili Ukrajinu da skladišti oružje sa Zapada u nuklearkama
  • Mračno upozorenje šefa Wagnera
  • Njemački ministar obrane priznao da Ukrajini trebaju tenkovi
  • Iz Rusije protjeran estonski veleposlanik, iz Talina uzvratili istom mjerom
  • Lavrov u posjetu Južnoafričkoj Republici - najavljene zajedničke vojne vježbe s Kinom
  • Peskov: Ukrajina će platiti cijenu ako Zapad pošalje tenkove

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

23:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dekret kojim se dužnosnicima zabranjuje putovanje u inozemstvo zbog bilo koje druge svrhe osim službene. "Dužnosnici više neće moći putovati u inozemstvo na odmor ili u bilo koju drugu nevladinu svrhu", poručio je u obraćanju. To se odnosi na policijske službenike, saborske zastupnike, tužitelje i sve one koji moraju raditi za državu i unutar zemlje.

22:30 Uhićen je bivši istaknuti dužnosnik američkog Saveznog istražnog ureda (FBI) Charles McGonigal optužen je za kršenje sankcija SAD-a protiv Moskve jer je primao novac od ruskog oligarha Olega Deripaske, priopćilo je tužiteljstvo u New Yorku.

21:00 Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Njemačka ne blokira izvoz tenkova Leopard 2, dok se Berlin suočava sa sve većim pritiskom da isporuči teško naoružanje koje Kijev traži.

Berlin nije donio odluku o ponovnom izvozu tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu na međunarodnom obrambenom samitu u petak u američkoj vojnoj bazi Ramstein u jugozapadnoj Njemačkoj.

Upitan o tom pitanju, Borrell je na današnjoj konferenciji za novinare rekao: "Čini se da Njemačka neće zabraniti izvoz tog oružja ako ga neke zemlje članice EU-a koje ga posjeduju žele poslati."

Izvoz ovih moćnih tenkova proizvedenih u Njemačkoj mora odobriti njezino ministarstvo gospodarstva.

Predsjednik Zelenski Tenk Leopard (Foto: Getty Images)

Također je iznio detalje nedavno odobrenog paketa vojne pomoći EU-a Ukrajini, vrijednog 500 milijuna eura, plus dodatnih 45 milijuna eura za misiju vojne obuke ukrajinskih snaga.

"Time ukupni iznos EU-ove vojne potpore Ukrajini iznosi 3,6 milijardi eura", rekao je, dodajući da ukupna brojka potpore bloka Ukrajini, uključujući vojnu, financijsku, gospodarsku i humanitarnu pomoć, sada iznosi 49 milijardi eura.

18:40 Poljski premijer Mateuš Morawiecki rekao je tijekom brifinga za novinare da je njegova zemlja spremna izgraditi "malu koaliciju" država za slanje tenkova Leopard u Ukrajinu, čak i bez pristanka Njemačke.

"Tražit ćemo Njemačku za dopuštenje, ali to je od sekundarne važnosti", rekao je Morawiecki.

18:00 Na sastanku ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova sa svojim južnoafričkim kolegom dužnosnik Kremlja rekao je da je Moskva bila voljna pregovarati s Ukrajinom u prvim mjesecima rata, ali su SAD i druge zapadne nacije savjetovali Kijev da to ne učini.

"Dobro je poznato da smo podržali prijedlog ukrajinske strane o pregovorima u ranoj fazi posebne vojne operacije i do kraja ožujka dva su se izaslanstva dogovorila o načelu rješavanja ovog sukoba", rekao je Lavrov.

"Dobro je poznato i otvoreno je objavljeno da su naši američki, britanski i neki europski kolege rekli Ukrajini da je prerano za dogovor."

Primjedbe Sergeja Lavrova bile su slične onima koje je prošle godine iznio predsjednik Vladimir Putin, da je njegova zemlja spremna za pregovore, ali su zapadni saveznici Ukrajine spriječili da do njih dođe.

Ofenziva u smjeru Krima

17:50 Osim što će novi kontingent zapadnog naoružanja uskoro stići u Ukrajinu, sve se češće spominje i mogućnost ukrajinske ofenzive u smjeru poluotoka Krima, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Sada se čini da i Sjedinjene Američke Države mijenjaju narativ kada je u pitanju Krim, a neki su dužnosnici nagovijestili mogućnost potpore u slučaju da se Ukrajina odluči na tu opciju. U međuvremenu, Rusija je pokrenula ofenzivu u smjeru Zaporižje.

Nakon mjeseci razgovora s ukrajinskim dužnosnicima Bidenova administracija počinje priznavati da bi Kijevu mogla pružiti pomoć za napad na rusko utočište, čak i ako takav potez poveća rizik od eskalacije, reklo je nekoliko američkih dužnosnika koji su razgovarali s The New York Timesom pod uvjetom anonimnosti.

Krim se nalazi između Crnog i Azovskog mora i u njemu se nalaze deseci tisuća ukorijenjenih ruskih vojnika i brojne ruske vojne baze. Dužnosnici Bijele kuće inzistiraju da nema promjene u stavu - Krim pripada Ukrajini.

"Tijekom rata govorili smo da je Krim ukrajinski, a Ukrajina ima pravo braniti svoj suvereni teritorij unutar svojih međunarodno priznatih granica", rekla je Adrian Watson, glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Bidenova administracija došla je do spoznaje da će pozicija Kijeva u budućim pregovorima biti jača ako ukrajinska vojska pokaže Rusiji da bi njezina kontrola nad Krimom mogla biti ugrožena. Osim toga, strahovi da će Kremlj uzvratiti taktičkim nuklearnim oružjem su izblijedjeli, rekli su američki dužnosnici i stručnjaci - iako su upozorili na to da rizik ostaje.

Novo razmišljanje o Krimu, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine, pokazuje koliko su daleko stigli dužnosnici Bidenove administracije od početka rata, kada su bili oprezni čak i javno priznati da su Sjedinjene Države opskrbile ukrajinske trupe protuzračnim projektilima Stinger.

17:40 Rusku tvrdnju da ukrajinske oružane snage skladište oružje u nuklearnim elektranama pomoćnik ukrajinskog predsjednika nazvao je "lažima".

Mihajlo Podoljak rekao je da Ukrajina nikada nije skladištila oružje na teritoriju nuklearne elektrane.

"Ukrajina je uvijek otvorena za inspekcijska tijela, uključujući Međunarodnu agenciju za atomsku energiju", tvitao je savjetnik Volodimira Zelenskog.

"Ruskim lažima je cilj opravdati svoje provokacije."

Ranije je ruska vanjska obavještajna služba rekla da su raketni bacači, sustavi protuzračne obrane i topničko streljivo isporučeni iz SAD-a dostavljeni nuklearnoj elektrani Rivne na sjeverozapadu Ukrajine.

Rusija nije pružila nikakve dokaze za te tvrdnje.

17:20 Ruski vojno-obavještajni časnici možda su orkestrirali kampanju pisama bombi u Španjolskoj koja su, između ostalih, bila usmjerena na njezina premijera, izvještava New York Times.

Američki dužnosnici vjeruju da su ruski časnici uputili pripadnike militantne skupine koja se zalaže za nadmoć bijele rase da izvedu šest napada, u kojima je prošle godine ozlijeđena jedna osoba.

Istražitelji istražuju Ruski imperijalni pokret, koji je SAD proglasio terorističkom organizacijom, a koji ima članove diljem Europe.

Američki dužnosnici vjeruju da bi Rusija mogla testirati svoje proxy organizacije, navodi se u izvješću.

17:05 Poljska i Velika Britanija već obučavaju ukrajinske tenkovske posade u iščekivanju proljetne ofenzive, ali s britanskim Challengerom 2 teškim 70 tona teren se mora očvrsnuti prije nego što se mogu rasporediti.

Bivši viši časnik obavještajne službe i sigurnosti Philip Ingram objašnjava da se sljedeća faza rata ne može dogoditi ako je tlo premekano.

"Neće biti rano proljeće, previše je močvarno."

Obuka tipične tenkovske posade obično traje oko 20 tjedana, ali ukrajinske snage možda imaju mnogo manje vremena od toga, rekao je Ingram za Sky News.

16:30 EU je pristao poslati 500 milijuna eura vojne pomoći Ukrajini, rekli su izvori.

Mađarska je odobrila odluku, nakon što je prethodno blokirala paket, ali je signalizirala svoje protivljenje dodatnim sankcijama, a posebno onima koje bi ograničile njezinu suradnju s Moskvom u nuklearnoj energiji.

Daljnjih 45 milijuna eura za "nesmrtonosnu opremu" bit će dio misije vojne obuke EU-a za Ukrajinu, prema jednom od njezinih diplomata.

15:33 Južnoafrička ministrica vanjskih poslova odbacila je u ponedjeljak kritike zajedničkih vojnih vježbi planiranih s Rusijom i Kinom.

Naledi Pandor to je rekla tijekom sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, koji boravi u posjetu Južnoafričkoj Republici 11 mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Južnoafrička Republika jedan je najvažnijih ruskih saveznika u Africi, koja je podijeljena u vezi s ratom u Ukrajini i pokušajima Zapada da izolira Moskvu.

Južnoafrička Republika nepristrana je u vezi s ratom u Ukrajini i suzdržala se od glasanja o UN-ovim rezolucijama o ratu. "Sve zemlje provode vojne vježbe s prijateljima širom svijeta. To je prirodan tijek odnosa", rekla je Pandor novinarima u Pretoriji. Vježbe će se održati 24. veljače, na prvu godišnjicu početka rata.

Vlada predsjednika Cyrila Ramaphose izrazila je želju da posreduje u sukobu kao neutralna strana. Pandor je naglasila da Južnoafrička Republika, koja je u početku pozivala Rusiju da se jednostrano povuče iz Ukrajine, više tako ne misli.

Predsjednik Zelenski Sergej Lavrov i Naledi Pandor (Foto: Afp)

15:14 Njemačka vlada objavila je u ponedjeljak da će svako razmatranje izvoznih zahtjeva za njezine tenkove Leopard slijediti dobro utvrđene procedure, nakon što je Poljska objavila namjeru da pošalje svoje tenkove njemačke proizvodnje u Ukrajinu.

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je tijekom vikenda da se vlada neće protiviti isporuci njemačkih borbenih tenkova iz drugih zemalja u Ukrajinu, ali glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit u ponedjeljak nije potvrdio da je to službeno stajalište vlade.

Njemačka ima izvoznu dozvolu za tenkove Leopard, tako da je za isporuku tenkova proizvedenih u Njemačkoj u druge zemlje potrebno odobrenje Berlina.

Komentirajući žestoku raspravu o tenkovima, Hebestreit je rekao: "Vodimo strastvene rasprave i te strasti povremeno dovode do pretjerivanja na svim stranama". To je razumljivo, dodao je, istaknuvši da to znači da "ne treba svaku riječ shvatiti doslovno".

Predsjednik Zelenski Tenk Leopard (Foto: Afp)

14:28 Ruski minisar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Zapad više nije u hibridnom ratu s Rusijom, već da je praktički u stvarnom ratu.

Usput je prozvao Zapad zbog slanja oružja Ukrajini. To je rekao na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s južnoafričkom ministricom vanjskih poslova Naledi Pandor.

13:54 Rusija je objavila u nedjelju da je snizila razinu diplomatskih odnosa s Estonijom, članicom NATO-a, optužujući je za totalnu rusofobiju, a Tallinn je odgovorio istom mjerom i naredio ruskome veleposlaniku da napusti zemlju.

Tri baltičke države Estonija, Litva i Latvija su među članicama NATO-a koje snažno zagovaraju slanje njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini kao ključnu vojnu pomoć u otporu ruskoj invaziji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je estonskom veleposlaniku naredilo da napusti zemlju u veljači te će nadalje obje zemlje diplomatski biti zastupljene s otpravnicima poslova. Estonija je uzvratila jednakom mjerom kazavši ruskome veleposlaniku da napusti Tallin 7. veljače, rekao je šef diplomacije Urmas Reinsalu. 

"Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu jer Rusija planira velike napade i pozivamo druge zemlje da povećaju pomoć Ukrajini", izjavio je Reinsalu.

Estonija se pridružila drugim zapadnim zemljama prošlog tjedna u slanju oružja Ukrajini. Moskva je svoju odluku o protjerivanju veleposlanika Estonije objasnila kao odgovor na odluku estonske vlade da smanji broj ruskih diplomata u Tallinnu. "Zadnjih godina, estonsko vodstvo namjerno je uništavalo cjelokupan spektar odnosa s Rusijom. Službeni Tallin učinio je državnom politikom totalnu rusofobiju", tvrdi Moskva

"Estonski režim dobio što je i zaslužio", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Estonija je 11. siječnja pozvala Rusiju da smanji broj svojih diplomata u Tallinnu na osam ljudi, što odgovara broju estonskih diplomata u Moskvi.

13:15  Ukrajina treba nekoliko stotina tenkova od svojih zapadnih saveznika za protuofenzivu protiv ruskih snaga kako bi vratila okupirani teritorij, rekao je u ponedjeljak Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Trebamo tenkove - ne 10-20, već nekoliko stotina", napisao je Jermak na aplikaciji Telegram. "Naš su cilj granice iz 1991. i kažnjavanje neprijatelja koji će platiti za svoje zločine."

Kijev se zalaže za isporuku tenkova, posebno Leopard 2 njemačke proizvodnje koji koriste mnoge članice NATO-a i za koji je potrebno odobrenje Berlina da se ponovno izvoze u Ukrajinu.

Peskov: "Ukrajina će platiti cijenu ako zapad pošalje tenkove"

12:55 Kremlj je upozorio da će narod Ukrajine platiti cijenu ako zapad odluči poslati tenkove da podrži Kijev.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da podjele u Europi oko toga treba li Kijevu osigurati tenkove pokazuju da raste nervoza unutar NATO saveza.

"Ali naravno, odgovornost za nastavak sukoba snose sve zemlje koje sudjeluju, izravno ili neizravno, u upumpavanju oružja u Ukrajinu i podizanju njezine tehnološke razine. Najvažnije je da će ukrajinski narod platiti cijenu za svu ovu pseudopodršku", rekao je.

Peskov je također odbacio najavu Washingtona da planira uvesti sankcije ruskoj privatnoj plaćeničkoj skupini Wagner.

12:35 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je tijekom posjeta Južnoafričkoj Republici da Ukrajina odbija mirovne pregovore i što se to dulje nastavi, to će biti teže riješiti sukob.

Lavrov se susreo s ministricom vanjskih poslova Južne Afrike, Naledi Pandor, a mala ukrajinska zajednica u Južnoj Africi osudila je sastanak kao bezosjećajan. Južnoafrička vojska trebala bi biti domaćin zajedničke vojne vježbe s Rusijom i Kinom na svojoj istočnoj obali od 17. do 27. veljače.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusi odaju počast stradalim Ukrajincima: ''Kako bilo, čak i u ovakvim vremenima, ovo ne bi trebalo postati normalno"

11:39 Rusko ministarstvo vanjskih poslova protjeralo je estonskog veleposlanika.

Diplomaciju će voditi otpravnik poslova, dužnosnik zadužen u odsutnosti veleposlanika. Odluka je donesena nakon što se estonski ministar vanjskih poslova pridružio Latviji i Litvi u pozivu Njemačkoj da pošalje tenkove u Ukrajinu.

10:58 Njemačko odobrenje Poljskoj za slanje tenkova Leopard 2 u Ukrajinu od sekundarne je važnosti. Poljska bi mogla poslati te tenkove kao dio koalicije zemalja čak i bez dozvole proizvođača, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

"Tražit ćemo dopuštenje, ali to je sekundarna tema", rekao je. "Čak i ako, na kraju, ne dobijemo ovu dozvolu, mi ćemo unutar ove male koalicije, čak i ako Njemačka ne bude u ovoj koaliciji, predati svoje tenkove, zajedno s ostalima, Ukrajini."

Čini se da izjava ukazuje na to da će se slanje tenkova koje je bilo predmet intenzivnih nagađanja posljednjih dana vrlo vjerojatno dogoditi. Berlin je poručio da neće stati na put ako Poljska odluči poslati svoje tenkove njemačke proizvodnje u Ukrajinu.

10: 28 Jevgenij Prigožin, prvi čovjek ruske plaćeničke skupine Wagner, pristaje na usporedbu s kontroverznim monahom Rasputinom, koji je carevića Romanova liječio od hemofilije, no napominje da njegova zadaća nije zaustavljati krvarenje, već prolijevati krv ruskih neprijatelja.

List Financial Times objavio je za vikend da Prigožinov utjecaj u Kremlju raste i usporedio ga s monahom Grigorijem Jefimovičem Rasputinom, koji je imao velik utjecaj na suprugu posljednjeg ruskoga cara Nikolaja II. Prigožin je tek u rujnu priznao da je on osnivač skupine Wagner, koja je igrala veliku ulogu u ruskim pokušajima da osvoji istočnu ukrajinsku regiju Donbas.

"Nažalost, ja ne zaustavljam krvarenje. Prolijevam krv naših neprijatelja za našu domovinu. I ne činim to čaranjima, već izravnim kontaktom s njima", rekao je Prigožin, kako prenosi njegova služba za odnose s javnošću.

Prigožin, kao i čečenski vođa Ramzan Kadirov, drugi aktivni zagovornik ruske agresije na Ukrajinu, snažan je kritičar vojne, birokratske i poslovne (ruske) elite koja, prema njegovoj ocjeni, izdaje predsjednika Vladimira Putina mlakim i nekompetentnim pristupom prema ratu, piše list.

Za Prigožina te su usporedbe apsolutno jasne i on smatra da je njegova uloga neposlušne zapadnjake vratiti na ispravan put. Rasputina je 1916. ubila skupina plemića koja je strahovala od njegova sve snažnijeg utjecaja na rusku carsku obitelj.

Predsjednik Zelenski Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin (Foto: Afp)

10:10 Rusija je poručila da nije određen novi datum za razgovore sa SAD-om o sporazumu o nuklearnom oružju New Start, te je optužila SAD za pojačavanje napetosti.

Razgovori između Moskve i Washingtona o sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja New Start trebali su se održati u studenom u Egiptu, ali ih je Rusija odgodila i nijedna strana nije odredila novi datum sastanka.

Reuters izvještava da je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, rekao da uvjeti nisu dobri za nove razgovore o sporazumu, koji ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava svake strane.

"Situacija, iskreno govoreći, ne dopušta određivanje novog datuma uzimajući u obzir ovaj trend eskalacije u retorici i akcijama Sjedinjenih Država", rekao je, a prenosi Guardian.

Mračno upozorenje šefa Wagnera: "Nakon Soledara bitka za Staljingrad će se činiti kao odmor"

9:35 Šef tajanstvene Wagner plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin poručio je vojnicima kako će se u usporedbi s bitkama za Soledar Staljingrad činiti kao odmor.

U novoj videosnimci čuje se kako upozorava novake na brutalnu prirodu borbi u kojima će uskoro biti prisiljeni sudjelovati u istočnoj regiji Donjeck uspoređujući ih s ključnom bitkom II. svjetskog rata u kojoj su poginula dva milijuna ljudi.

9:15 Njemački ministar obrane priznao je da će Ukrajini trebati tenkovi za povratak teritorija. Vijest je odjeknula nakon što se Njemačka protivila isporuci svojih tenkova Leopard.

"Potpuno je jasno da će tenkovi biti potrebni u pogledu Luhanska i Donjecka. Ali morat ćemo vidjeti kako to postići", prenosi Bloomberg.

9:00 Ruska vanjska obavještajna služba (SVR) optužila je u ponedjeljak Ukrajinu da skladišti oružje isporučeno sa Zapada u nuklearnim elektranama širom zemlje.

U priopćenju SVR tvrdi da su raketni bacači HIMARS, sustavi protuzračne obrane i topničko streljivo isporučeni iz SAD-a dostavljeni nuklearnoj elektrani Rivne na sjeverozapadu Ukrajine.

"Ukrajinske oružane snage skladište oružje i streljivo koje je isporučio Zapad na teritoriju nuklearnih elektrana", rečeno je, dodajući da je isporuka oružja u elektranu Rivne dostavljena u posljednjem tjednu prosinca.

Mnoge ukrajinske nuklearne elektrane u središtu su pozornosti od početka sukoba. Ruske snage zauzele su nefunkcionalnu nuklearnu elektranu Černobil manje od 48 sati nakon invazije, a također su zauzele nuklearnu elektranu Zaporižju - najveću u Europi - početkom rata.

I Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje Zaporižje, a Ukrajina kaže da Rusija koristi to mjesto kao de facto skladište oružja.

Organizacija Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog napada u blizini elektrane upozoravajući na opasnost od nuklearne katastrofe.

Predsjednik Zelenski Olaf Scholz i Emmanuel Macron (Foto: Afp)

8:00 Emmanuel Macron i Olaf Scholz pokazali su u nedjelju u Parizu spremnost da surađuju na reformi Europe, iako nisu prevladali razlike u stajalištima, poglavito na polju europske obrane.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusi odaju počast stradalim Ukrajincima: ''Kako bilo, čak i u ovakvim vremenima, ovo ne bi trebalo postati normalno"

Nijedan od njih nije odgovorio na pitanje hoće li poslati Kijevu teške njemačke tenkove Leopard, odnosno francuske Leclerc, a njemački je kancelar bio pod posebnim pritiskom nakon žurnih poziva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u tom smislu.

"U vezi sa slanjem tenkova Leclerc Ukrajini, ništa nije isključeno", rekao je Macron te istaknuo da će se o tome zajedno dogovarati, što je kancelar ponovio.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene