Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužna obljetnica

Suborac Blage Zadre o kobnom danu: "Uvijek je išao prvi. Kamo sreće da je ostao živ - možda bi se sve drugačije odvijalo"

Aktualno Galerija Tomislav Josić, suborac Blage Zadre Tomislav Josić, suborac Blage Zadre Foto: DNEVNIK.hr Ivana Kopčić, novinarka Nove TV Ivana Kopčić, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Obljetnica smrti Blage Zadre - 1 Obljetnica smrti Blage Zadre - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obljetnica smrti Blage Zadre - 2 Obljetnica smrti Blage Zadre - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Obljetnica smrti Blage Zadre - 3 Galerija 1/7 >>
"Hrvatska ne zaboravlja svoje heroje", poručio je u Vukovaru predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju 31. obljetnice pogibije zapovjednika obrane general-bojnika Blage Zadre i prvog zapovjednika Vojne policije pukovnika Alfreda Hilla. Dostojanstvena je bila još jedna tužna obljetnica gdje su se mnogi prisjetili heroja koji su prije 31 godinu dali svoje živote za Vukovar i Hrvatsku.

Prošla je trideset i jedna godina od pogibije Blage Zadre. Na pitanja o njemu, mnogi ni danas ne mogu skriti emocije. "Heroj... njegov glas odzvanja", kroz suze je rekla Ksenija, braniteljica iz Splita.

"Kad sam ja pjevao prvi glas Vukovara, osvojio sam nagradu. On je u radioni išao skupljat za mene: 'ajmo, da skupimo za maloga da mu pomognemo', '73 godine. Koji je to bio domoljub, Hrvat", prisjetio se Branko Čulić Vukovarac.

Ni u ratu se nije promijenio, kažu suborci Blage Zadre. "Ovaj sunčan dan, to bih povezao s Blagom Zadrom. On je bio vedar, ali čvrst čovjek. Taj dan kada je poginuo bio je tmuran dan, sjećam se vrlo dobro", kazao je Stipo Mlinarić.

"Platili smo cijenu koju nitko nije očekivao"

U Vukovaru u nedjelju nije zabilježen nijedan incident, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

"Kao i na svakoj obljetnici, puno toga prolazi kroz glavu. Moj otac je sa Zadrom bio prijatelj godinama. Bio sam nedaleko i na dan pogibije. Ima puno onih koji su poginuli, a koje treba spomenuti.

Nažalost ne možemo se svaki dan žalovati i imati neke obljetnice. Uvijek je teško. Svatko od nas je mogao poginuti, međutim svi smo bili kao jedan. To su dani ponosa i slave. Ne znam kako se to može ponovno dogoditi", rekao je Tomislav Josić, suborac Blage Zadre, u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Ivanom Kopčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSJET VUKOVARU Milanović: ''Ako svake godine idemo u Jasenovac, Grubore, Varivode, onda očekujem da netko barem korektno 'namigne' hrvatskim žrtvama na Ovčari''

Neprijateljske snage su napravile pontonski most i izbile u Vinogradsku ulicu. "Nažalost mi jesmo ostvarili naš cilj, uspjeli smo ih vratiti, ali platili smo cijenu koju nitko nije mogao očekivati da se može dogoditi - nažalost je Zadro poginuo", prisjetio se Josić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSJET VUKOVARU Srpski patrijarh: ''Kada se u molitvi za svoje žrtve sjećamo i stradalih susjeda, Hrvata katolika, Bog će nam se obradovati''

Kaže da je Zadro uvijek je išao prvi, rekao bi im da on vodi i nikome nije dao da ide ispred njega. "Nažalost su izletjeli pred mitraljesko gnijezdo. Pao je pokošen rafalom. Kamo sreće da je ostao živ - možda bi se sve u ratu drukčije odvijalo", zaključio je Josić. 

Više o obilježavanju obljetnice pogibije Blage Zadre pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene