Obavijesti Pretražite Navigacija
VRIJEDNE 100 MILIJUNA KUNA

FOTO/VIDEO Spaljeno više od dvije tone opojnih droga: Ilegalno tržište očito se oporavilo nakon pandemije

Aktualno Galerija U tvrtki Nexe organizirano spaljivanje opojnih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima - 1 U tvrtki Nexe organizirano spaljivanje opojnih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima - 1 Foto: PIXSELL/Davor Javorovic U tvrtki Nexe organizirano spaljivanje opojnih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima - 2 U tvrtki Nexe organizirano spaljivanje opojnih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima - 2 Foto: PIXSELL/Davor Javorovic U tvrtki Nexe organizirano spaljivanje opojnih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima - 3 U tvrtki Nexe organizirano spaljivanje opojnih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima - 3 Foto: PIXSELL/Davor Javorovic U tvrtki Nexe organizirano spaljivanje opojnih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima - 4 U tvrtki Nexe organizirano spaljivanje opojnih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima - 4 Foto: PIXSELL/Davor Javorovic +5 U tvrtki Nexe organizirano spaljivanje opojnih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima - 5 Galerija 1/10 >>
Nešto više od dvije tone opojnih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima spaljeno je u ponedjeljak u pogonima našičke tvrtke "Nexe", a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da se jedino suradnjom nadležnih službi mogu postići povoljniji rezultati.

Ovo je 18. organizirano spaljivanje zaplijenjenih droga u kojem je, uz ostalo, uništeno 1,8 tona marihuane i hašiša, 86 kilograma kokaina, 33,8 kilograma amfetamina te 10 kilograma heroina. Vrijednost spaljene droge procjenjuje se na 102 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se ilegalno tržište droga očito oporavilo nakon pandemije bolesti COVID-19 te da se jedino sveobuhvatnim pristupom te suradnjom nadležnih službi mogu postići povoljniji rezultati.

Ovo tržište je teško zaustaviti jer se radi o brojnim skupinama organiziranog kriminala, koje takvim aktivnostima nastoje zaraditi veliki novac, koji nagriza temelje društva, ali hrvatska policija i carina rade ozbiljan posao na razbijanju tih skupina, ocijenio je Božinović.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević dijelio kompost Tomašević najavio bitnu izmjenu u odvozu otpada: "Krećemo već ovoga tjedna"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Gordan Jandroković GRMOJA PROZIVA, BRZO STIGAO ODGOVOR Gužva u Saboru: ''Bijedni manevri... Potezi Jandrokovića i Plenkovića samo pokazuju koliko su očajni i prozirni''

Stoga su EU i EUROPOL nakon nekoliko godina vratili borbu protiv droga kao jedan od svojih prioriteta jer su zbivanja na ilegalnom tržištu narkotika vratila ovu problematiku u sam vrh djelovanja europskih institucija, rekao je.

Također je istaknuo da je Hrvatska na tome području vrlo prepoznatljiva i vodeći akter u borbi protiv "balkanskog kartela", koji je toliko narastao da mu se u posljednje vrijeme pripisuje više od 50 posto ilegalnog tržišta kokaina u Europi.

Božinović najavio novu strategiju borbe protiv droge

Božinović smatra da Hrvatska "još uvijek nema otvorenu narkoscenu" iako potencijal za to postoji, prije svega tijekom ljeta, kada dolaze milijuni stranih turista.

Ministar je najavio izradu nove strategije borbe protiv ilegalnog trgovanja drogama, koja će morati biti spremna za modifikacije, jer se tržište droga prilično brzo mijenja, a samo su prošle godine u EU-u otkrivene 52 nove vrste droga, prije svega sintetskog karaktera. Institucije su s timu vezi itekako budne, a trendovi nam govore kako nema mjesta za opuštanje, poručio je ministar.

Pročitajte i ovo Ilustracija SOCIJALNE SAMOPOSLUGE Sve je više ljudi koji mole za pomoć, a prazne police čekaju donatore: ''Najviše nedostaje osnovnih stvari''

Pročitajte i ovo Matija Kroflin, Nada Lovrić, Anica Prašnjak - 2 NOVI PROBLEMI NA VIDIKU Sindikati javnih službi idu u štrajk? Odbili su Vladinu ponudu: ''Sve opcije su otvorene''

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković izvijestio je da je u posljednjih 12 godina u pogonima tvrtke Nexe uništeno više od 30 tona droga, da europski i svjetski trendovi pokazuju da bi ovakva spaljivanja mogla biti i češća.

"Situacija u Europi pokazuje da je tržište droga premašilo vrijednost od 30 milijardi eura godišnje, 70 posto svih kriminalnih skupina na području Europe bavi se i trgovinom drogom, a s time je u nasilje u porastu, ubojstava, obračuna kriminalnih skupina, pranje novca i korupcija", upozorio je Petković.

Istaknuo je da se u Hrvatskoj bilježi rast konzumiranja marihuane, kokaina i različitih stimulansa, a da bi nova nacionalna strategija, čije se prihvaćanje u Hrvatskom saboru očekuje do kraja godine, trebala objediniti sve ovisnosti, droge, duhan, alkohol, ali i ovisnička ponašanja poput klađenja i kockanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene