Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

VIDEO Hrvatska veleposlanica u Ukrajini o napadima na Kijev: "Danas je cijela Ukrajina bila u crvenom"

Rusija je dronovima napala ukrajinske gradove. Oštećena je ključna energetska infrastruktura, zbog čega je stotine gradova i sela ostalo bez struje.

 

  • Ruski borbeni avion je pao na stambenu zgradu na jugu Rusije. Poginulo je najmanje dvoje ljudi
  • Vojna mobilizacija u glavnom gradu Rusije Moskvi je završena. Sankt Peterburg smijenio je tamošnjeg dužnosnika zaduženog za provođenje mobilizacije
  • Ukrajina je tijekom noći i jutra napadnuta dronovima kamikazama
  • Rusija je pritom ciljala na energetsku infrastrukturu
  • Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da Rusija u glavnom gradu Ukrajine želi izazvati humanitarnu katastrofu
  • Europska unija istražit će je li se radilo o iranskim dronovima
  • Ministri vanjskih poslova iz EU-a odobrit će dodatnu vojnu pomoć za Ukrajinu

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

21:58 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je došlo do novih ruskih napada bespilotnim letjelicama, dodajući da su neke oborene. Nije rekao gdje su se napadi dogodili, prenosi Reuters.

20:42 Njemačka će produljiti rad svoje posljednje tri nuklearne elektrane barem do travnja 2023., rekao je u ponedjeljak kancelar Olaf Scholz.

"Stvorit ćemo zakonsku osnovu za rad nuklearnih elektrana Isar 2, Neckarwestheim 2 i Emsland poslije 31. prosinca 2022., do 15. travnja 2023.", navodi se u kancelarovu pismu vladi koje je AFP dobio na uvid.

Vlada je prethodno izvijestila da će nakon 2022. zadržati dvije od tri nuklearke.

Najjače europsko gospodarstvo nastoji smanjiti svoju ovisnost o uvozu ruskih energenata nakon rata u Ukrajini.

Njemačka je prvo bila planirala odustati od upotrebe nuklearne energije do kraja 2022., ali je rat u Ukrajini omeo njezine planove.

Njemačka vlada je usto odlučila produljiti rad nekoliko termoelektrana na ugljen do proljeća 2024., premda si je postavila cilj da se do 2030. više neće koristiti tom vrstom energije.

20:30 Oko 9000 ruskih vojnika i oko 170 tenkova razmjestit će se u Bjelorusiji kako bi se priključili novoustrojenoj vojnoj skupini dviju zemalja, priopćilo je u ponedjeljak bjelorusko ministarstvo obrane, dodajući da će dvije zemlje održati zajedničke vojne vježbe.

Informacija o ustroju ove nove vojne snage koja bi bjelorusku granicu trebala braniti od ukrajinske prijetnje, objavljena je prošlog tjedna, u trenutku kada Rusija doživljava niz poraza u ofenzivi na Ukrajinu.

"Ukupan broj" ruskih vojnika "koji trebaju stići u Bjelorusiju je oko 9000", objavio je na Telegramu savjetnik bjeloruskog ministra obrane za međunarodnu vojnu suradnju Valerij Revenko.

Po njegovim riječima, Rusija će u Bjelorusiju poslati i "oko 170 tenkova, oko 200 (drugih) oklopnih vozila i oko 100 komada oružja i minobacača kalibra većeg od 100 mm".

Ruske postrojbe bit će raspoređene na "četirima poligonima u istočnoj i u srednjoj Bjelorusiji", gdje će sudjelovati u vojnim vježbama, dodao je Ravenko.

19:24 Ukrajinske zračne snage su objavile da su diljem zemlje ruske snage pokušale napasti s 43 drona. Ukrajinci su ih uništili 37. U napadima dronovima i raketama, u Ukrajini je danas poginulo najmanje sedam osoba. Šteta je velika, potvrdila je i hrvatska veleposlanica u Kijevu za Dnevnik Nove TV.

"Javljam vam se iz Kijeva, gdje je upravo završila druga uzbuna. Nakon nekoliko sati danas provedenih u skloništu, konačno smo izašli na svježi zrak.

Vrijedno je spomenuti da je danas cijela Ukrajina, osim Krima, bila u crvenom, a to znači da je zračna opasnost bila svugdje objavljena.

Što se tiče Hrvata koji su u Ukrajini, s njima smo u kontaktu, oni su svi dobro, ponašaju se također vrlo odgovorno i nadamo se da ćemo uskoro opet imati vrijeme mira i stabilnosti", kazala je Anica Djamić, hrvatska veleposlanica u Ukrajini.

Kao rezultat napada u posljednja 24 sata, diljem Ukrajine bez struje je ostalo 585 gradova i naselja.

18:38 Ruski borbeni avion je pao na stambenu zgradu na jugu Rusije. Plamen je progutao 15 stanova, a broj žrtava za sada nije poznat. >>OVDJE pogledajte video i pročitajte više

17:45 Gradonačelnik Moskve rekao je u ponedjeljak da je vojna mobilizacija u glavnom gradu Rusije završena, dok je Sankt Peterburg smijenio tamošnjeg dužnosnika zaduženog za provođenje mobilizacije, što je najnoviji znak problema u provođenju nepopularne i kaotične mobilizacije za rat u Ukrajinu.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin zahvalio je Moskovljanima na njihovom patriotizmu.

"Nadamo se da ćete se vratiti živi i zdravi, a za to ćemo se moliti", napisao je gradonačelnik Sobjanjin.

Napomenuo je da se zborna mjesta u glavnom gradu zatvaraju u ponedjeljak poslijepodne i da pozivi za mobilizaciju upućeni muškarcima koji se još nisu odazvali više neće vrijediti.

Oporbeni aktivisti skeptični se prema tim tvrdnjama.

Državna novinska agencija RIA izvijestila je da je guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov smijenio dužnosnika zaduženog za mobilizaciju, ali nije naveden razlog smjene.

17:40 Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova, optužena za širenje lažnih vijesti o ratu u Ukrajini, napustila je zemlju nakon što je pobjegla iz kućnog pritvora, rekao je njezin odvjetnik u ponedjeljak.

Ovsjanikova je trenutno "pod zaštitom europske države", rekao je odvjetnik Dmitrij Zahvatov no nije htio reći detalje jer bi "to moglo postati problem".

Ovsjanikova je privukla pažnju svjetske javnosti u ožujku kad je upala u studio za vrijeme emisije uživo držeći plakat na kojemu je pisalo "Zaustavite rat" i "Lažu vam".

Njezin prosvjed Kremlj je nazvao "huliganstvom".

Novinarki je određen dvomjesečni kućni pritvor u kolovozu zbog prosvjeda u srpnju kad je stajala na riječnoj obali nasuprot Kremlja držeći plakat na kojemu je pisalo da je predsjednik Vladimir Putin ubojica, a njegovi vojnici fašisti.

Suočivši se s optužbom za širenje lažnih vijesti o ruskoj vojsci i kaznom do 10 godina zatvora, Ovsjanikova je u internetskoj objavi 5. listopada napisala da je pobjegla iz kućnog pritvora i da nema za što odgovarati.

Otad se ne zna ništa o njoj.

Zahvatov je rekao da je otišla iz Rusije sa svojom kćerkom, a da joj je sin ostao u Rusiji. Nije htio reći gdje, no za Reuters je rekao "uskoro će sve biti objavljeno. Treba nam nekoliko tjedana".

Rusija je donijela nove zakone protiv diskreditiranja vojnih snaga i širenja namjerno lažnih informacija o njima 4. ožujka, osam dana nakon početka invazije na Ukrajinu.

17:05 Najmanje sedam osoba ubijeno je u ruskim napadima diljem Ukrajine.

"Bili smo u stanu kad su krenule eksplozije. Izašli smo i vidjeli da nema stepenica, sve se srušilo na prvi kat. Čekali smo da prestane uzbuna i ležali na podu. Vatrogasci su nas spasili ljestvama, jednog po jednog", kazao je Nazar, stanovnik Kijeva koje je danas napatnuto dronovima.

Ukrajinci tvrde da je riječ o kamikazama iranske proizvodnje. Većinu je uništila ukrajinska protuzračna obrana, a dio su skinuli vojnici i policajci svojim puškama. Građane se poziva da ne pucaju u dronove ako ih primijete. Zbog novih napada bez struje je ostalo 585 gradova i naselja.

Iran negira da je slao svoje dronove Rusiji.

Poručuju da nisu na strani ni Ukrajine ni Rusije. Jutrošnji napad dronovima, bio je jedna od tema sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije. Od Ukrajine traže konkretne dokaze da je doista riječ o dronovima iranske proizvodnje. Ministri pozivaju na odlučnu reakciju, a nagađa se da bi Europa mogla odgovoriti i novim sankcijama Iranu.

16:40 Ukrajinski ministar vanjskih poslova pozvao je Europsku uniju da sankcionira Iran jer je Rusiji isporučio dronove koji su danas ubili najmanje četiri civila u Kijevu.

Iran negira isporuku bespilotnih letjelica Rusiji, a Kremlj nije ništa komentirao, prenosi The Guardian.

16:00 Baltičke države Estonija, Latvija i Litva pozvale su EU da surađuje s međunarodnim partnerima na uspostavi posebnog suda za ruski rat protiv Ukrajine.

"Dok se ruski brutalni napad na Ukrajinu nastavlja, EU mora djelovati kako bi osigurala da traženje pravde i odgovornosti za užasne ruske zločine u Ukrajini bude u središtu naše politike", zajedničko je priopćenje ministara vanjskih poslova triju zemalja članica EU-a i NATO-a objavljeno u nedjelju navečer.

"Ključni nalogodavci, poticatelji i pomagači te ubilačke agresije ne mogu izbjeći pravdi samo zbog praznine u međunarodnoj kaznenoj jurisdikciji", ističe se.

Neposredno uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu, trojica šefova diplomacije pozvala su svoje europske kolege da nastave podržavati istrage Međunarodnog kaznenog suda (ICC), Ukrajine i niza drugih država.

"Naši napori, međutim, ne smiju završiti na tome. Trenutačno ne postoji međunarodni sud ili sud koji bi najviše rusko političko i vojno vodstvo mogao pozvati na odgovornost za počinjenje zločina agresije na Ukrajinu", napisali su u svojoj izjavi.

Prema baltičkim ministrima vanjskih poslova, uspostava posebnog suda dopunila bi ulogu ICC-a.

"Dok bi ICC procesuirao pojedince za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, glavna odgovornost Posebnog suda bio bi zločin agresije", objasnili su u zajedničkom pismu.

15:18 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je novu kartu sukoba u Ukrajini.

15:01 Ministri vanjskih poslova Europske unije dogovorili su se da će od sljedećeg mjeseca uspostaviti misiju za obuku oko 15.000 ukrajinskih vojnika i osigurati dodatnih 500 milijuna eura vrijednih sredstava za isporuku oružja Ukrajini.

"Pojačavamo našu potporu Ukrajini kako bi se obranila od ruske agresije", rekao je šef vanjske politike Unije Josep Borrell u izjavi nakon sastanka u Luksemburgu.

Misija bi trebala trajati dvije godine.

14:33 Društvenim medijima širi se snimka mačke spašene iz ruševina zgrade u Kijevu. Snimka je postala popularna nakon što ju je objavio gradonačelnik Vitalij Kličko.

14:05 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, na svojem je Twitteru objavio snimku kijevske policije koja je srušila ruski dron kamikazu.

14:01 Njemačka obavještajna služba (BND) ocjenjuje da ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači nije pokrenuo rat samo protiv Ukrajine, nego je "objavio rat" protiv zapadnih demokracija, rekao je u ponedjeljak u Bundestagu direktor BND-a Bruno Kahl.

"Rat koji je pokrenut 24. veljače objava je rata protiv cijelog demokratskog zapadnog svijeta, a ne samo za ukrajinski teritorij", rekao je direktor BND-a Bruno Kahl pred parlamentarnim kontrolnim povjerenstvom u Bundestagu.

On smatra da bi rat, zbog činjenice da obje strane odluku traže na bojištu, mogao potrajati do duboko u sljedeću godinu.

Kahl je ukazao na to da za BND napad na Ukrajinu nije predstavljao iznenađenje te da će Putin nastaviti upotrebljavati silu kako bi ostvario političke ciljeve.

"Kao i u Čečeniji, Gruziji, Siriji te na Krimu i Donbasu, Putin i u Ukrajini pokušava silom ostvariti svoje političke ciljeve", rekao je Kahl.

13:59 Ukrajinski izvoz žitarica u prvih 17 dana listopada bio je samo 2,4 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine zahvaljujući privremenom otvaranju luka na Crnom moru, pokazali su u ponedjeljak podaci ukrajinskog ministarstva poljoprivrede.

Izvoz žitarica pao je od početka ruske invazije na Ukrajinu zbog zatvaranja ukrajinskih luka na Crnom moru, potaknuvši strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku, čije zemlje spadaju među glavne kupce.

Krajem srpnja luke su na tri mjeseca otvorene zahvaljujući sporazumu Moskve i Kijeva, postignutom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske.

Podaci ministarstva pokazali su da je Ukrajina od početka listopada izvezla 2,12 milijuna tona žitarica, uglavnom kukuruza i pšenice, u odnosu na 2,17 milijuna tona u istom razdoblju 2021.

U sezoni koja je završila u srpnju izvezeno je ukupno 10,8 milijuna tona žitarica, uključujući 3,99 milijuna tona pšenice, 5,88 milijuna tona kukuruza i 896 tisuća tona ječma. Obujam izvoza manji je za 34,6 posto nego u sezoni 2021./2022.

U Kijevu poginuo mladi bračni par

13:37 Objavljena je snimka nadzorne kamere iz stambene zgrade u Kijevu koju je pogodio ruski kamikaza dron.

13:00 Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da je tijekom napada na glavni grad Ukrajine poginuo mladi bračni par. Žena je bila trudna šest mjeseci, napisao je na Telegramu.

12:57 Rusija se oglasila o današnjem napadu na Ukrajinu i ustvrdila da su pogođene sve ciljane mete. Rusko ministarstvo obrane objavilo je u dnevnom izvješću da je izvelo napad velikih razmjera na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu diljem Ukrajine, koristeći pritom visokoprecizno oružje.

U izvješću također stoji da su ruske snage osujetile ukrajinski pokušaj probijanja ruske obrane kod Hersona.

"Ruske oružane snage nastavile su s napadima visokopreciznim oružjem dugog dometa vojne objekte i ukrajinski energetski sustav", piše u izvješću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRIJEDNE 100 MILIJUNA KUNA FOTO/VIDEO Spaljeno više od dvije tone opojnih droga: Ilegalno tržište očito se oporavilo nakon pandemije

12:51 Ukrajinski premijer Denis Šmihal objavio je detalje ruskih napada. Rekao je da je pogođena ključna infrastruktura u tri regije, zbog čega je došlo do nestanka struje u stotinama gradova i sela diljem države.

Rekao je da je pet dronova pogodilo Kijev, pri čemu su oštećena energetska postrojenja i jedna stambena zgrada. Osim toga, napadnute su i Dnipropetrovska i Sumska oblast.

"Sve državne službe rade ne popravljanju posljedica bombardiranja i ponovnog uspostavljanja energetske energije", rekao je premijer.

Također je Ukrajincima poručio da štede električnu energiju, posebno popodne i navečer, kako bi se izbjegli nestanci struje.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević dijelio kompost Tomašević najavio bitnu izmjenu u odvozu otpada: "Krećemo već ovoga tjedna"

12:18 Novinar Reutersa objavio je video na kojem se vide dijelovi drona korištenog u napadu. Na njemu je pisalo: "Za Belgorod".

Podsjetimo, guverner ruske regije Belgorod, koja se nalazi u blizini granice s Ukrajinom, optužio je ukrajinske snage za višestruko granatiranje regije. U subotu su naoružani napadači ubili 11 ljudi na ruskom vojnom poligonu.

Nekoliko poginulih u ruskim napadima

12:14 Najmanje tri osobe su preminule nakon što je ruski kamikaza dron pogodio stambenu gradu u Kijevu. Kirilo Timošenko, zamjenik čelnika ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, napisao je na Telegramu da je 19 osoba spašeno ispod ruševina.

Ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski rekao je da je nekoliko ljudi poginulo u ruskim zračnim napadima. Monastirski je rekao da i izvan Kijeva ima poginulih.

Pročitajte i ovo Vojne vježbe, NATO "Postojano podne" Oružane snage nad europskim nebom: NATO započeo vježbu obrane teritorija nuklearnim oružjem

11:40 Nakon što je potvrđeno da je jedna osoba poginula u napadu na Kijev, gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da će vjerojatno biti još žrtava, izvijestio je The Guardian.

"U Kijevu je došlo do pet eksplozija. Ostale dronove je srušila vojska. U povijesnom dijelu grada možete vidjeti uništenje", rekao je.

"Nažalost, neki su ljudi ozlijeđeni, neki mrtvi. U tijeku su akcije spašavanja. Možda još možemo izvući ljude ispod ruševina zgrade. Sve eksplozije dogodile su se u centru Kijeva", dodao je.

Također je rekao da Rusija ovakvim napadima gađa energetsku infrastrukturu.

"Rusi žele da Kijev ostane bez grijanja, bez struje. Žele u Kijevu prouzrokovati humanitarnu katastrofu. Žele da ljudi u Kijevu umru bez struje i grijanja", istaknuo je Kličko.

"Rusi ne uništavaju samo naš energetski sustav, nego i našu državu. Jasno mi je da Putinu treba Ukrajina bez Ukrajinaca", zaključio je gradonačelnik Kijeva.

Osim u Kijevu, energetska infrastruktura oštećena je i u središnjim i sjevernim dijelovima Ukrajine.

Pročitajte i ovo Radimir Čačić, Natalija Martinčević Naguravanje u klubu Ne prestaju reakcije na snimku HDZ-ova župana: "Primitivna i nasilnička priroda... Argument premijera? Najsramotnija izjava"

11:13 Najmanje je jedna osoba ubijena i najmanje tri su hospitalizirane u napadu na Kijev, objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Tijelo mrtve žene izvučeno je ispod ruševina kuće u naselju u kojem se dogodila eksplozija. Još jedna osoba nalazi se ispod ruševina, a u tijeku su akcije traganja i spašavanja.

10:36 Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, rekao je da EU traži dokaze za umiješanost Irana u rat u Ukrajini.

"Tražit ćemo konkretne dokaze o sudjelovanju Irana u ukrajinskom ratu", rekao je Borrell prije sastanka ministara vanjskih poslova država članica Unije.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg rekao je da "iranski dronovi koje, čini se, možemo vidjeti u Ukrajini predstavljaju eskalaciju".

Objavljene snimke iz Ukrajine

10:18 Iran je u ponedjeljak porekao da je Rusiju opskrbio dronovima koji se koriste u Ukrajini, izvijestio je Reuters.

"Vijesti o tome da Iran Rusiji dostavlja dronove politički su motivirane i šire ih zapadni izvori. Nismo niti jednu stranu u ratu opskrbili oružjem", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Građani se opraštaju Šok i nevjerica u Parizu Lice joj je bilo oblijepljeno ljepljivom trakom, ugušena je: Šokantni detalji stravičnog ubojstva 12-godišnjakinje

10:13 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, na svojem je Twitteru objavio snimke iz Kijeva. Javio se ispred zgrade koju je pogodio dron i u videu tvrdi da se ispod ruševina mogu čuti ljudski glasovi.

"Rusija nastavlja terorizirati civile. Trebaju nam protuzračna obrana i borbeni avioni", napisao je.

9:53 Na društvenim medijima objavljene su mnoge snimke dronova kamikaza.

Zbog napada dronovima tijekom noći se u cijeloj Ukrajini oglasila zračna uzbuna.

9:48 Maksim Marčenko, guverner Odese, rekao je da je tijekom noći protuzračna obrana oborila dronove kamikaze.

"Tijekom noći je šest kamikaza dronova uništeno na nebu iznad Odese. Tijekom jutra okupatori su lansirali raketni napad na regiju projektilom Kh-59. Oštetio je objekt vezan uz infrastrukturu. Srećom nije bilo ljudskih žrtvi", napisao je na Telegramu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PROBLEMI NA VIDIKU Sindikati javnih službi idu u štrajk? Odbili su Vladinu ponudu: ''Sve opcije su otvorene''

9:43 Volodimir Zelenski rekao je da Rusija "terorizira" ukrajinsko civilno stanovništvo, ali da ga "neće slomiti".

"Kamikaza dronovi i projektili napadaju cijelu Ukrajinu. U Kijevu je pogođena stambena zgrada", rekao je ukrajinski predsjednik.

"Okupator će dobiti samo pravednu kaznu i osudu budućih generacija, a mi ćemo dobiti pobjedu", dodao je.

9:40 Dronovi kamikaze ujutro su napali Kijev. Veliku fotogaleriju slika iz glavnoga grada Ukrajine možete pogledati >>OVDJE.

Napadi dronovima na Kijev

7:15 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio da su se eksplozije odvile u distriktu Ševčenko te je pozvao građane da ostanu u skloništima.

Naknadno je dodao da je kao posljedica napada drona izbio požar u nestambenoj zgradi, dok je nekoliko stambenih zgrada oštećeno. Još nema informacija o žrtvama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SOCIJALNE SAMOPOSLUGE Sve je više ljudi koji mole za pomoć, a prazne police čekaju donatore: ''Najviše nedostaje osnovnih stvari''

7:00
Agencija Reuters objavila je da je napad izveden dronovima kamikazama, pozivajući se na objavu Andrija Jermaka, predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika, koji je na Telegramu napisao: "Rusi misle da će im to pomoći".

Tri eksplozije začule su se u razdoblju od 6:35 do 6:58 po lokalnom vremenu. Sirene su označile zračnu uzbunu neposredno prije prve eksplozije.

6:45 Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u ponedjeljak će se sastati u Luxembourgu, a na dnevnom redu naći će se i odobrenje za novi paket vojne pomoći za Ukrajinu.

Radi se o iznosu od 500 milijuna eura, što će povećati ukupan iznos utrošenih sredstava za vojnu pomoć Ukrajincima na 3,1 milijarde eura od veljače, kad je započela ruska invazija.

Ministri će morati formalno odobriti inicijativu koju su već podržali veleposlanici EU-a, za slanje vojne misije koja će uvježbavati ukrajinske vojnike.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Ukrajini Ukrajinci uče rukovati novim, moćnim oružjem. Zelenski građanima uputio važan zahtjev

6:30 ''Žestoke borbe odvijaju se oko dva susjedna grada u ukrajinskoj regiji Donbas - oko Soledara i Bahmuta'', rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene