Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

U napadu na rusku vojnu bazu najmanje 11 mrtvih, Rusija: "To je terorizam". Musk promijenio važnu odluku vezanu uz Ukrajinu

Rat u Ukrajini nastavlja se i dalje. Rusija je objavila da je u napadu na vojnu bazu u regiji Belgorod ubijeno najmanje 11 vojnika i da je riječ o terorističkom napadu. Ruski hakeri napali su bugarske vladine stranice. Elon Musk i dalje će nastaviti Ukrajini pomagati sustavom Starlink.

 

  • U napadu na rusku vojnu bazu poginulo je najmanje 11 osoba, Rusija navodi da se radi o terorizmu
  • Bugarska tvrdi da su vladine stranice hakirane od strane ruskih hakera
  • Elon Musk je promijenio odluku o suradnji s Ukrajinom
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio kraj mobilizacije
  • Rusija je premjestila nuklearne bombardere u zračnu bazu blizu finske i norveške granice

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

22:40 Ruski hakeri paralizirali su niz bugarskih vladinih internetskih stranica u kibernetičkom napadu širokih razmjera, rekao je istražitelj u subotu.

Nakon napada, internetske stranice predsjednika, vlade, ključnih ministara i Ustavnog suda u Bugarskoj postale su nedostupne ili su mogle raditi, ali vrlo usporeno, prema riječima službenih izvora.

"Hakerski napad je došao s teritorija Ruske Federacije", rekao je čelnik bugarske istražiteljske agencije, Borislav Sarafov.

"Ovo je napad na bugarsku državu", rekao je glavni tužitelj Ivan Ghev, koji je napad opisao kao "ozbiljan problem". Kao dio europske obitelji, Bugarska brani europske vrijednosti, rekao je, dodavši da je "normalno" da to također ima posljedice.

Bugarska pruža Ukrajini humanitarnu pomoć dok Rusija nastavlja bombardirati tu zemlju. Bugarska također prima Ukrajince koji bježe od rata.

Kibernetički napad na bugarske institucije nije utjecao na bilo kakav sadržaj ili osobne podatke, reklo je ministarstvo za digitalne poslove dodavši da su napadi zaustavljeni.

21:40 Ruski mediji da su zasad nepoznate osobe otvorile vatru na vojnike u ruskoj vojnoj bazi u regiji Belgorod, a napad je potvrdilo i rusko ministarstvo obrane.

Ministarstvo navodi da je tijekom napada ubijeno 11 osoba, a 15 ih je ranjeno. Dodaje da se radi o terorističkom napadu.

"Teroristi su otvorili vatru na osoblje postrojbe tijekom obuke s osobama koje su izrazile želju sudjelovati u specijalnoj vojnoj operaciji. Teroristima je uzvraćena vatra i ubijeni su", stoji u priopćenju koje je prenijela ruski državni medij TASS.

21:08 Čelnik SpaceX-a Elon Musk predomsilio se u vezi nedavne odluke da putem sustava Starlink više ne financira besplatan internet Ukrajincima.

"Kvragu ... iako Starlink još uvijek gubi novac i druge kompanije kompanije dobivaju milijarde dolara poreznih obveznika, mi će besplatno nastaviti financirati ukrajinsku vladu", napisao je na Twitteru.

Nije jasno je li Muskova ponuda iskrena ili je to bilo sarkastično. SpaceX nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Musk je u petak rekao da SpaceX ne može neograničeno financirati Starlink u Ukrajini. Ta je usluga pomogla civilima i vojsci da ostanu online tijekom rata s Rusijom.

Tu je izjavu dao nakon medijskog izvješća da je SpaceX tražio od Pentagona da plati donacije Starlinka. Milijarder se sukobio na internetu s ukrajinskim dužnosnicima oko mirovnog plana koji je iznio, a za koji Ukrajina kaže da je previše velikodušan prema Rusiji.

21:04 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da bi se rat u Ukrajini mogao okončati u roku od tjedan dana kada bi to htjele SAD-u i Velikoj Britaniji.

"Ako sutra shvatite da trebamo sjesti za pregovarački stol i pronaći rješenje, vjerujte mi da ćemo pronaći rješenje u roku od tjedan dana", rekao je Lukašenko u intervjuu za NBC.

16:14 Spremnik goriva u ruskoj Belgorodskoj oblasti na granici s Ukrajinom zapalio se nakon granatiranja u subotu, rekao je guverner pokrajine.

"Imamo još jedno granatiranje. Jedna od granata je pogodila naftni terminal u okrugu Belgorod. Hitne službe se već bore s požarom. Ne postoji opasnost od širenja [požara]", objavio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na društvenim mrežama zajedno s fotografija plamena i crnog dima.

 

 

Lokalna hitna služba je rekla da se jedan od 10 spremnika s preostalim dizelskim gorivom zapalio, objavila je novinska agencija TASS. Gladkov je kasnije rekao da je požar ugašen.

Ruski pogranične pokrajine optužuju Ukrajinu za gađanje meta poput dalekovoda i spremnika s gorivom otkako je Moskva započela invaziju na Ukrajinu 24. veljače. Kijev nije odmah komentirao slučaj.

Ruski dužnosnici su u četvrtak rekli da su ukrajinske granate uništile spremnik sa streljivom i pogodile školu, stambenu zgradu i trafostanicu u Belgorodskoj oblasti.

Gladkov je kazao da je nekoliko dana za redom granatirana i carinarnica, na koju je u subotu palo 14 granata, no nitko nije ozlijeđen.

15:24 Elitni iranski vojnici u tajnosti sudjeluju na prvoj crti bojišnice u Ukrajini kako bi pomogli Rusiji. Do 50 članova Korpusa iranske Revolucionarne garde poslano je ondje kako bi ruskim vojnicima pokazali kako upravljati "dronovima kamikazama".

Poslani su na južni i istočni front, zajedno s više stotina iranskih Shahed-136 dronova, izvijestio je The Daily Mirror. Sumnja se da su tijekom nekih napada i sami upravljali dronovima.

Ova vijest je objavljena u trenutku u kojem se nagađa da Rusi ostaju bez projektila. Ukrajinska vojska nedavno je, tvrde izvori iz Kijeva, uništila bazu dronova na jugu Ukrajine.

Iranske su vlasti više puta ustvrdile da Iran nije upleten u rat u Ukrajini.

Rusija u Bjelorusiju poslala oružje

14:55 Rusko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da u Bjelorusiju stižu Iskanderi, kao i da planiraju tehnički osposobiti bjeloruske ratne avione Su-25 da nose nuklearno oružje. No, istovremeno tvrde da neće bjelorusku vojsku opskrbiti nuklearnim oružjem, niti će im ustupiti tehnologiju potrebnu za lansiranje napada.

14:43 Bjeloruska aktivistička organizacija Projekt Hajun izvjestila je kako su Rusi u Bjelorusiju dovukli sustav Iskander koji može ispaliti balistički projektil kraćeg i srednjeg dometa s nuklearnom glavom.


14:35  
Rusija bi mogla omogućiti bjeloruskim vojnim SU-25 avionima nošenje nuklearnog oružja piše Kyiv Post, a prenosi Guardian

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko još je krajem kolovoza rekao da su bjeloruski vojni zrakoplovi SU-24 preuređeni za nošenje nuklearnog oružja.  

13:57 Raketni napad je ozbiljno oštetio ključno energetsko postrojenje u regiji glavnog grada Ukrajine dok je ruska vojska pokušavala prekinuti opskrbu vodom i strujom u naseljenim područjima, rekao je u subotu operater elektroenergetskog sustava zemlje, javlja Associated Press.

Guverner kijevske regije Oleksiy Kuleba rekao je da u napadu nitko nije ubijen, niti ranjen, a tvrtka za prijenos električne energije Ukrenergo rekla je da ekipe za popravak rade na ponovnom uspostavljanju struje, no stanovnici su upozoreni na moguće prekide u opskrbi.

12:22 Iran je kritizirao Europsku uniju (EU) zbog njezina stava prema prosvjedima u zemlji, u telefonskom razgovoru s dužnosnikom EU-a te zanijekao izvješća o prodaji oružja Rusiji, objavila je u subotu agencija dpa.

"S Rusijom vojno surađujemo, ali ne isporučujemo oružje", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian u telefonskom razgovoru s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom.

Teheran uporno niječe izvješća o isporuci i korištenju iranskih bespilotnih letjelica u sukobu u Ukrajini, iako ih je ruska strana potvrdila.

U cijeloj Ukrajini proglašena zračna uzbuna

11:53 Prvi ruski vojnici nove zajedničke vojne grupacije Moskve i Minska stigli su u Bjelorusiju, objavile su u subotu tamošnje vlasti, nakon ovotjedne najave o utemeljenju tih snaga koje bi trebale braniti granice zemlje od ukrajinske prijetnje.

"Prvi vlakovi s ruskim vojnicima koji čine regionalnu vojnu grupaciju stigli su u Bjelorusiju", objavilo je bjelorusko ministarstvo obrane u priopćenju, u kojemu nije preciziran broj ruskih vojnika.

Ministarstvo je objavilo fotografije vojnih vlakova i kamiona, kao i ruskih vojnika koje su dočekale žene u narodnim nošnjama nudeći im po tradiciji kruh i sol.

9:30 Za cijelu Ukrajinu proglašena je jutros zračna opasnost u strahu od daljnjih napada.

8:40
 Ukrajinska vojska je objavila da je tijekom noći presrela pet kamikaza dronova iznad Dnjepropetrovske oblasti. Istočno zračno zapovjedništvo uništilo je pet bespilotnih letjelica Shahed-136. Tri bespilotne letjelice uništene su iznad okruga Krivorižki, a dva iznad okruga Nikopoljski, rekao je guverner Valentin Rezničenk, piše The Kyiv Independent.

8:30 Na Nikopolj je tijekom noći ispaljeno više od 50 ruskih granata, a ranjeni su 35-godišnji muškarac i 42-godišnja žena, rekao je guverner oblasti Dnjepropetrovsk Valentin Rezničenko, piše The Kyiv Independent. 

8:20 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo izvješće obavještajaca: "Kontingenti mobiliziranih ruskih rezervista raspoređeni su u Ukrajinu tijekom posljednja dva tjedna. Njihova prosječna razina osobne opreme gotovo je sigurno niža od ionako loše opskrbe prethodno raspoređenih trupa".

Upozoravaju i da mobilizirani Rusi moraju sami kupovati vojnu opremum, prvenstveno pancirne prsluke poput 6B45 iako je on predviđen kao dio vojne opreme.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin poruke iz Astane Putin najavio kraj mobilizacije. Pitali su ga i je li mu žao što je napao Ukrajinu

8:10 Rusija je preko noći raketirala Zaporižje, priopćio je kratko guverner tamošnje oblasti Oleksandr Staruh, a zasad nema detaljnijih informacija.

8:00 Novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini od Sjedinjenih Država u iznosu od 725 milijuna dolara će prema očekivanjima uključivati ​​streljivo i vojna vozila, ali ne i značajne nove sposobnosti ili protuzračnu obranu, izjavila su Reutersu dva američka dužnosnika upućena u pomoć.

Paket pomoći je prvi nakon što su ovaj tjedan ruske snage ispalile projektile na civilna naselja u Ukrajini, a time bi se ukupna pomoć SAD-a za sigurnost povećala na više od 17,5 milijardi dolara otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

Pentagon želi održati SpaceX satelite u Ukrajini

7:50 Ukrajinska vojska je pogodila brojne ruske vojne ciljeve u Donbasu u protekla 24 sata. Pogođena su četiri stožera zapovjedništva ruske vojske te 15 područja na kojima su bili koncentrirani ruski vojnici te vojna oprema, priopćio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

7:40 Pentagon traži način kako održati satelite SpaceX-a u Ukrajini, poručili su iz SAD-ova obrambenog odjela. Glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh otkrila je da se razmišlja i o partnerstvima s drugim tvrtkama.

"Nije tu samo SpaceX, postoje i drugi s kojima možemo surađivati kada se radi o pružanju pomoći Ukrajini i njenim potrebama na bojištu'', piše CNN koji je došao u posjed pisma u kojem SpaceX, tvrtka Elona Muska, traži od Pentagona da preuzme troškove financiranja vrlo važnih satelita za komunikaciju ukrajinskih trupa. 

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini: Stanje na bojištu Analiza Dnevnika Nove TV Trenutno stanje na bojištu: Mostovi preko Dnjepra uništeni, Herson praktički u okruženju

7:30 Saudijska Arabija će dati 400 milijuna dolara humanitarne pomoći Ukrajini, objavila je saudijska državna novinska agencija SPA, dodajući da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u petak telefonirao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Prijestolonasljednik je izrazio spremnost kraljevstva da nastavi s naporima posredovanja i podrži sve što pridonosi deeskalaciji, prenosi agencija SPA. 

7:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno je povećao broj strateških nuklearnih bombardera u zračnoj bazi Olenja blizu finske i norveške granice, piše Daily Mail pozivajući se na neovisnu norvešku internetsku stranicu za provjeru činjenica Faktisk.no, koja ih je dobila od američkog satelitskog operatera Planet.

Spomenuti avioni obično su stacionirani u zračnoj bazi Engels, oko 720 kilometara jugoistočno od Moskve. Baza Olenja je smještena oko 180 kilometara od granice s Norveškom, koja je članica NATO-a, a samo 150 kilometara od granice s Finskom, koja bi uskoro trebala postati članica NATO-a.

Još prije dva mjeseca, 12. kolovoza, tamo nije bio niti jedan bombarder, a 21. kolovoza su tamo bila četiri bombardera. U toj bazi, trenutno se nalazi sedam supersoničnih bombardera Tupoljev Tu-160s i četiri Tupoljeva Tu-95.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene