Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Rusi odaju počast stradalim Ukrajincima: ''Kako bilo, čak i u ovakvim vremenima, ovo ne bi trebalo postati normalno"

Sjedinjene Države izvijestile su o novom paketu vojne pomoći Ukrajini vrijednom 2,5 milijardi dolara, koji obuhvaća stotine oklopnih vozila raznih tipova, ali ne i teške tenkove Abrams.

 

  • Kremlj odgovorio Zelenskom
  • Zelenski rekao da nije siguran da je Putin živ

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:35 Rusi u Sankt Peterburgu i Moskvi ostavljaju cvijeće na pojedinim lokacijama kako bi odali počast žrtvama ruskog raketnog napada na stambenu zgradu od devet katova u ukrajinskom gradu Dnjepru, piše u petak Reuters. Ukrajinska hitna služba je nakon što je zaustavila operacije spašavanja potvrdila da su 44 osobe poginule u subotnjem napadu, uključujući petero djece te da se 20 ljudi i dalje vode kao nestali.

Deseci buketa i nekoliko plišanih igračaka ostavljeno je u petak navečer oko spomenika ukrajinskom nacionalnom pjesniku Tarasu Ševčenku u središtu Sankt Peterburga. Na jednoj vrpci piše: "Oprosti". Jedan mladić je rekao: "Kako bilo, čak i u ovakvim vremenima, ovo ne bi trebalo postati normalno. Oni nisu bili vojnici, bili su civili. Stoga sam došao odati počast preminulima".

21:40 Ruska paravojna formacija Wagner grupa u petak je negirala da je regrutirala Srbe za borbu protiv ukrajinskih snaga, dan nakon što su aktivisti podnijeli kaznenu prijavu protiv organizacije u Beogradu.

Više čitajte OVDJE

19:55 Glavni zapovjednik američke vojske kazao je u petak u Ramsteinu kako će Ukrajini biti teško ove godine izbaciti sve ruske snage, a Njemačka da će brzo djelovati kako bi saveznicima omogućila transfer tenkova Leopard ako se o tome uspostavi konsenzus.

Govoreći na kraju okupljanja ministara obrane i glavnih zapovjednika vojske zemalja članica NATO-a u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, načelnik združenog stožera američke vojske Mark Milley kazao je da će Ukrajini ove godine biti teško izbaciti sve ruske snage.

"S vojnog će stajališta ove godine biti vrlo teško izbaciti sve ruske snage iz svih dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom", istaknuo je Milley.

Iako je nužno na vrijeme opremiti Ukrajinu za proljeće kada će se nastaviti borbe u punom intenzitetu, Ukrajina je dobro opremljena čak i bez Leoparda, kazao je američki ministar obrane Lloyd Austin.

"Ukrajina ne ovisi o jednoj platformi", rekao je.

On je kazao da je Njemačka pouzdan saveznik i da će nastaviti obnašati vodstvo, unatoč tome što Berlin još nije odobrio prebacivanje svojih tenkova u Ukrajinu.

Njemačka je pod velikim pritiskom saveznika da dopusti slanje tenkova. Leopard se smatra idealnim jer ga posjeduju mnoge zemlje, što znači da bi mogle podijeliti teret opremanja Ukrajine.

Berlin tek treba dati dopuštenje saveznicima koji posjeduju Leopard poput Poljske ili Finske da pošalju tenkove Ukrajini. Međutim, kaže da još nije primio formalni zahtjev od zemalja koje su iskazale želju da pošalju tenkove Ukrajini.

Kancelar Olaf Scholz inzistira na tome da će Njemačka djelovati samo u dogovoru sa saveznicima, što je stav koji ponavlja i novi ministar obrane Boris Pistorius.

"Postoje dobri razlozi za isporuke (tenkova), a postoje i dobri razlozi protiv. S obzirom na cjelokupnu situaciju rata koji traje već gotovo godinu dana, moraju se vrlo pažljivo odvagnuti sve prednosti i mane", rekao je Scholz.

"Jasno je da nema jedinstvenog stava. Dojam, koji se povremeno stvara, da postoji oformljena koalicija i da Njemačka stoji na putu je pogrešan", dodao je.

Scholz kaže da će Njemačka početi pripremati tenkove kako bi bili spremni za isporuku, ako se saveznici o tome dogovori.

Nije jasno protivi li se tom potezu još koja zemlja osim Njemačke.

Od početka rata Scholzova vlada je u više navrata izrazila oprez oko slanja Kijevu sve naprednijih sustava oružja, ali ih je na kraju ipak isporučivala.

Potreban dogovor

16:46 Njemačka je u petak objavila da je potreban dogovor saveznika kako bi dala zeleno svjetlo za isporuku tenkova njemačke proizvodnje Ukrajini za obranu od ruske invazije, raspršivši time nade Kijeva u brzu odluku.

Sjedinjene Države i Finska najavile su nove velike pakete vojne pomoći prije sastanka u zračnoj bazi Ramstein, gdje je fokus bo na tome hoće li Njemačka dopustiti zemljama u Europi da tenkove Leopard 2 pošalju Ukrajini.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da ne može reći kada će se donijeti odluka o tenkovima, ali da je Njemačka spremna brzo djelovati ako postoji konsenzus među saveznicima.

"Moraju se pažljivo odvagnuti svi razlozi za i protiv", rekao je Pistorius, dodajući da se o tom pitanju razgovaralo u petak, ali da odluka nije donesena.

16:40 Predsjednik Volodomir Zelenski videom se uključio na sastanak ministara obrane zemalja saveznika Ukrajine koji su se sastali danas u zračnoj bazi Ramstein na jugozapadu Njemačke kako bi koordinirali opskrbu oružjem, među kojim i tenkova, za Kijev koji je povećao svoje zahtjeve za dostavljanje tenkova.

Domaćin Njemačka suočava se sa sve većim pritiskom da dopusti izvoz svojih tenkova Leopard u Ukrajinu.

Zelenski je zavapio Zapadu da tenkove šalje bez odgode.

"Ne trebamo raspravljati o različitim brojevima tenkova, već otvoriti opskrbni lanac koji će zaustaviti rusko zlo", kazao je.

13:30 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da su ruske snage preuzele kontrolu nad Kliščivkom, selom južno od Bahmuta u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck.

Ruske snage zauzele su prošli tjedan Soledar sjeveroistočno od Bahmuta, a obrambeni analitičari rekli su da bi im to napredovanje moglo pomoći da izvrše pritisak na veći grad Bahmut.

Kliščivka, koja je prije rata imala oko 400 stanovnika, osvojena je uz pomoć zračne potpore, priopćilo je ministarstvo.

Selo se nalazi oko devet kilometara južno od Bahmuta koji ruska plaćenička postrojba Wagner već mjesecima pokušava osvojiti.

I Wagner i ruska posrednička milicija smještena u ukrajinskoj pokrajini Doneck već su ranije tvrdili da su zauzeli Kliščivku.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi informacije s bojišta.

12:48 Poljska bi mogla poslati tenkove Leopard bez odobrenja, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Dodao je da nemaju informacija o službenom zahtjevu. Inače, Njemačka posjeduje izvoznu dozvolu za glavni borbeni tenk Leopard pa službeno mora ovlastiti druge zemlje da ga šalju u inozemstvo.

12:30 Ruski projektil pao je nedaleko od dječjeg vrtića u Kramatorsku, tvrde ukrajinski dužnosnici.

Prva zamjenica ministra vanjskih poslova Emine Dzheppar istaknula je da se "posljedice napada utvrđuju", piše Sky News.

12:20 Američki ministar obrane Lloyd Austin pozvao je u petak saveznike da "zagrebu dublje" u podršci Ukrajini na početku sastanka ministara obrane u zračnoj bazi u Njemačkoj, dok raste pritisak na Berlin da Kijevu dostavi tenkove Leopard.

Čelnici NATO-a i ministri obrane iz otprilike 50 zemalja sastali su se u zračnoj bazi Ramstein, na posljednjoj u nizu konferencija o naoružanju Ukrajine od početka ruske invazije prije gotovo 11 mjeseci.

"Rusija provodi pregrupiranje, novači i pokušava se ponovno opremiti", rekao je Austin na početku sastanka.

"Ovo nije trenutak za usporavanje. Vrijeme je da se dublje zagrebe. Ukrajinski narod nas promatra", rekao je Austin, ali nije spomenuo tenkove.

11:40 Kremlj je u petak rekao kako je zabluda da bi odluka zapadnih zemalja o isporuci tenkova Ukrajini promijenila tijek rata te ih upozorio da će požaliti zbog nje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski očekuje snažne odluke od ministara obrane NATO članica i drugih zemalja koje se sastaju u petak u bazi Ramstein u Njemačkoj kako bi razgovarali o jačanju ukrajinske obrane, što uključuje slanje modernih borbenih tenkova.

"Ponavljamo da takve isporuke neće ništa bitno promijeniti, ali će stvoriti dodatne probleme Ukrajini i ukrajinskom narodu", rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje bi li ta isporuka predstavljala eskalaciju rata, Peskov se složio.

"Potpuno ste u pravu, to se stvarno razvija uzlaznom spiralom. Vidimo rastuću neizravnu, a ponekad i izravnu uključenost zemalja NATO-a u ovaj sukob."

"Vidimo predanost dramatičnoj zabludi da Ukrajina može uspjeti na bojnom polju. To je dramatična zabluda zapadne zajednice koja će više no jednom biti razlogom za žaljenje, sigurni smo u to", dodao je Peskov.

Glasnogovornik Kremlja rekao je da je jedini način da se spriječi daljnja eskalacija uvažavanje strateških zabrinutosti koje je Rusija izrazila krajem 2021., nekoliko tjedana prije napada na Ukrajinu.

9:50 Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao bi otkriti svoju viziju modernizacije vojske - u eri ruske agresije u Ukrajini i rastućih globalnih prijetnji.

Očekuje se da će plan za zemlju s nuklearnim oružjem uključivati ​​veću vojnu potrošnju u skladu s očekivanjima NATO-a da članice troše dva posto svojeg BDP-a na obranu. Želi da francuska vojna strategija ojača ulogu zemlje kao neovisne globalne sile.

9:19 "Hvala, Joe Bidenu, što ste osigurali Ukrajini još jedan snažan paket podrške obrani vrijedan 2,5 milijardi dolara. Stryker IFV, dodatni oklopni transporteri Bradley, sustavi protuzračne obrane Avenger važna su pomoć u našoj borbi protiv agresora. Hvala vam, Amerikanci, na nepokolebljivoj podršci", objavio je na Twitteru ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

8:30 Poljska je spremna poduzeti "nestandardnu" akciju ako se Njemačka usprotivi slanju tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, izjavio je  zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski, piše Sky News.

8:15 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove obavještajne podatke o tijeku rata u Ukrajini. Kako stoji u izvješću, zloglasna skupina Wagnerovih plaćenika ima oko 50.000 pripadnika koji su ključni faktori za rat u Ukrajini.

7:30 Deseci zemalja saveznika Ukrajine danas se sastaju kako bi koordinirali opskrbu oružjem za Kijev, koji je povećao svoje zahtjeve za dostavljanje tenkova. Njemačka se suočava sa sve većim pritiskom da dopusti izvoz svojih tenkova Leopard u Ukrajinu.

Ključni pregovori dolaze dan nakon što su SAD i nekoliko europskih zemalja obećali dodatnu opremu kako bi pomogli Ukrajini. Velika Britanija također je nedavno ponudila 14 svojih borbenih tenkova, no Kijev želi više.

"Ukrajinski saveznici danas se suočavaju s jednostavnim izborom", rekao je ukrajinski savjetnik ministra obrane uoči samita. "Tenkovi za Ukrajinu tenkovi su za slobodu", rekao je Yuriy Sak. "Ako se oni ne pošalju, druge bi ih zemlje jednog dana mogle same morati upotrijebiti protiv Moskve", upozorio je Sak, piše BBC.

Više od 50 zemalja sastaje se u zračnoj bazi Ramstein na jugozapadu Njemačke. Njemački kancelar Olaf Scholz suočava se sa sve većim pritiskom da pošalje tenkove Leopard 2, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno doniralo 14 svojih borbenih tenkova Challenger. Njemačka uz to mora dati svoje dopuštenje prije nego što se druge zemlje mogu obvezati na slanje vlastitih zaliha Leoparda.

Poljski premijer rekao je da je umjereno pesimističan oko dobivanja blagoslova Berlina, iako je litavski ministar rekao novinskoj agenciji AFP da će neke zemlje poslati Leoparde. Njemačka je kasno jučer rekla da će njen stav postati jasan u sljedećih nekoliko sati ili sutra ujutro, izvijestio je AFP.

Skupina od devet zemalja obećala je novu vojnu pomoć Ukrajini uoči ovog ključnog sastanka. Pomoć iz zemalja, uključujući Estoniju, Latviju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Poljsku, uključivat će desetke protuzračnih obrambenih sustava Stinger, protuzračnih topova S-60 i mitraljeza te obuku, navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Protokolarni posjet Od najavljenog Putinovog govora strahovali i Rusi i Ukrajinci: Bio na obilježavanju 80. obljetnice probijanja opsade Lenjingrada

7:22 U ovoj novoj tranši bit će 59 oklopnih vozila Bradley, uz 50 laganih oklopnjaka tog tipa čije je slanje najavljeno 6. siječnja te 90 transportnih oklopnih vozila Stryker koji će dati Ukrajini dvije oklopne brigade, navodi se u priopćenju Pentagona.

Američka vojska uz to će dopremiti Ukrajini 53 protuminska oklopna vozila (MRAP) i 350 transportera M998, glasovitih Humveeja.

No ova nova pošiljka ne obuhvaća teške tenkove poput Abramsa, koji SAD još nije spreman poslati Kijevu, opravdavajući se time da bi njihovo održavanje bilo teško za Ukrajinu i zahtijevalo bi veliku logističku potporu.

Washington će poslati ukrajinskim snagama i rezervne rakete za već dopremljene protuzračne sustave NASAMS i HIMARS, 8 protuzračnih sustava kratkog dometa Avenger i tisuće komada raznog streljiva.

Nakon ovog novog paketa ukupna vrijednost američke vojne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače penje se na 26,7 milijarda dolara.

Smjerajući na medijske informacije o tome da Berlin neće poslati svoje teške tenkove dok SAD ne pošalje tenkove Abrams, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je u četvrtak otezanje Berlina.

U petak se u američkoj zračnoj bazi u Ramsteinu, u Njemačkoj, održava sastanak ministara obrane glavnih zemalja koje vojno pomažu Ukrajini u obrani od ruske invazije i SAD-a koji će zastupati ministar Lloyd Austin.

Što se događalo dan ranije, pročitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene